Naistenpäivän nutellapiirakka

Nutellapiirakka

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään vuosittain 8. maaliskuuta. Naistenpäivän historia ulottuu 1900-luvun alkupuolelle, YK:n virallinen naisten oikeuksiin liittyvä teemapäivä ja laajasti tunnustettu juhlapäivä Kansainvälinen naistenpäivä on ollut vuodesta 1975 lähtien.
Alkuperäiset naisten oikeuksia ajavat teemat ovat edelleen tärkeä osa päivän tematiikkaa, vaikka etenkin Pohjoismaiden kaltaisissa tasa-arvoisemmissa maissa  naistenpäivästä on muodostunut entistä vahvemmin naisten huomioimisen ja hemmottelun juhlapäivä.

Itsetehty leivonnainen on mainio tapa juhlistaa kansainvälistä naistenpäivää. Tämän helppotekoisen, viiden raaka-aineen  pähkinäsuklaisen nutellapiirakan voi leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä piirakan maku vain paranee jääkaapissa säilytettynä. 

Nutellapiirakan ainekset

Täyte riittää noin 25 cm pyöreään piirakkavuokaan tai 10x35 cm suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan.

1 Myllyn Paras pyöreä piirakkataikina, makea 
4 dl kuohukermaa
n. 200 g nutellaa
1,5 rkl maissisuurustetta
hasselpähkinöitä

Nutellapiirakan valmistusohje

Sulata piirakkataikina paketin ohjeen mukaisesti.
Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi levyksi ja painele se tiiviisti vuuan pohjaan ja reunoille. Jos teet useampia pieniä piirakoita, leikkaa taikina paloihin ennen kaulimista. 

Painele taikinaan reikiä haarukalla ja nosta piirakkavuoka 15 minuutiksi jääkaappiin. Jähmeä taikina ei valahda vuuan reunoilta paistamisen aikana.

Laita uuni kuumenemaan 180-200 asteeseen uunisi luonteesta riippuen. Kun uuni on saavuttanut 100 astetta, laita hasselpähkinät uunipelille ja nosta pelti uuniin. Paahda pähkinöitä kuumenevassa uunissa noin 5-10 minuuttia, tai kunnes ne alkavat ruskistua ja uunista leviää paahdetun pähkinän tuoksu. Ota pelti uunista ja anna pähkinöiden jäähtyä.

Paista piirakkapohjaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 10-15 minuuttia.

Valmistele nutellapiirakan täyte pohjan jäähtyessä.

Poista pähkinöistä mahdolliset kuoret ja murskaa ne reilunkokoiseksi rouheeksi.

Sekoita maissitärkkelys huolellisesti 1 desilitraan kylmää kermaa. Sekoittamalla maissijauho kermaan vältytään täytteen paakkuuntumiselta ja vaaleilta läiskiltä.

Lisää loppu kerma ja nutella kasariin ja käännä levy keskilämmölle.
Sekoita kerma ja nutella sekaisin ja lisää kerma-maissitärkkelys-seos. 
Anna täytteen kuumentua koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista noin 3-4 minuuttia, tai kunnes seos muuttuu suklaavanukasmaisen paksuksi. Ota kasari levyltä ja anna seoksen hiukan jäähtyä. Täytteen jäähtymistä voi nopeuttaa nostamalla kasari hetkeksi kylmään veteen.

Valuta täyte piirakkapohjaan niin, että täytteen reuna on suunnilleen samalla tasolla piirakan reunojen kanssa. Tasoita täyte ja viimeistele pinta pähkinärouheella.
Nosta piirakka kylmään ja anna täytteen jähmettyä 3-4 tuntia. Tämän jälkeen piirakan voi kääriä kelmuun ja säilyttää jääkaapissa 1-3 päivää. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä valmistamisesta.

Ota piirakka vähintään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön ennen tarjoamista.

Kuulostaa herkulliselta, täytyy kokeilla.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.