Moderni minestra maritata - italialainen hääkeitto

Eki_Trattoria_Minestramaritata

Minestra maritata on italialainen keitto, joka tunnetaan Suomessa nimellä hääkeitto ja englanniksi wedding soup. Tällä alunperin Napolista kotoisin olevalla keitolla ei ole perinteisessä muodossaan kuitenkaan mitään tekemistä hääjuhlien tai muidenkaan juhlien kanssa.  Alkuperäinen nimi (maritata) viittaa avioliittoon, joka tässä tapauksessa tarkoittaa keittoon tulevien kasvisten ja lihan muodostamaa liittoa. Tämä ennen kaikkea ravitsemaan tarkoitettu keitto oli tavallisen raskasta työtä tekevän köyhän kansanosan arkiruokaa eli niin kutsuttua cucina poveraa.

Klassinen napolilainen minestra maritata on lihakeitto, jonka valmistaminen kestää pari päivää. Ensimmäisenä päivänä keittoon tulevat lihat keitetään hyvin pehmeiksi. Tämän jälkeen lihojen ja liemen annetaan jäähtyä yön yli, jonka jälkeen kerätään pintaan jähmettynyt rasva pois. Keitto kuumennetaan uudestaan, jonka jälkeen lihat poimitaan keitosta ja pilkotaan. Tämän jälkeen pieneksi pilkotut kasvikset keitetään liemessä hyvin pehmeiksi ja lopuksi lihat lisätään takaisin keittoon.

Keiton alkuperäinen nimi viittaa siis liittoon, jonka pehmeäksi keitetyt kasvikset ja liha muodostavat.

Modernisoitu minestra maritata on alkuperäistä yksinkertaisempi ja ennen kaikkea nykypäivän ihmisen makuun paremmin sopiva keitto, jossa yhdistyvät pasta, kasvikset ja herkulliset pienet lihapullat. Muunnelma on oletettavasti kehittynyt Amerikkaan muuttaneiden italialaisten emigranttien parissa.

Keittoon käytetyt kasvikset vaihtelevat hiukan tekijän mielen mukaan. Toiset lisäävät keittoon soffritton eli sipulin, sellerin ja porkkanan pyhän liiton, omasta mielestäni se ei ole tarpeen. Yleinen keittoon käytetty kasvi on endiivi, mutta sitä on ajoittain hankala löytää Suomen kaupoista. Endiivin voi korvata Suomessa paljon yleisemmällä lehtikaalilla. Pastaksi keittoon sopii lähes mikä tahansa pienikokoinen pasta, kuten Myllyn Paras makaronit.

Lihapullapastakeiton ainekset

350 g Myllyn Paras Tumma makaronia
200-300 g lehtikaalia
1,5 l kanalientä
rucolaa

Lihapullat

500 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl Myllyn Paras korppujauhoa
30 g parmesaania raastettuna
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta lehtipersiljaa silputtuna

Valmista ensin lihapullat.

Sekoita kulhossa korppujauhot, parmesaaniraaste ja suola. Lisää jauheliha, kananmuna ja silputtu lehtipersilja. Sekoita aineksista tasainen taikinamassa käsin. Koemaista lihapullataikina kuumentamalla nokare taikinaa mikrossa noin 20 sekuntia. Lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kostuta kädet ja pyörittele taikinasta korkeintaan viinirypäleen kokoisia palloja. Mitä pienempiä lihapullia jaksat pyöritellä, sitä parempi.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja lisää lihapullat liemeen. Keitä lihapullia hiljalleen kiehuvassa liemessä noin 10 minuuttia.

Lihapullien kypsyessä irrota lehtikaalin lehdistä kovat lehtiruodit ja silppua pehmeä osa.

Keitä makaronit väljässä, suolatussa vedessä. Keitä vain 5-6 minuuttia.

Valuta makaronit ja lisää ne lihapullien joukkoon, anna kiehua vielä pari minuuttia. Sekoita lopuksi lehtikaali mukaan.

Ota kattila levyltä ja anna keiton hautua muutama minuutti ennen tarjoilua.

Tarjoa lihapullapastakeitto rucolan, raastetun parmesaanin ja maalaisleipäsiivujen kera.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.