Italialainen kahvihetki - Kaakaokahvi ja rouhea mantelikeksi

Italialainen kahvihetki - Kaakaokahvi ja rouheinen mantelikeksi

Kahvilla ja kahviloilla on Italiassa oma merkittävä sosiaalinen asemansa. Paikkakunnan koosta riippumatta kahviloita on joka nurkalla ja pöydissä istuu kupposten äärellä keskenään vilkkaasti juttelevia ihmisiä. Vaikka kahvikupillisen hinta on Italiassakin ollut viime vuosina nousussa, Suomalaisiin kahvilahintoihin tottuneelle kahvi tuntuu Italiassa edelleen satumaisen edulliselta. Kupillisen espressoa saa Italiassa yleisesti suunnilleen euron hintaan ja cappuchinon alle kahdella.

Italiasta on levinnyt maailmalle espressokahvin lisäksi monia tunnettuja espressopohjaisia erikoiskahveja. Kaikki tuntevat nykyään cappuchinon ja caffè latten. Moni on juonut myös machiattoa, mochaa, kuumalla ilmalla kylmää caffè freddoa ja ehkä myös aterian päätteeksi caffè correttoa. 
Kansainvälisesti tunnettujen erikoiskahvien lisäksi maan kahviloista voi löytää monia vähemmän tunnettuja kahvijuomia ja paikallisia erikoisuuksia.

Barbajada

Barbajada on Milanosta kotoisin oleva kaakaon ja kahvin yhdistävä juoma. Aineksiltaan lähellä caffè mochaa oleva juoma on suklaisen makea ja samettisen pehmeä. Barbajadassa yhdistyy reilusti suklaalta maistuva maitokaakao ja vahva italialainen espressokahvi. Kahvijuoman herkullisuus viimeistellään tipauttamalla pinnalle pari lusikallista  löysää kermavaahtoa.
Barbajadan voi nauttia joko kuumana, tai kylmäksi jäähdytettynä.

4 annosta

35 g kaakaojauhetta
45 g sokeria
3,5 dl maitoa
1,6 dl espressoa

Sekoita kaakaojauhe ja sokeri.
Kuumenna maito keskilämmöllä höyryävän kuumaksi. 
Lisää kaakaojauhe-sokeriseos ja espressokahvi maitoon.
Vispaa, kunnes juoma on kuumaa ja vaahtoisaa. 
Kaada kuppeihin, koristele kermavaahdolla ja nauti esimerkiksi parin sbrisolona palasen kera.

Rouheinen mantelikeksi

Sbrisolona

Sbrisolona on helppo ja nopeasti valmistuva, paahdetulta mantelilta ja hienoisesti appelsiinilta maistuva rapea ja rustiikkisen rouhea keksin ja piirakan sekoitus. Sbrisolona-keksejä nautitaan yleensä esimerkiksi kahvin tai jälkiruokaviinin kanssa.

160 g manteleita
175 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoa
100 g maissijauhoa
100 g sokeria
45 g fariinisokeria
0,5 tl suolaa
225 g suolatonta voita
2 isoa keltuaista
1 luomu appelsiinin kuori
1 tl vaniljasokeria

Paahda manteleita uunipellin päällä 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
laita 2/3 manteleista ja 1/2 dl vehnäjauhoa tehosekoittimen kulhoon. Murskaa mantelit suhteellisen isorakeiseksi rouheeksi. Voit käyttää murskaamiseen myös esimerkiksi sauvasekoitinta.
Riko loput mantelit isohkoiksi paloiksi.
Yhdistä mantelirouheet kulhossa.
Sekoita mukaan  loput vehnäjauhot, maissijauhot, sokerit ja suola.
Pilko kylmä voi pienemmiksi kuutioiksi ja kippaa jauhojen sekaan. Nypi sormilla voi jauhoihin niin, että lopputuloksena syntyy herneen kokoisia paakkuja.

Yhdistä keltuaiset, appelsiinin kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kuuraa appelsiinin pinta erityisen huolellisesti, jos et käytä luomuappelsiinia.

Kaada  keltuaisseos jauhoihin. Sekoita sormilla, kunnes ainekset alkavat tarttua yhteen.
Kippaa taikina hyvin voideltuun noin 20x30 cm kulmikkaaseen kakkuvuokaan. Voit käyttää myös pyöreää vuokaa, jos se on tarpeeksi suuri. Taikinan paksuus pitäisi olla noin 2 cm.
Tasoita taikina vuokaan, mutta vältä painelemasta taikinaa liialti tiiviimmäksi. Lopputulos on sitä parempi, mitä rouheammaksi taikinan jätät.

Paista noin 180 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Anna sbrisolonan jäähtyä täysin ennen kuin irrotat sen vuuasta. Keksiä ei ole tarkoitus irroittaa kokonaisena vuuasta vaan se rikotaan käsin erikokoisiksi ja -näköisiksi paloiksi.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.