Spaghetti al cartoccio – Merellinen pasta foliossa

Spaghetti al cartoccio – Merellinen pasta foliossa

Italian rannikolla matkaileva ei voi välttyä törmäämästä mitä moninaisimpiin vastapyydettyihin meren antimiin ja niistä valmistettuihin ruokiin. Karun kaunis Abruzzo Keski-Italian itärannikolla, Adrianmeren rannalla ei ole poikkeus tästä säännöstä. Kulinaristisessa mielessä lammasruuistaan, vuohenjuustosta ja tryffeleistään tunnettu Abruzzo on meren hedelmien ystävän paratiisi, varsinkin jos kalan ja äyriäisten lisäksi sattuu pitämään rauhasta ja pikkukylämäisestä elämänmenosta.

Abruzzosta lähtöisin oleva spagetti al cartoccio on merellinen pastaruoka, joka kiedotaan paperiin tai folioon ja kypsennetään loppuun uunissa. Ruokaan voidaan käyttää  erilaisia merenantimia kalasta simpukoihin ja ravuista mustekalaan, vähän sen mukaan mitä on helposti saatavilla.

Ruuan viimeistely nyytissä tekee ruuasta harmonisen aromien ja makujen kokonaisuuden, jonka höyryävä herkullisuus saa nyytin avaajan hämmästymään.

Spaghetti al cartoccio kahdelle

70 g Myllyn Paras spagettia / henkilö

6-8 meriravun tai jättikatkaravun pyrstöä kuorittuna / henkilö

1,5 dl kuivaa valkoviiniä

2-3 tomaattia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1-2 rkl persiljaa silputtuna

suolaa

kuivattuja chilihiutaleita (peperoncino)
 

Sulata ja kuori ravunpyrstöt.

Silppua valkosipulinkynnet ja pilko tomaatit kuutioiksi.

Laita paistinpannu tai kasari kuumenemaan keskilämmölle ja uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Mittaa oliiviöljy pannuun ja kuullota valkosipulisilppua ja chilihiutaleita noin 30 sekuntia. Älä anna valkosipulin ruskistua.

Lisää persiljasilppu ja ravunpyrstöt, anna pyrstöjen kypsyä pari minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää valkoviini pannulle, sekoita ja anna osan nesteestä haihtua pannulta.

Poimi ravunpyrstöt lautaselle ja sekoita tomaattikuutiot pannulle. Anna kastikkeen kiehua reilulla lämmöllä viitisen minuuttia ja mausta hyppysellisellä suolaa. Lisää ravunpyrstöt takaisin pannulle, sekoita ja nosta pannu levyltä.

Keitä spagetti samalla, kun teet kastiketta. Keitä spagettia vain puolet pakkauksessa ilmoitetusta keittoajasta, sillä spagetti on tarkoitus kypsentää loppuun uunissa.

Ota hiukan keitinvettä talteen ennen kuin valutat spagetin.

Vedä alumiinifoliosta kaksi pitkähköä palasta. Aseta palat uunipellille ja taita folion reunat kaksinkerroin.

Jaa spagetti ja kastike folioille, laita muutama persiljanoksa annosten päälle. Jos tuntuu, että kastikkeessa ei ole tarpeeksi nestettä, sekoita siihen 1-2 rkl spagetin keitinvettä. Sijoita annokset niin, että folion toinen puolikas toimii nyytin kantena. Käännä nyytin reunat huolellisesti kiinni, jotta uunin kuumuudessa muodostuva höyry jää mahdollisimman hyvin folionyytin sisälle.

Laita ruuat uuniin reiluksi 5 minuutiksi.

Aseta kuuma folionyytti lautaselle tai alustalle ja tarjoile heti. Folionyytistä nousee avattaessa kuumaa höyryä ja leviää herkullinen tuoksu, joten anna ruokailijan itse avata folionyytti. 

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.