Pizza grillissä – vinkit

Pizza grillissä

Grillaus on monelle suomalaiselle kesän ehdotonta lempipuuhaa. On mahtavaa siirtää ruuanlaitto keittiöstä pihalle niin kotipihassa kuin mökilläkin. Sisätiloista ulos siirtyminen muuttaa niin ruuanlaiton kuin ruuasta nauttimisenkin tavallista rennommaksi ja sosiaalisemmaksi hetkeksi. Kesällä ruokaa tehdään yhdessä ja ruoka myös nautitaan yhdessä. Kesällä sosiaalinen kanssakäyminen tuntuu muita vuodenaikoja luontevammalta, eikä ole lainkaan kummallista pyytää naapuria kodin tai mökin pihalle grillailemaan ja istumaan iltaa. Kynnys yhteiseen ajanviettoon ruuan äärellä on matalalla ja myös helppo ylittää.

Pizzailta grillin ympärillä on yksi parhaista tavoista rentoutua grillailun ja hyvän ruuan äärellä, oli porukka sitten pieni tai suuri, tuttu tai tuntematon. Grillipizzoja on helppo valmistaa isompikin määrä kerralla ja pizzojen tekemiseen voi osallistua vaikka koko porukka. Entistä vaivattomampaa pizzan grillaus on käyttämmällä valmiita Myllyn Paras pizzapohjia, jotka kulkevat helposti mukaan vaikka veneeseen tai mökille.

Tässä vinkit, joita noudattamalla pizzan grillaus sujuu helposti joka niemessä ja notkelmassa.

Vinkit grillin valmisteluun

1. Grillipizza onnistuu niin puu-, hiili- kuin kaasugrillissäkin. Grilli kannattaa mahdollisuuksien mukaan valmistella niin, että grillissä on kuuma ja vähemmän kuuma, eli niin kutsuttu epäsuoran kuumuuden  puoli. Kaasugrillissä sama onnistuu helposti säätelemällä polttimoiden tehoa paiston eri vaiheissa.
2.  Ajoitus. Grillin tulisi olla kuuma silloin, kun ensimmäinen pizza on paistovalmis.
3.  Puhdas, kuuma ja öljyllä sivelty grilliritilä antaa parhaan paistopinnan. 

Vinkit grillipizzanpohjaan ja täytteisiin

Uunissa tai grillissä pizzakivellä paistetusta pizzasta poiketen ritilällä grillattu pizza on rapeapohjainen, joten grillipizzan täytteet eivät saisi sisältää mahdottoman paljon ylimääräistä nestettä. Kesän kasvikset ja muut sesonkiherkut ovat mahtavia grillipizzan täytteitä, kunhan otetaan muutama asia huomioon.

1. Tee mieluummin monta pienempikokoista pizzaa. Pienemmät pizzat paistuvat tasaisemmin ja niitä on helpompi käsitellä kuuman grillin päällä.
2. Vähemmän on enemmän. Täytteiden kohdalla laatu korvaa määrän.
3. Mieti erilaisia makuyhdistelmiä ja suosi sesonkia ja tuoreita makuja.
4. Valitse vähemmän nestepitoisia täytteitä. Esimerkiksi tuore mozzarella on hyvä korvata mozzarellaraasteella. Nestepitoisista kasviksista kannattaa niin sanotusti itkettää suolan avulla ylimääräinen neste pois.
5. Hyödynnä raaka-aineita, jotka voidaan lisätä pizzalle grillauksen jälkeen. Esimerkiksi oliiveja, pikkelöityjä kasviksia, ilmakuivattua kinkkua, pestoa yms.
6. Korvaa tomaattikastike tuoreista tomaateista pilkotulla salsalla.
7. Käytä reilusti tuoreita mausteita, yrttejä ja syötäviä kukkia pizzojen viimeistelyyn.

Grillipizzassa juusto kannattaa levittää suoraan pohjan päälle heti, kun pizza on käännetty ympäri, tällöin juusto sulaa parhaiten ja muodostaa eräänlaisen suojakerroksen rapean pohjan ja nestettä sisältävien täytteiden väliin.
Osa täytteistä kannattaa asetella pizzalle vasta sen jälkeen, kun se on otettu grillistä.

Vinkit pizzan grillausvaiheeseen

1. Sivele pizzapohjan yläpuoli oliiviöljyllä ja varmista, että Myllyn Paras -pizzapohja irtoaa helposti aluspahvista. Jos valmistit pizzapohjan itse, siirrä muotoiltu pizzapohja pizzalapiolle ja öljyä pinta.
2. Pyöräytä pizzapohja pahvin tai pizzalapion avulla öljytty puoli grillin ritilää vasten. Muista, että kuuma, puhdas, öljytty ritilä antaa parhaan paistotuloksen.
3. Anna pohjan paistua ritilällä noin 2-4 minuuttia. Vilkaise välillä paistopintaa, ettei pohja ehdi paistua liikaa. 
4. Toisen puolen paistuessa, sivele ylöspäin oleva puoli oliiviöljyllä. Käännä pizzapohja ympäri, kun alaspäin oleva puoli alkaa olla rapeutunut ja sopivasti ruskistunut. Jos mahdollista,   siirrä pizza grillin viileämpään osaan epäsuoralle lämmölle tai käännä kaasugrillin polttimot pienemmälle teholle. Näin pohja ei pala täytteiden kuumentuessa.
Levitä täytteet pizzan päälle ja sulje kansi. Grillissä pizzaan ei kohdistu kuumuutta ylhäältä päin kuten uunissa, mutta kannen alle kertyvä lämpö saa juuston sulamaan ja mahdolliset muut täytteet kuumenemaan.
5. Paista pizzaa, kunnes pohja on rapeutunut ja saanut väriä, noin 4-5 minuuttia.
6. Siirrä pizza pois grillistä, asettele loput täytteet pizzan päälle ja tarjoile.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.