Joulun suklaiset Toto-pikkuleivät

Joulun suklaiset Toto-pikkuleivät

Samaan tapaan kuin Suomessa, Italiassakin joulu (Natale) on vuoden isoin ja tärkein juhla. Italialaiset joulutraditiot vaihtelevat hyvin paljon eri puolilla maata, mutta keskeistä italialaisessa joulussa on perheen yhdessäolo ja ruuasta nauttiminen.

Joulun odotus alkaa Italiassa traditioiden mukaan joulukuun 8. päivä, jolloin ensimmäiset koristeet ja joulukuuset ilmestyvät katukuvaan ja koteihin. Matka kohti joulua kiihtyy kahdeksan päivää ennen joulua ja huipentuu jouluaaton kautta joulupäivään. Jouluaattona italialaiset juhlivat usein kevyemmin, perinteisesti esimerkiksi lihaa ei syödä aattona lainkaan. Sen sijaan aaton pöydässä saatetaan syödä useampi erilainen kalaruoka. Aaton keventäminen otetaankin sitten joulupäivänä takaisin korkojen kera. Perinteinen italialainen joululounas kestää monia tunteja muuttuen välillä päivälliseksi ja lopulta illalliseksi. Tapaninpäivän (Santo Stefano) ateria koostuu edellisen päivän juhla-aterialta yli jääneistä ruuista. Joulu päättyy Italiassakin loppiaiseen 6. tammikuuta, jonka aattona järjestetään perinteisesti vielä yksi juhlavampi ateria.

Joulu on Italialaisissa kodeissa myös makeiden herkkujen kulta-aikaa. Olennainen osa joulun makeita kattauksia ovat joululeipien, kakkujen, kotitekoisten makeisten ja suklaan lisäksi erilaiset pikkuleivät ja keksit. 

Toto on perinteinen italialainen jouluisesti maustettu suklaata ja pähkinää sisältävä pikkuleipä, jolle ei ole sitä yhtä ja ainoaa alkuperäistä reseptiä. Jokainen nonna leipoo totonsa joko perityllä tai oman kokemuksen kautta hioutuneella reseptillä, pitäen omaa ohjettaan parhaana. Neilikalla, kanelilla ja mustapippurilla maustetut pikkuleivät muistuttavat maultaan jonkin verran piparia, joten ne sopivat hyvin myös suomalaiseen jouluun. 

Toto-pikkuleivät

Tällä ohjeella valmistuu 40 italialaista jouluista Toto-pikkuleipää.

400 g Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauhoa
280 g sokeria
20 g makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl jauhettua neilikkaa
1 1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
150 g juoksevaa margariinia
80g murskattuja saksanpähkinöitä
60 g pieniksi paloiksi pilkottua suklaata
130 g maitoa (+ 2 tl)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille.

Sekoita mausteet, suola ja sokerit pienessä kulhossa.
Mittaa jauhot isoon kulhoon ja sekoita mauste-sokeriseos ja leivinjauhe huolellisesti jauhoihin.
Valuta margariini ainesten päälle ja työstä sormin, kunnes jauhot ja margariini muodostavat paakkuisen seoksen.
Lisää pähkinärouhe ja suklaasilppu, sekoita.
Valuta maito kulhoon ja sekoita, kunnes aineksista muodostuu yhtenäinen massa. Voit säätää koostumusta tarpeen mukaan lisäämällä 1-2 tl maitoa. Taikinasta ei saa kuitenkaan tulla löysää ja tarttuvaa.

Kippaa taikina leivinalustalle ja vaivaa taikinaa pari kertaa käsin, jotta se pysyy tiiviimmin kasassa.

Puolita taikina ja leikkaa puolikkaat vielä puoliksi. Käytä apuna keittiövaakaa, jotta saat samankokoisia paloja.
Laita kolme taikinapalaa kulhoon ja nosta kulho jääkaappiin.
Muotoile pöydälle jääneestä palasta pötkö.
Leikkaa pötkö 10 samankokoiseen, noin 30 grammaa painavaan palaan.
Pyöräytä paloista kämmenten välissä lihapullamainen, tiivis pallo. Pyöräytä nopeasti, älä työstä liikaa.
Nostele pallot uunipellille kauas toisistaan ja paista keskitasolla noin 15 minuuttia. 
Jokainen uuni paistaa aina hiukan erilailla, joten tarkkaile miten ensimmäiset Totot paistuvat uunissasi ja säädä lämpötilaa ja- tai paistoaikaa tilanteen mukaan. Valmiit pikkuleivät ovat ruskeita ja tuntuvat kuumina pehmeiltä. 

Ota seuraava taikinapötkö kulhosta leivonta-alustalle muotoiltavaksi vasta juuri ennen kuin edellinen pellillinen on paistunut. Jos taikinapallot joutuvat odottamaan kauan paistovuoroaan, pikkuleivät voivat lässähtää paistettaessa.

Anna Totojen jäähtyä ritilällä tai esimerkiksi tarjottimen päällä ennen kuorruttamista.

Kuorrute

n. 160 g tomusokeria
2-3 rkl maitoa
1 tl vaniljasokeria 

Valmista kuorrute sekoittamalla aineksista paksu, hitaasti lusikan kärjestä valuva seos. Säädä koostumusta sopivaksi lisäämällä joko tomusokeria tai maitoa.

Kuorruta jäähtyneet pikkuleivät dippaamalla pikkuleipien päälipuoli kuorrutteeseen. Anna ylimääräisen kuorrutteen valua pitämällä sitä ilmassa kuorrutekulhon yläpuolella.
Koristele Totot nomparelleilla kuorrutteen ollessa vielä märkää.
Anna kuorrutteen kuivua kokonaan ennen tarjoilua tai säilömistä. Pikkuleivät säilyvät parhaiten ilmatiivissä rasiassa.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.