Tiramisu-tuorepuuro

Trattoria-tuorepuuro

Tuorepuuro on mainio päivän käynnistäjä. Edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan jätetty puurokulho ei kaipaa aamulla muuta kuin lusikkaa. Tuorepuuron peruskaava on helppo oppia ja puuron koostumusta tuunata oman maun mukaan. Tuorepuuron peruskaava on 1 dl hiutaleita + 1 dl nestettä + 1 dl massaa + 1 rkl makua. Nesteen, yleensä kasvimaito, ja massan, yleensä jogurttia tai rahkaa, suhdetta muuntelemalla koostumuksesta saa halutessaan joko ohuempaa tai paksumpaa. Samalla peruskaavalla, vain makuaineksia vaihtamalla tuorepuurosta saa pyöräytettyä helposti erimakuisia variaatioita. Hyviä maun antajia ovat esimerkiksi pakastemarjat, kuivatut hedelmät, siemenet ja mausteet.

Tiramisù on italialainen jälkiruokaklassikko, jonka makumaailma siirtyy melko luontevasti ja pienellä vaivalla hiukan gourmet-henkiseen tuorepuuroon. Perinteinen tiramisù  rakennetaan vuorottelemalla kerroksittain kahviin kostutettuja savoiardi-keksejä sekä kananmunista, sokerista, mascarpone-juustosta ja kermavaahdosta valmistettua kreemiä. 
Tiramisu-tuorepuurossa savoiardi-kerroksen tilalla on tiramisun makuinen kaurahiutalekerros ja mascarponekreemin tilalla pehmeä jogurtti-mascarpone-kerros.

Tiramisun makuinen tuorepuuro

1 annos

Puurokerros

1 dl Myllyn Paras Kaura Tuorepuuroseos
0,8 dl mantelimaitoa
4 kahvipapua karkeaksi jauhettuna tai 2 tl espressoa
1/4 tl vaniljasokeria
Sitruunan kuorta raastettuna (luomu)

Mascarpone-kerros

4 rkl turkkilaista jogurttia
3 rkl mascarpone-tuorejuustoa
1/4 tl vaniljasokeria

Koristeluun kaakaojauhetta tai suklaarouhetta

Sekoita kulhossa tuorepuuroseos, murskatut kahvipavut ja vaniljasokeri. Raasta joukkoon hiukan sitruunan kuorta. Sekoita mantelimaito puuroainesten joukkoon ja tasoita puuron pinta.
Jos käytät kahvipapujen sijaan espressoa tai vahvaa kahvia, sekoita kylmä kahvi maitoon ennen kulhoon lisäämistä.

Valmista mascarpone-kerros sekoittamalla ainekset huolellisesti keskenään. 

Valuta mascarpone-kerros kulhoon puurokerroksen päälle, älä sekoita.

Peitä tuorepuurokulho kannella ja laita yöksi jääkaappiin.

Viimeistele puuro aamulla suklaarouheella tai siivilöi päälle kaakaojauhetta.

Huomioita:

Lisäämällä pienen määrän vaniljasokeria puurokerrokseen puuroon tulee tiramisùlle ominaista savoiardi-keksien vaniljaista makua ja makeutta. Vaniljasokerin voi halutessaan korvata vaniljajauheella.

Sekoittamalla puurohiutaleisiin murskattuja kahvipapuja, saadaan puuroon oikeanlainen tumma häivähdys kahvin makua. Nestemäisen kahvin käyttäminen voi muuttaa makujen tasapainoa helposti hiukan liian kahvi-intensiiviseen suuntaan.

Kokeilluista kasvimaidoista mantelimaito antoi puuroon eniten tiramisùmaista makumaailmaa. Mantelimaidon voi halutessaan korvata jollain toisella kasvimaidolla. 

Mascarpone-kerroksessa jogurtin ja mascarponen suhde on makuasia. Jogurtin hiukan suurempi osuus tekee tiramisù-puurosta maultaan enemmän aamupalamaisen, jossa voi kuitenkin maistaa mascarponen kermaista pehmeyttä. Pieni määrä vaniljasokeria korostaa makuja ja tekee makumaailmasta yhtenäisen.
Muuttamalla jogurtin ja mascarponen määrät samoiksi puuron voi muuntaa vaikka jälkiruuaksi. 
 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.