Italialainen pitkä kaava osa 1. – Antipasto

OATGOODS antipastot

Italialaisessa pitkän kaavan illallisessa on 4-6 ruokalajia. Tosiasiassa ruokalajeja voi olla aterian sisällä vielä useampia, mutta illallinen tarjoillaan vähintään neljässä osassa. Nämä neljä osaa ovat antipasto (alkupalat), primo piatti (ensimmäinen lautanen), secondo e contorno (pääruoka ja lisukkeet) ja dolci (jälkiruoka). Näiden lisäksi ateria voidaan aloittaa erillisellä ruokahaluja herättelevällä aperitivolla, joka voi olla esimerkiksi lasillinen italialaista prosecco-kuohuviiniä, valkoviiniä, vermuttia tai drinkki, kuten spritz tai negroni.

Jälkiruuan päälle nautitaan monesti vielä espresso ja digestivo. Ruuansulatusta edistämään tarkoitettu digestivo on yleensä pieni lasillinen mausteista tai yrttistä katkeroa, erittäin makeaa likööriä tai väkevää akvaviittia.

Tässä blogijuttujen sarjassa tullaan käymään läpi italialaisen illallisen pitkä kaava. Ensimmäisenä käsitellään alkupalat, eli antipasto.

Antipasto, käännettynä ennen ateriaa, on pienehkö ruokahalua lisäävä alkuruoka, joka tarjoillaan tilanteen mukaan joko syöjäkohtaisina lautasina tai useamman syöjän kesken jaettavaksi tarkoitettuna antipasto-valikoimana.

Italialaiset alkupalat ovat useimmiten melko yksinkertaisia ja helposti naposteltavia niin sanottuja kylmiä pikkuruokia. Alkupaloja kasatessa voi yhdistellä vapaasti perinteisiä italialaisia raaka-aineita, kuten esimerkiksi ilmakuivattuja leikkeleitä, italialaisia juustoja ja säilöttyjä ja tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Myös pähkinät ja siemenet sopivat hyvin alkupalalautaselle. Antipastojen tarjoiluun kuuluvat olennaisesti myös ciabatta-leipä ja grissini-leipätikut.

Lämpimiä antipastoja ovat esimerkiksi pannulla tai grillissä paahdettavat bruschetta-leivät ja useimmiten uunissa paistetut bruschettaa pienemmät crostinit. Myös salaatin (insalata) tai keiton (zuppa) voi tarjoilla antipastona.

 

Antipasto-lautasen tai tarjottimen koostaminen

Antipasto-tarjoilun rakentaminen on loppujen lopuksi hyvinkin helppoa. Italialaiselle keittiölle ominainen ruokafilosofia, jossa korostuu raaka-aineiden laadukkuus, makujen yhdistely ja yksinkertainen toteutustapa toimii myös antipastojen kohdalla. Yhdistämällä keskenään muutaman maukkaan ja laadukkaan raaka-aineen, pääsee jo hyvinkin maistuvaan lopputulokseen. Lisäämällä mukaan hiukan luovuutta ja mielikuvitusta makujen yhdistelyssä, antipastoista saa vielä pykälää herkullisempia.

Antipasto-suunnitelman avuksi voi ottaa neljän makuprofiilin listan: täyteläinen, suolainen, raikas ja makea sekä mausteinen. Yhdistelemällä komponentteja näistä kategorioista, on suunnitelma valmis käden käänteessä.

Täyteläisyyttä edustavat italialaiset juustot ja suolaisuutta kinkut, salamit, makkarat sekä suolatut pähkinät ja mantelit. Vastapainoa näille kahdelle makumaailmalle antavat raikkaat kasvikset ja makeat hedelmät ja marjat. Basilikan, persiljan, rucolan ja muiden tuoreiden yrttien käyttäminen tuo mukaan oman lisämausteensa.

 Myös säilötyt oliivit ja paprikat, pikkelöidyt kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit, pestot, pateet ja hillokkeet kuuluvat antipasto-tarjoiluun.

 

OATGOODS antipastot

Myllyn Paras OATGOODS-tuoteperheestä löytyvät kätevät kaurakakut sopivat mainiosti antipasto-lautaselle. Neutraalin makuiset OATGOODS Original kaurakakut ovat kätevä alusta erilaisten makuyhdistelmien kasaamiseen.

Kaurakakut voi halutessaan paahtaa nopeasti leivänpaahtimessa miedolla lämmöllä. Noin 20-30 sekunnin paahtaminen riittää. Paahtumista kannattaa tarkkailla, sillä kaurakakut kärähtävät helposti.

Sivele kuumille kaurakakuille extra-neitsytoliiviöljyä ja ripottele päälle suolahiutaleita.

Päällystä kaurakakut haluamillasi Italia-henkisillä raaka-aineilla ja tarjoile.

 

Esimerkkiyhdistelmiä:

Siivu Prosciutto di Parma-kinkkua, parmesaanilastuja, kirsikkatomaattia

Murskattua saksanpähkinää, oliiveja, paprikaa ja parmesaania

Pestoa, mozzarella-juustoa ja rouhaisu mustapippuria

Mantelilastuja, kesäkurpitsaa ja basilikaa

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.