Pizza tonno – Tonnikalapizza

Pizzatonno

Pizza tonno – Tonnikalapizza 

Kevät 2020 tullaan muistamaan ja kirjoittamaan historiaan koko maailmaa ja ihmiskuntaa koskettaneena poikkeuksellisena ajanjaksona. Maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia on nostanut pintaan myös puheet omavaraisuuden, varmuusvarastojen ja niin kutsutun oman kotivaran tarpeellisuudesta. Kevään aikana on julkaistu erilaisia listoja ja huomiota herättäneitä somepäivityksiä siitä, mitä kotivaran kannattaisi sisältää ja mikä kauppojen tuotehylly on milloinkin ollut tyhjäksi hamstrattuna. 
Vaikka jokainen rakentaa kotivaransa omien mieltymysten ja mahdollisuuksiensa mukaan, hyvän kotivaran vankkoja peruspilareita ovat erilaiset pitkään säilyvät kuivat elintarvikkeet, pakasteet ja säilykkeet. Kotivaran yksi tärkeä ominaisuus on se, että se koostuu aineksista, joita ruuanvalmistuksessa käyttää muutenkin. Kotivaraan varattuja tuotteita on myös syytä käyttää säännöllisesti ja täydentää kaappia sitä mukaa, kun edelliset on käytetty.

Tonnikalasäilykkeellä on oma vakiopaikkansa monen hätä- ja kotivaralistalla. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka säilyketonnikalaa ei yleensä pidetä erityisen ihmeellisenä kulinaristisena kokemuksena ja harvalla siihen liittyykään kovin positiivisia ruokamuistoja. Tonnikala purkit mielletäänkin usein vain jonkinlaisena kriisiajan välttämättömyytenä tai osana opiskeluajan ruokakaapin pakollista sisältöä.
Maineestaan huolimatta säilyketonnikala on kelpo raaka-aine, jota voi käyttää ihan jokapäiväisessä ruuanvalmistuksessa melko monipuolisesti. Purkkitonnikala sopii esimerkiksi salaatteihin, kastikkeisiin pastalle, riisille ja perunalle, voileipien ja piirakoiden täytteisiin tai siitä voi valmistaa vaikka herkullisia levitteitä ja tahnoja leiville ja liharuokien lisukkeeksi. Säilyketonnikalaan pätee myös sama totuus kuin muidenkin raaka-aineiden valintaan: valitsemalla raaka-aineen käyttötarkoituksen mukaan ja panostamalla laatuun saadaan usein parempi ja maukkaampi lopputulos.

Italialainen pizza tonno eli tonnikalapizza on perinteikäs pizza, joka löytyy useimpien italialaisten pizzerioiden ruokalistalta. Pizza tonnon päätäyte on tietysti säilyketonnikala, mutta erilaisilla täyteyhdistelmillä tonnikalapizza muuntautuu uudenlaisiksi makuelämyksiksi. Italiasta poiketen Suomessa tonnikalaa pidetään usein pizzatäytteiden kakkoskastilaisena, mutta kiinnittämällä huomiota raaka-aineiden laadukkuuteen ja täyteyhdistelmien harmoniaan voidaan tämäkin mielikuva kumota.

Yhdistämällä paistovalmis Myllyn Paras pizzapohja -pakastetaikina ja säilyketonnikala saadaan aikaiseksi helppo, nopea ja maukas pizza tonno, joka sopii niin tavallisiin kuin kriisiaikojenkin pizzailtoihin.

Perinteinen pizza tonno

tomaattikastiketta
punasipulia
mozzarellaa
oliiviöljyyn pakattua säilyketonnikalaa paloina
mustapippuria
sormisuolaa
extra neitsytoliiviöljyä

Valmista tomaattikastike sekoittamalla 400 g hyvälaatuista tomaattimurskaa, 0,5 tl suolaa ja 2 tl extra neitsytoliiviöljyä. Anna kastikkeen maustua. Mahdollisen ylimääräisen kastikkeen voi säilöä jääkaapissa ja käyttää esimerkiksi pastakastikkeena.

Ota Myllyn Paras pizzapohja tai -pohjat sulamaan ja noudata paketista löytyviä ohjeita.

Valmistele täytteet uunin kuumentuessa.
Kuori ja leikkaa punasipuli ensin halki ja sitten ohuiksi suikaleiksi.
Valuta mozzarella ja leikkaa se siivuiksi tai kuutioiksi.
Valuta tonnikala ja kippaa lautaselle.

Kun uuni on kuuma ja pizzapohja sulanut, asettele täytteet pizzapohjan päälle. 
Levitä pohjalle ensin kerros tomaattikastiketta. Jätä pizzaan noin 1-2 cm reunus. Asettele muut täytteet tomaattikastikkeen päälle järjestyksessä punasipuli, mozzarella, tonnikala. 
Paista pizza 250 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja viimeistele valmis pizza muutamalla mustapippuri rouhaisulla, hyppysellisellä sormisuolaa ja oliiviöljyllä. Tarjoile heti.

Sesonki:

kiva kun löysin netistä-

upeita helppoja resepteja.Kesää kohden lisää kasvispitoisia.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.