Taralli pugliesi – pikkusuolaista Italiasta

Taralli pugliesi

Tarallit ovat Italian Apuliasta (ital. Puglia) kotoisin olevia pieniä rapeita antipastina tarjoiltavia vehnärenkaita. Apulia sijaitsee Italian kaakkoisosassa, Adrianmeren rannalla ja on pohjoisosan vuoriseutua lukuunottamatta pinnanmuodoiltaan hyvin alavaa seutua. Maaperän ja ilmaston ansiosta Apulia on suotuisaa aluetta vehnän, oliivien, tomaatin ja viiniköynnösten kasvatukseen. Näistä neljästä aineksesta kolme yhdistyy paikallisten tavolojen ja tavernojen vakio antipastissa, Apulian tarallissa.
Näiden yksinkertaisten, kohottamattomasta  vehnätaikinasta paistettavien rinkuloiden historia on pitkä. Historiantutkimus  on jäljittänyt tarallit aina antiikin aikaan 600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tuolloin Apuliankin seutuja hallitsivat kreikkalaiset, joiden tiedetään uhranneen leipää jumalilleen. Arkeologisten löytöjen perusteella Tarallien muodon tiedetään pysyneen muuttumatttomana,  taikina on varmasti muuttunut matkan varrella ja isoin muutos on tapahtunut käyttötarkoituksessa. Tarallit ovat siirtyneet antiikin jumalten uhrilahjasta tavallisen ihmisen pikkusuolaiseksi naposteltavaksi.

Tarallien taikina on yksinkertainen: vehnäjauhoa, suolaa, oliiviöljyä ja valkoviiniä. Ennen rapeaksi paistamista tarallit pudotetaan vesirinkelin tapaan hetkeksi kiehuvaan veteen. Tarallit voi halutessaan maustaa esimerkiksi fenkolilla tai chilillä.

Taralli Pugliesi, noin 40 kpl

500 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
2 dl kuivaa valkoviiniä, mielellään Apuliasta
0,8 dl oliiviöljyä, mielellään Apuliasta
10 g (2 tl) suolaa
0,5-1 tl mausteita, esim. fenkolia, chiliä, korianteria

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja mahdolliset mausteet.
Mittaa viini ja oliiviöljy jauhojen sekaan ja sekoita sen verran, että saat karkean taikinan.
Vaivaa taikina kimmoisaksi käsin tai yleiskoneen koukulla. Noin 10 minuuttia.
Anna taikinan levätä peitettynä vähintään 15 minuuttia. Hiukan levännyttä taikinaa on mukavampi muotoilla.
Leikkaa taikina neljään osaan ja pyöritä paloista pötköt.
Leikkaa pötköistä pieniä, noin 20 gramman paloja.
Rullaa taikinapalat leivonta-alustaa vasten halkaisijaltaan noin 1 cm paksuisiksi pötköiksi ja pyöräytä renkaiksi. Nipistä saumakohta huolellisesti kiinni. Älä käytä taikinan käsittelyyn jauhoja.

Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi.
Pudota kattilaan varovasti noin 5-6 taikinarengasta ja keitä noin 30-60 sekuntia. Tässä ajassa taikinarenkaiden pitäisi nousta pintaan. Varmista, että taikinat eivät takerru kiinni kattilan pohjaan. 
Nostele renkaat reikäkauhalla leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Toista sama kaikille taikinarenkaille. Tarallit eivät kohoa paistettaessa, mutta pieni ilmatila jokaisen taikinarenkaan ympärillä antaa tasaisemman paistotuloksen.

Paista renkaita 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Valmiit tarallit ovat kullanruskeita ja rapeita. Anna tarallien jäähtyä ennen tarjoilua.

Tarjoa tarallit alkupaloina tai pienenä naposteltavana illanistujaisissa.

Ylimääräiset tarallit kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.