Kukkakaalipastapiirakka – Pasta chi vruoccoli arriminati in crosta

Kukkakaalipastapiirakka

Pasta piirakan sisällä voi kuulostaa hiilihydraattiyliannostukselta, mutta jätetään sitten vaikka seuraavan päivän hiilarit vähemmälle, sillä tämä on yksinkertaisesti herkullista. Sisilialainen kukkakaalipasta käärittynä voitaikinaan.

Pasta chi vruoccoli arriminati on pasta, joka kuuluu samaan sisilialaisten pastojen klassikkosarjaan yhdessä Pasta con le sarden ja Pasta c'anciuova e muddica atturatan kanssa.
Näissä ikonisissa pastoissa voi maistaa sisilialaiselle ruokaperinteelle ominaisen: suolaisuutta, makeutta ja hapokkuutta yhdistävän makumaailman omimmillaan.  Toki sisilialaiset pastat ovat valtavasti paljon muutakin kuin nämä kolme klassikkoa, mutta pastan, suolaisen kalan, makean rusinan, pinjansiemenien ja rapeiden paahdettujen leivänmurujen yhdistelmä maistuu ihanasti sisilialta.

Tässä pastassa kukkakaali (sisiliaksi vruoccoli) keitetään ensin hyvin pehmeäksi, voisi jopa sanoa ylikypsäksi. Keittämisen jälkeen kukkakaali sekoitetaan kastikkeen muihin aineksiin (arriminati), pilkotaan lastalla aina vain pienemmäksi ja keitetään, kunnes se muuttuu lähes sosemaiseksi. Lopputulos on pehmeä pastakastike, joka kiipeilee herkullisesti pastan urissa. Pasta viimeistellään oliiviöljyssä rapeaksi paahdetulla leipämurulla. 

Vruoccoli arriminati on itsessään jo vastustamaton pastaruoka, mutta herkullisuusrimaa voidaan silti vielä hivuttaa yhä ylöspäin kietaisemalla pasta voitaikinaan ja paistamalla rapeaksi piirakaksi.

Kukkakaalipastapiirakka 

1 pkt Myllyn Paras Iso Voitaikinalevy 500 g
250 g Myllyn Paras Putkipasta
1 kukkakaali
1 sipuli
4 rkl keltaisia rusinoita
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
3 sardellifilettä (säilyke) 
suolaa

1 siivu maalaisleipää leivänmuruja varten
1 kananmuna piirakan voiteluun

Sulata Myllyn Paras voitaikina paketin ohjeen mukaisesti.

Paahdettujen leivänmurujen valmistus

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Pilko leipäsiivu kuutioiksi ja levitä kuutiot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. 
Aseta pelti uunin keskitasolle ja anna leipäpalojen kuivua uunissa noin 25-30 minuuttia.

Anna kuivuneiden leipäpalojen jäähtyä hetki ja valmista niistä hyvin karkeaa leipämurua esimerkiksi morttelissa, tehosekoittimella tai blenderin pulssitoiminnon avulla. Huomaa, että leivänpalat ovat sen verran kovia ja teräviä, että ne voivat naarmuttaa blenderin kulhoa, materiaalista riippuen.

Mittaa paistinpannulle 2 tl oliiviöljyä ja sekoita leivänmurut öljyyn. Kuumenna pannu keskilämmölle ja paahda  leivänmurut kullanruskeiksi, noin 4-5 minuuttia. Sekoita lopuksi mukaan pari ripausta suolaa.
Levitä leivänmurut jäähtymään esimerkiksi leivinpaperin päälle.

Sisilialaisen kukkakaalipastan valmistus

Pilko kukkakaali kukinnoiksi ja keitä hyvin pehmeäksi reilusti suolatussa vedessä. Kukkakaali on sopivaa, kun haarukka menee vaivattomasti paksuimman osan läpi, eli noin 10 minuutin keittämisen jälkeen. 

Kukkakaalin valmistuessa kuumenna korkealaitaisella pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Silppua sipuli ja lisää silppu pannulle. Pehmennä sipulia keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kääntele välillä.
Lisää sardellifileet pannulle ja pilko lastan avulla. Lisää hiukan kukkakaalien keitinvettä niin sardellit sulavat pannulla.
Nostele kukkakaalien kukinnot reikäkauhalla kattilasta pannulle ja lisää 2,5 dl kukkakaalien keitinvettä. Lisää myös rusinat ja pinjansiemenet. Älä kaada loppua keitinvettä pois, sillä pasta keitetään samassa vedessä.

Sekoittele ja pilko kukkakaalit lastalla ja anna kastikkeen poreilla reilulla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kääntele ja sekoittele välillä, jotta kukkakaalit hajoavat entistä pienemmiksi ja kastike paksuuntuu. Lisää 0,5 dl keitinvettä, jos pannu alkaa kuivua.

Keitä pasta kukkakaalien keitinvedessä. Jätä pasta selkeästi liian aldenteksi, eli keitä 5-6 minuuttia. Ota talteen 2 dl keitinvettä ennen kuin valutat pastan. Lisää valutettu pasta samalle pannulle kukkakaalikastikkeen kanssa, lisää desi keitinvettä ja sekoita pasta ja kastike. Anna kiehua vielä 2-3 minuuttia. Lisää reservissä olevaa keitinvettä tarpeen mukaan, jos kastike vaikuttaa liian kuivalta.
Ota pannu levyltä ja sekoita varovasti mukaan puolet paahdetuista leivänmuruista.
Anna kukkakaalipastan jäähtyä sen aikaa, kun valmistelet piirakan pohjan.

Pastapiirakan valmistus

Aseta leivinpaperi noin 25x30 cm kokoiseen uunivuokaan ja kauli voitaikina muutaman sentin pidemmäksi ja tuplasti leveämmäksi kuin vuoka. Eli esimerkiksi 30x60 cm.
Vuoraa vuoka taikinalla niin, että taikinan reunat nousevat vuuan reunoja vasten ja piirakan kansiosa jää vuuan ulkopuolelle.
Täytä piirakka kukkakaalipastalla ja ripottele pastan päälle loput paahdetuista leivänmuruista. Jos pastaa jää yli, sen voi syödä ihan tavallisena pastaruokana.

Sulje piirakka kääntämällä vuuan ulkopuolella  oleva taikina pastan päälle kuin sulkisit kirjan kannen. Nipistele saumat huolellisesti kiinni, voitele pinta kananmunalla ja pistele haarukalla piirakkaan muutama reikä höyryä varten.
Paista piirakkaa 225 asteisen uunin keskiosassa noin 25 minuuttia.

Anna valmiin piirakan jäähtyä ensin 10 minuuttia ennen kuin nostat sen leivinpaperin avulla pois  vuuasta. Odota vielä toiset 10 minuuttia ennen leikkaamista ja tarjoilua.

Vinkki: Piirakan voi valmistaa myös uunipellillä uunivuoan sijaan. 
Aseta kaulittu voitaikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Täytä toinen puolikas pastalla, mutta jätä parin sentin levyiset reunat. Käännä taikinan toinen puolikas kanneksi ja nipistele reunat kiinni. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla muutama reikä höyryä varten. 

Paista 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Onko tämä "in crosta"-ohje perinteinen vai syödäänkö Sisiliassa pasta kastikkeineen sellaisenaan? Tämä "hiilaripommi' kuulostaa todella herkulliselta joten aion laittaa sitä piakkoin.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.