Kuolleiden luut - Ossa di Morti

Ossa di Morti -mantelikeksit

Halloweenia juhlitaan maailmalla perinteisesti lokakuun 31. päivänä. Monissa maissa loka-marraskuun taitteessa vietetään jonkinlaista vainajiin liittyvää kirkollista pyhäpäivää tai muuta juhlapäivää ja suhteellisen uutena tulokkaana halloween osuu juuri näiden päivien aattoon. Katolisissa maissa, kuten Italiassa, 1. marraskuuta vietetään perinteistä pyhimysten juhlapäivää, jota Italiassa seuraa  2. marraskuuta vietettävä vainajien muistopäivä (Giorno dei Morti). Suomessa nämä kaksi päivää on yhdistetty yhdeksi pyhäinpäivä-lauantaiksi, jota vietetään liukuvasti 31.10.-6.11. välisenä aikana vuodesta riippuen. Esimerkiksi tänä vuonna suomalaisten pyhäinpäivä ajoittuu siis marraskuun 3. päivälle. Pyhäinpäivän siirtyilystä johtuen Suomessa halloweenia juhlitaankin eniten juuri pyhäinpäivää edeltävänä perjantaina, vaikka se osuu harvoin kalenterissa yhteen varsinaisen halloween-päivämäärän kanssa.

Giorno dei Morti on päivä, jolloin italialaiset kokoontuvat yhteen muistelemaan kuolleita sukulaisiaan ja ystäviään. Ihmisiä kokoontuu niin kirkkoihin, hautausmaille, puistoihin kuin koteihinkin. Muistopäivän sanoma on pohjavireeltään positiivinen. Tarkoitus ei ole surra menetystä vaan muistella yhteistä aikaa ja jakaa niitä hyviä ja iloisia muistoja, joita keskuudesta poistuneisiin liittyy.

Kuolleiden luut, eli Ossa di Morti-keksit ovat perinteinen vainajien muistopäivän tarjottava. Luun muotoisia keksejä löytyy tuona päivänä niin monista kahvipöydistä kuin piknik-koreistakin. Nämä äkkiseltään ehkä hiukan makaaberiltakin vaikuttavat keksit leivotaan muistuttamaan luuta ja viimeistellään tomusokerilla, muilta osin reseptit vaihtelevat alueellisesti. Keksit maustetaan yleensä kanelilla, neilikalla tai aniksella. Kekseissä on useimmiten mukana murskattuja manteleita tai pähkinöitä ja taikinan nesteenä voidaan käyttää veden sijaan esimerkiksi valkoviiniä tai Nosino-likööriä.

Perinteiset luuta muistuttavat keksit sopivat tematiikaltaan myös hauskaksi halloween-naposteltavaksi. Lisäämällä taikinaan mausteeksi pari ripausta cayennepippuria ja inkivääriä saadaan rouskuvan rapeisiin luihin lisää halloweeniin sopivaa leikkisyyttä.

Ossa di Morti -mantelikeksit

18 kpl noin 7-8 cm pituista keksiä

180 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoa
60 g Myllyn Paras Täysjyvä Vehnäjauhoa
120 g sokeria
40 g mantelirouhetta
40 g voita tai margariinia
2-4 rkl vettä tai valkoviiniä
1 kananmunan valkuainen
1/2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2/5 tl jauhettua cayenepippuria
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl jauhettua kanelia

Valmistusohje

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ja erottele kananmunan valkuainen valmiiksi.
Sekoita kulhossa jauhot, mantelirouhe, suola ja mausteet. Jos mantelirouhe on reilun kokoista, hienonnna sitä ensin esimerkiksi morttelissa.
Mittaa sokerit yleiskoneen kulhoon. Lisää pehmennyt voi pieninä paloina sokereiden joukkoon ja sekoita vispilällä "vaahdoksi".
Vaihda yleiskoneeseen sekoitin ja valuta valkuainen kulhoon. Sekoita keskinopeudella noin 1-2 minuuttia. 
Säädä kone hitaalle ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. Kun kaikki jauhot ovat mukana kulhossa ja koostumus karkean rakeista, lisää mukaan 2 rkl nestettä. Sekoita hitaasti ja lisää nestettä vain tarpeen mukaan teelusikallinen kerrallaan. Liiallinen neste tekee taikinasta liian löysää. <Kaavi välillä taikina kulhon reunoilta lastalla keskelle ja tunnustele taikinan koostumusta ennen lisänesteen lisäämistä. Taikina on valmis, kun se pysyy hyvin kasassa.
Kääräise taikinapallo muovikelmuun ja laita se puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Käännä uuni kuumenemaan noin 175 asteeseen.
Päällystä kaksi uunipeltiä  leivinpaperilla.
Jauhota leivinalusta kevyesti.

Ota taikina alustalle ja leikkaa se kahteen samankokoiseen palaan. Kääräise toinen puolikas takaisin muoviin ja palauta jääkaappiin.

Leikkaa alustalle jäänyt pala kahteen palaan.
Rullaa palat noin 45 cm pituisiksi pötköiksi ja leikkaa pötköt kahtia.
Leikkaa jokainen pötkö kolmeen noin 7 cm pituiseen palaan.
Rullaa palat kevyesti tasaisiksi ja muotoile keksi muistuttamaan luuta. 

Toista sama jääkaapissa odottavalle taikinapalalle.

Asettele luut harvakseltaan leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Keksit ovat valmiita, kun niiden reunat alkavat saada väriä. Anna keksien jäähtyä pari minuuttia pellin päällä ennen kuin nostat ne jäähtymään ritilälle tai tarjottimen päälle. Keksit kovettuvat jäähtyessään. 

Tarjoa keksejä vasta täysin jäähtyneinä, jotta ne rouskuvat suussa luiden tapaan. Kuolleiden luut säilyvät ilmatiiviissä purkissa vähintään 2-3 päivää.

 

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.