Calzone – Täytetty pizza

Calzone-lautasella

Pizzan sanotaan olevan maailman tunnetuin ruoka. Mistä pizzan historia alkaa tai mikä on alkuperäinen pizza on joissain pöydissä ikuisen debatin paikka.
Yleisenä totuutena hyväksytään kuitenkin se, että perinteinen pyöreä ja litteä pizza on alunperin Napolista. Pizza yleistyi Napolissa 1700-luvulla, kun 200 vuotta aikaisemmin Eurooppaan Etelä-Amerikasta tuotu tomaatti alkoi saada jalansijaa napolilaisten keskuudessa. Napolilainen pizza oli alunperin  kojuista myytävää "köyhien ruokaa", mutta hittihän siitä tuli. Maailman ensimmäinen pizzeria, Antica Pizzeria Port'alba avattiin Napolissa vuonna 1830.

Calzone on sisäänleivottu pizza, jossa täytteet ovat taikinan sisällä. Alkuperäiset calzonit olivat ohikulkijoille kojuista myytävää katuruokaa ja ne muistuttivat enemmän rullaa kuin nykyistä kahtia taitettua ympyrää. 

Pizza Calzoni 6 kpl

375 g Myllyn Paras pizzajauhoa
240 g vettä
28 g oliiviöljyä
13 g hiivaa
8 g suolaa

TAI: Voit luonnollisesti valmistaa pizzapohjan myös Myllyn Parhaan Durumvehnäjauhoista.

Vaihe 1.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Anna liemen seistä muutama minuutti.
Sekoita kulhossa jauhot ja suola.
Valuta vesi ja oliiviöljy jauhojen sekaan, sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää 1-2 rkl vettä, jos tuntuu ettei kaikki jauhot sekoitu reunoilta mukaan. Anna taikinan levätä kulhossa viisi minuuttia, jotta hydraatio käynnistyy kunnolla.

Vaihe 2.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja venyväksi, noin 10 minuuttia. Lisää jauhoja alustalle vaivauksen aikana jos taikina tuntuu tarraavan liikaa kiinni. Taikinan voi tietysti tehdä myös koneella. Tällöin vaivausaikaa ehkä noin 6-7 minuuttia. Viimeistele vaivaamalla käsin minuutin verran.

Öljyä kulho, kääntele taikina  tiiviiksi palloksi ja siirrä pallo kulhoon. Peitä kulho muovilla tai liinalla ja anna taikinan kohota tuplakokoon, 2,5-3 tuntia.

Taikinan kohotessa voit valmistella täytteet. Täytteitä voi valita omien makumieltymysten mukaan pizzojen maailmasta. Tomaattikastiketta ei yleensä calzonien pohjalle tavata laittaa.
Pariin perinteiseen yhdistelmään löytyy ohjeet lopusta.

Vaihe 3.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa kuuteen samankokoiseen palaan. Pyöritä palat palloiksi, ripsauta pallojen päälle jauhoja ja anna pallojen levätä 10 minuuttia liinalla peitettynä.

Jauhota kaksi leivinpaperia semolinalla, durumilla tai maissijauholla. Kummallekin leivinpaperille mahtuu sopivasti kolme taittelematonta calzonea.
Painele ja kauli tai pyörittele käsien päällä jokainen pallo vuorollaan ohueksi, halkaisijaltaan noin 22-25 cm kiekoksi. Taikina on hyvin venyvää, mutta yritä silti olla tekemättä reikiä. Jos muotoilu menee pieleen, kieritä taikina takaisin palloksi, palauta liinan alle ja ota tilalle toinen taikinapallo.
Asettele valmiit pyörylät leivinpaperille odottamaan täyttämistä.

Vaihe 4.

Täytä calzone levittämällä täyte pyörylän toiselle puolikkaalle, jätä pieni reunus. Kostuta pyörylän reunat vedellä ja käännä toinen puolikas toisen päälle niin, että täytteet jäävät sisäpuolelle. Suihkuta calzonen ulkopuoli oliiviöljyllä.

Voit kaulia ensin kolme calzonea, täyttää ja laittaa ne uuniin. Tehdä kolme lisää sillä välin, kun ensimmäiset paistuvat.

Vaihe 5.

Kuumenna uuni 230 asteeseen. Laita ensimmäiset kolme calzonea uuniin. Pudota lämpö * 210 asteeseen  ja paista noin 20 minuuttia. Pinnan voi päästää tummemmaksi tai jättää vaaleaksi, mennä hiukan omien mieltymysten mukaan.
Jäähdytä ritilällä ilman peittoa.

(* Valitse uunin lämpötilat ja paistoajat oman uunin luonteen ja toimintojen mukaan.)

Calzoni

Mozzarella prosciutto e cotto
(mozzarellaa, kinkkua ja kananmunaa)

1 Mozzarella-pallo
200 g ricotta -juusto
150g prosciutto-kinkku
1 kananmuna
Raastettua pecorino- tai Parmesan-juustoa 

Leikkaa mozzarella kuutioiksi. Laita palat talouspaperin päälle valumaan.
Murskaa ricotta haarukalla kulhoon.
Leikkaa prosciutto-kinkku suikaleiksi. Prosciuttoa löytyy kaupoista ainakin leikkelehyllyistä.
Vispaa kananmunan rakenne rikki.
Sekoita kinkku, mozzarella ja kananmuna ricottan joukkoon. 
Jaa täyte kolmen calzonen päälle ja ripottele täytteen päälle raastettua juustoa.
Taita calzonet kiinni ja suihkuta pinta oliiviöljyllä.

Melanzane
(munakoisoa, tomaattia ja Casiocavallo-juustoa)

1 iso tai 2 pientä munakoisoa
100-150 g Casiocavallo-, Provolone- tai Scamorza-juustoa
n. 15-20 kirsikkatomaattia
1 sipuli
Tuoretta basilikaa
Oreganoa
Suolaa
Sokeria
Oliiviöljyä

Pilko munakoisot pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja leikkaa kirsikkatomaatit siivuiksi. Silppua myös noin 6-10 basillikanlehteä.

Kuullota sipuli pehmeäksi oliiviöljyssä. Lisää munakoisokuutiot pannulle ja anna munakoisojen pehmentyä noin 10 minuuttia miedolla/keskilämmöllä. Sekoittele välillä.
Nosta lämpöä ja lisää tomaatit, basilikasilppu, oregano, ripaus sokeria. Kypsentele noin viisi minuuttia. Mausta suolalla tarpeen mukaan.

Jaa kasvissekoitus ja juusto calzone-pyörylöille. Taita kiinni ja suihkuta ulkopuoli oliiviöljyllä.

Grammat ruokamitoiksi -muuntotaulukko

Pizzajauhot 1 dl = n 60 g
Suola 1 tl = 5 g
Oliiviöljy 1 rkl = n. 13 g
Vesi 1 dl = 100 g

Variation tag

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.