Sitruunaiset kuppikakut raikkaalla ricotta-kuorrutuksella

Sitruunaiset kuppikakut raikkaalla ricotta-kuorrutuksella

Keltainen on kevään väri. Auringon keltainen lämmittävä valo syrjäyttää talven harmauden, keltaiset leskenlehdet ilmestyvät teiden varsille ja iloisen keltaiset uuden sadon espanjalaiset ja italialaiset sitruunat saapuvat kauppojen hedelmälaareihin.
Pirteän sitruunan satokausi osuu sopivasti kevääseen ja näin ollen myös pääsiäisen tienoille. Raikasta sitruunan makua onkin mukana monissa pääsiäisen herkuissa ja jälkiruuissa pashasta rahkapiirakoihin ja sitruunalla maustettuihin kakkuihin ja leivonnaisiin.

Myös italiassa, joka lukeutuu Espanjan ja Kreikan ohella maailman suurimpien sitruunantuottajamaiden joukkoon, on sitruuna olennainen osa pääsiäisen makumaailmaa. Nämä sitruunalla maustetut kuppikakut ottavat vaikutteita italialaisista pääsiäisherkkuperinteistä, joissa sitruunaa käytetään monipuolisesti niin leivonnaisten taikinoissa kuin kuorrutteissakin.

Taikina maustetaan sitruunamehulla ja raastetulla sitruunankuorella, jotka antavat leivonnaisiin raikasta ja makeaa sitrushedelmäisyyttä. Rasvana taikinassa on voita tai margariinia terveellisempi oliiviöljy ja lisäämällä jauhojen sekaan Myllyn Paras kauraleseitä saadaan kuppikakkuihin rapeampi suutuntuma ja lisää liukenevia kuituja.

Kuppikakkujen makeanraikas kuorrutus valmistuu yhdistämällä kaksi italialaista tuorejuustoklassikkoa. Kuorrute makeutetaan tomusokerilla ja kepeää raikkautta saadaan lisäämällä mukaan tilkka sitruunamehua.

Kuppikakkujen ainekset

(Noin 12 isohkoa kuppikakkua)

4 dl (250 g) Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 dl (50 g) Myllyn Paras Kauraleseitä
1,5 dl (130 g) ruokokidesokeria
2 tl (8 g) vaniljasokeria
2 tl (10 g) leivinjauhetta
1/2 tl (3 g) ruokasoodaa
1/3 tl (2 g) suolaa
1,2 dl maitoa
2 dl oliiviöljyä
2 kananmunaa
1 luomu-sitruunan raastettu kuori
4 rkl sitruunasta puristettua mehua

Sekoita huolellisesti nesteet, kananmunat ja sitruunan kuoriraaste. Käytä sitruunankuoresta vain ohut keltainen osa, sisempi kuori on maultaan kitkerää.

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja valuta neste ainesten päälle. Kääntele joustavalla lastalla, kunnes ainekset ovat sekaisin ja kaikki kuivat aineet kastuneet. Taikinaa ei saa työstää liikaa, jotta leivonnaisista tulee kuohkeita.

Nostele taikinaa esimerkiksi kauhan ja lusikan avulla muffinssivuokiin niin, että taikina täyttää vuuasta kolme neljännestä.

Paista kuppikakkuja 170-180 asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia uunisi luonteesta riippuen. Voit kokeilla kypsyyttä työntämällä puisen tikun kuppikakun keskelle. Jos tikku tulee kuivana ulos, kuppikakut ovat kypsiä.
Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Raikas ricotta-mascarpone-kuorrute

1 pkt (250 g) ricotta-juustoa
2 pkt (a 250 g) mascarpone-juustoa
4 dl (200 g) tomusokeria
1 rkl sitruunasta puristettua mehua
raastettua sitruunankuorta

Valmista kuorrute vispaamalla ricotta ja mascarpone kuohkeaksi. Vispaamiseen kuluu yleiskoneella noin 4 minuuttia.
Lisää mukaan tomusokeri ja sitruunamehu ja vispaa vielä 1-2 minuuttia tai, kunnes kuorrute on ilmavaa ja kermaista.

Pursota kuorrute kuppikakuille ja viimeistele sitruunankuoriraasteella. Tarjoile vahvan ja täyteläisen kahvin kera.

Olen kiinnostunut ohjeista!

Ihan kiva.

Hauska kokeilla joskus jotain uutta....

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.