Pastaa ja kikherneitä roomalaisittain

Pastaa ja kikherneitä roomalaisittain

Pastakeitot ovat takuuvarmoja talven lämmittäjiä. Vartissa valmis italialainen klassikko pasta e ceci, eli pastaa ja kikherneitä on kuin suunniteltu suomalaiseen sydäntalveen. Lohduttavan lämmin ja maukas keitto on ravitseva, raaka-aineet ovat simppelit ja yhtä simppeliä on keiton valmistaminenkin.

Italiassa pastaa ja kikherneitä on kotien vakioruokia, josta löytyy italialaiselle keittiölle tyypilliseen tapaan lukuisia  erilaisia alueellisia  ja kotikohtaisiakin variaatioita. Esimerkiksi Napolissa pasta e cecin saattaa saada eteensä hyvinkin vähäliemisenä ja Toskanassa lautaselta voi löytyä tagliatellea lyhyen pastan sijaan. Pastaa ja kikherneitä perusresepti pitää sisällään pastan ja kikherneiden lisäksi lientä, oliiviöljyä, valkosipulia ja rosmariinia. Hyvin yleistä on lisätä ruokaan myös hiukan tomaattisäilykettä. Alapuolella oleva resepti on "in bianco", eli ilman tomaattia. Keitosta saa  tomaattisen version  lisäämällä kattilaan desin passataa, ruokalusikallisen tomaattipyrettä tai vaikka pari kuoretonta  säilyketomaattia  ennen liemen lisäämistä.
 
Roomalaisessa versiossa, eli pasta e ceci alla romana, keittoon lisätään pari sardellifilettä. Kuten aina, nämä pienet kalafileet antavat tähänkin ruokaan täyteläisen suolaista potkua. Varsinainen sardellin maku on keitossa hyvin mieto, mutta kokonaismaukkuudessa ero on huomattava. Olen muokannut perinteistä reseptiä sen verran, että  olen lisännyt mukaan hyppysellisen kuivattuja peperoncino-hiutaleita. Peperoncinon voi tarvittaessa korvata muilla chilihiutaleilla tai jättää kokonaan pois.

Pasta e ceci alla romana 

Ainekset (4 annosta)

250 g Myllyn Paras tumma makaroni
1,2 l kana- tai kasvislientä
1 prk (200-250 g) kikherneitä suolavedessä
1 valkosipulinkynsi
2 sardellifilettä (säilyke) 
1 oksa rosmariinia 
1 rkl oliiviöljyä
peperoncino-/chilihiutaleita
suolaa
mustapippuria
extra neitsytoliiviöljyä

Valmistusohje

Valuta ja huuhtele kikherneet kylmällä vedellä.
Valmista kana- tai kasvisliemi ja pidä kiehuvan kuumana.
Mittaa oliiviöljy paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna miedolla keskilämmöllä. 
Silppua valkosipuli ja lisää kattilaan. Kuullota sipulia 1-2 minuuttia, älä päästä ruskistumaan. 
Nosta sardellifileet kattilaan, heitä rosmariininoksa ja hyppysellinen peperoncino- tai muita chilihiutaleita perään. Kääntele hetki ja lisää sitten 0,5 dl kuumaa lientä.
Sekoita kikherneet mukaan ja lisää sitten makaronit. Kaada noin 9 dl lientä kattilaan ja keitä hiljalleen raollaan olevan kannen alla, kunnes makaronit alkavat olla kypsiä.
Jäljellä olevaa lientä voi loppuvaiheessa lisätä tarpeen ja oman mieltymyksen mukaan. Pasta e cecin voi valmistaa runsasliemisenä tai koostumukseltaan tiiviimpänä. Ruoka syödään lusikalla, joten herkullista lientä pitää olla vähintään sen verran, että keittoa on miellyttävää lusikoida suuhun.
Poimi rosmariininoksa valmiista keitosta ja mausta keitto suolalla, mustapippurilla ja muutamalla tipalla hyvää oliiviöljyä.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.