Penne all'arabiata

Penne all arrabiata

Italialaisessa ruokaperinteessä tuliset chilillä maustetut pastaruuat ovat melko harvassa. Maan eteläosissa ja Sisiliassa tulisesti maustaminen  on muuta maata yleisempää, mutta laajemmassa mittakaavassa tulisuus ei ole yleistä pastaruokien yhteydessä. Mielenkiintoinen poikkeus kaavaan on nimeään myöden voimakasta poltetta korostava  arrabiata-kastike. Arrabiata (suom. kiukkuinen) on saanut nimen siitä, miten syöjän kasvot muuttuvat kastikkeen tulisuuden vuoksi kiukkuisen punaisiksi. Nimi on osuva, mutta tietysti hiukan liioitteleva. Kastikkeen ainekset ovat ihastuttavan yksinkertaiset, valkosipulia, chiliä, tomaattia ja basilikaa.

Pasta all'arrabiata lasketaan roomalaisten klassikkopastojen joukkoon, joista muita ovat esimerkiksi carbonara, gricia ja cacio e pepe. Perimätietojen mukaan arrabiata on alunperin kotoisin lähiseudulta Rooman ulkopuolelta, mutta siitä muodostui nopeasti kaupungissa suosittu ruokalaji, joten se roomalaistui ja tuli jäädäkseen. Arrabiata syödään perinteisesti penne rigate-pastan kanssa, jonka sisään ja uritettuun pintaan kastike tarttuu juuri optimaalisella tavalla.

Penne on noin 5 cm pituista putkipastaa, jonka päät on leikattu viistosti. Pennestä on kaksi versiota: pinnaltaan uritettu rigate ja sileäpintainen lisce. Rigate on omimmillaan tomaattikastikkeen tai esimerkiksi kala/äyriäispastoissa. Sileäpintaista lisce-pastaa ei arvosteta etenkään Italiassa kovin korkealle. Liukaspintainen penne lisce sopii parhaiten uunipastoihin ja pastasalaatteihin.

Uusi kotimaisesta viljasta valmistettu Myllyn Paras putkipasta on penne rigaten muotoista pastaa, joka sopii kaikkiin penne-pastaa kaipaaviin pastaruokiin.

 
Penne all'arrabiata

400 g Myllyn Paras putkipastaa 
500 g tomaattimurskaa tai kuorittuja säilyketomaatteja
2-4 valkosipulinkynttä 
2-3 punaista keskivahvaa chiliä
1 rkl oliiviöljyä
parmesaania tai pecorinoa raastettuna
tuoretta basilikaa
suolaa

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Pilko chilit pieneksi. Arrabiatan on tarkoitus maistua  selvästi tuliselta, mutta tulisuuden asteikkoa voi säädellä chilien määrällä oman maun mukaan.
Kuumenna oliiviöljy miedolla keskilämmöllä ja kippaa valkosipuli- ja chilisilppu pannulle. Kääntele minuutin verran kuumassa öljyssä. Älä anna valkosipulin ruskistua tai ruokaan tulee kitkerä maku.
Lisää tomaattimurska ja keittele kastiketta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Maista ja mausta suolalla tarpeen mukaan. 

Kastikkeen kupliessa, keitä Myllyn Paras putkipasta reilusti suolatussa vedessä. Jätä pasta hyvin aldenteksi, eli keitä noin 2 minuuttia vähemmän kuin paketin ohjeessa mainitaan. Pasta sekoitetaan kastikkeeseen, jossa se jatkaa vielä kypsymistään.

Nostele pasta esimerkiksi reikäkauhalla kattilasta suoraan kastikkeeseen, lisää mukaan 0,5dl pastan keitinvettä. Kääntele sekaisin ja ota pannu levyltä, kun pasta on sopivan kypsää ja kastike alkaa tarttua herkullisesti pastan uritettuun pintaan kiinni. Sekoita mukaan kourallinen silputtua basilikaa.
Tarjoa penne all'arrabiata juuri raastetun parmesaanin tai pecorinojuuston kera.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.