Sienifanin sienipizza – Funghi al massimo

Sienifanin sienipizza - Funghi al massimo

Miksi tyytyä herkkusieniin, kun metsät ja torien laarit ovat syksyllä täynnä valinnan varaa? Eikä tarvitse edes valita vain yhtä vaan voi yhdistää monta.
Pizza funghi al massimo eli maksimaalinen sienipizza on sienifanin pizza, jossa voi samalle pohjalle yhdistää vaikka kaikki omat lempisienensä.

Tämä pizza valmistetaan niin sanotusti ”in bianco” eli ilman tomaattikastiketta. Itseasiassa nyt ei käytetä myöskään valkoisista pizzoista tuttuja  kastikkeita, kuten ranskankermaa tai bechamel-kastiketta.
Kastike korvataan alimmaiseksi levitettävällä kerroksella ranskalaisesta keittiöstä tuttua duxelles-sienimassaa, joka sisältää juuri sopivasti kosteutta ja niin paljon sienten umamia, että kastike tulisi helposti makujen tielle. Makumaailma täydennetään mozzarellalla, kantarellisiivuilla ja tuoreella timjamilla. Mikäli kaapista löytyy tryffeliöljyä, nyt on oikea hetki käyttää muutama pisara.

Sienipizzan ainekset 

2 kpl Myllyn Paras Pyöreä Pizzataikina
300-400 g tuoreita sieniä (esim. kantarellejä, tatteja, suppilovahveroita, herkkusieniä)
1 salottisipuli
tuoretta timjamia
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl brandya
1 rkl soijakastiketta
1 pallo tuoretta mozzarellaa
suolaa ja mustapippuria
tryffeliöljyä

Laita iso lautanen jäähtymään pakastimeen tai jääkaappiin. Puhdista sienet. Ota jokunen isompi kantarelli tai muu sieni syrjään ja valmista duxelles lopuista sienistä.

Duxellles -valmistusohje

Hienonna sienet terävällä veitsellä aivan pieneksi silpuksi. Kuumenna oliiviöljy isolla pannulla keskilämmöllä ja lisää sienisilppu pannulle. Kypsennä noin 6-8 minuuttia tai kunnes sienet sihisevät ja ylimääräinen neste on haihtunut. Jatka kypsentämistä kunnes sienet alkavat ruskistua. Lisää silputtu sipuli ja timjami pannulle. Kääntele pari minuuttia tai kunnes sipuli pehmenee.
Lisää brandy ja sekoita. Kun neste on haihtunut pannulta, sekoita mukaan soijakastike, maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä kuuma duxelles ohueksi kerrokseksi jäähdytetylle lautaselle ja siirrä jääkaappiin jäähtymään.

Ota Myllyn Paras pizzapohjat sulamaan ja laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kuumenna samalla mahdollinen pizzakivi, paistoteräs tai ylösalaisin käännetty uunipelti.

Valuta ja pilko mozzarella kahdeksaan palaan. Aseta palat valumaan talouspaperipalan päälle. Leikkaa kantarellit pituussuunnassa kahteen tai useampaan osaan.

Irrota pizzapohjat aluspahveista ja asettele täytteet ensimmäisen pizzan päälle.
Levitä pizzalle kerros duxelles-sienimassaa ja asettele päälle puolet mozzarellapaloista ja kantarellisiivuista.
Paista pizzaa kuumalla paistoalustalla noin 6-8 minuuttia tai kunnes pizza on saanut väriä ja mozzarella sulanut. Täytä seuraava pizza ensimmäisen paistuessa.
Anna pizzan jäähtyä muutama minuutti ja viimeistele tuoreella timjamilla ja roiskaisulla tryffeliöljyä.

Vinkki: Mahdollinen ylimääräinen duxelles sopii erittäin hyvin esimerkiksi tomaattikastikkeeseen tai vaikka bruchettan päälle.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.