One Pot Cajun-kanaa

One Pot Cajun-kanaa

Yhdysvaltojen Louisianassa on kaksi maailmankuulua ruokakulttuurin suuntausta, cajun- ja kreoli-keittiöt. Louisianalainen keittotaito on konkreettinen ilmentymä alueen kulttuuriperimästä. Alueen ruokakulttuuricocktail on melkoinen, se sisältää intiaanien perinteitä, yhdistelmän länsiafrikkalaisia, espanjalaisia ja italialaisia vaikutteita sekä hyvin voimakkaasti ranskalaista keittiötä. Alueen kuuluisimmat ruokalajit ovat varmasti jambalaya ja gumbo.

Perinteisesti ero kreoli- ja cajun-keittiöiden välillä on vedetty kaupunkien ja maaseudun väliin. Molemmat keittiöt ilmentävät alueen ruokakulttuuria, mutta tekevät sen eri tavalla. Hyvin karkeasti yleistäen ja nyansseista piittaamatta voidaan yksinkertaistetusti sanoa, että kreoli on kaupunkien ruokakulttuuria, johon kuuluu laajempi repertuaari raaka-aineita sekä viimeistellymmät ruokalajit ja annokset. Cajun on rustiikkisempaa maaseudun kotiruokakulttuuria, jossa etenkin vielä pari vuosisataa sitten aineksia oli huomattavasti rajatummin, joten minkäänlaiseen hienosteluun, haaskuuseen tai hävikkiin ei ollut varaa. Molempia keittiöitä yhdistää samankaltaiset alueelliset ominaispiirteet, mutta cajun-keittiössä ranskalaisten siirtolaisten ja heidän jälkeläistensä vaikutteet ovat vahvemmin korostuneita.

Louisiana tuo ruuan osalta useimmille  mieleen mielikuvan suuta polttelevasta ruuasta. Mielikuva on siinä mielessä oikea, että alueella maustetaan voimakkaasti, etenkin pippureilla. Alueelle ominainen ruoka ei kuitenkaan ole samaan tapaan tulista kuin esimerkiksi meksikolainen chileillä maustettu ruoka. Perinteisiä cajun- ja kreoli-keittiön mausteita ovat esimerkiksi cayenne- ja mustapippuri, basilika, oregano, paprika, valkosipuli ja yrtit. Hyvän kuvan alueen maustamistyylistä saa kokeilemalla ruuan maustamista cajun-mausteseoksella, joko valmiilla tai itsetehdyllä. 

Tämä one pot wonder, eli yhden  padan helppo ja nopea cajun-kana on jonkinlainen moderni kumarrus cajun-keittiön rustiikkisten kotiruokaperinteiden suuntaan. Nykypäivän hektiseen arkeen räätälöity versio on yhden padan ihmeitä aidoimmillaan. Nimensä mukaisesti tarvitaan vain yksi ruuanvalmistusastia; mielellään reilun kokoinen, paksupohjainen pata ja pieni valikoima simppeleitä  raaka-aineita. Työvaiheita on vain muutama ja valmista tulee noin puolessa tunnissa.

Cajun-kana ainekset, 4-5 annosta

3 dl Myllyn Paras Pitkäriisi
4-5 (600 g) kana- tai broilerileikkeitä
7,5 dl kanalietä
1-2 punainen tai vihreä paprika
4 tl cajunmaustetta
oliiviöljyä
tuoretta korianteria

One pot cajunkana valmistusohje 

Hiero kanaleikkeisiin 2 tl cajunmaustetta.
Kuumenna isossa padassa tilkka oliiviöljyä ja ruskista leikkeet kevyesti kuumalla keskilämmöllä 1-2 minuuttia per puoli. Tässä vaiheessa kanaa ei ole tarkoitus kypsentää vaan liha kypsyy riisin hautuessa.
Jos kaikki leikkeet eivät mahdu samalla kerralla pataan, ruskista erissä.
Nosta leikkeet padasta hetkeksi sivuun ja lisää pilkottu paprika, riisi ja 2 tl cajunmaustetta pataan. Lisää vielä 1 tl, jos pidät erityisen mausteisesta ruuasta. Sekoita aineksia padassa ja lisää sitten kanaliemi. Jos käytät liemikuutioita, lisää 7,5 dl vettä ja murenna liemikuutio mukaan.
Sekoita ainekset hyvin ja nostele kanaleikkeet päällimmäiseksi. Peitä pata kannella ja kypsennä keskilämmöllä noin 25 minuuttia, tai kunnes riisi on hautunut sopivan pehmeäksi ja kana on kypsää.
Viimeistele tuoreella korianterilla.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.