Suolaiset puurot tulevat

Toscanan kaurapuuro

Miksi kaurapuuron pitäisi aina maistua makealta? Voisiko sen tuiki tutun maito-voisilmä-kaura -yhdistelmän korvata vaikkapa pistämällä puuron päälle pekonia ja avokadoa?
Filmitähti Cameron Diaz ylistää Body Book -kirjassaan puuroja, ja nimenomaan suolaisia puuroja. Lempparikseen hän ilmoittaa kaurapuuron, jota höystetään paistetulla kesäkurpitsalla, karamellisoidulla sipulilla ja kananmunilla. Koko komeuden viimeistelee ponzukastike.

Yhdysvalloissa suolaiset puurot ilmestyivät trendikkäiden ravintoloiden ruokalistoille jo vuosia sitten, ja löytyypä maailmalta nykyään suolaisiin puuroihin erikoistuneita ravintoloitakin. Trendi tekee vahvasti tuloaan myös Suomeen.
Puuro, yleensä makeasti maustettuna on läntisellä pallonpuoliskolla yleensä aamiaisruokaa vaikka yhtä hyvin siitä olisi suolaisena versiona lounaaksi tai jopa kevyeksi illalliseksi. Ideahan on sitäpaitsi ikivanha: puuro eri muodoissaan kun oli ihmiskunnan ruokavalion vankka perusta tuhansien vuosien ajan.

Puuro – oli se sitten kaurasta, ohrasta tai riisistä - on kangas, jonka päälle erilaisia makuja on hauska kokeilla. Ajattele siis puuroa pastan tai perunan kaltaisena perustana, jonka seuraksi makuja rakentelet. Sokerin sijaan suolaa, maidon tai veden korvaajaksi kana- tai kasvislientä. Useimmat meistä ovat syöneet suolaisia puuroja tyytyväisinä koko ikänsä. Risottohan on käytännössä suolainen puuro. Jos risottoon voi yhdistellä viinit, sienet, kasvikset, lihat ja parmesaanit, miksei saman saisi tehdä kauran ja ohran kanssa?
Kynnys suolaisten puurojen maailmaan on psykologinen. Ajatus vaikkapa nyhtöpossulla höystetystä kaurapuurosta on monille ylittämättömän vaikea. Hyvää se on ihan oikeasti. Rohkeasti kokeilemaan!

Puurot vaativat tuekseen vahvoja makuja, mutta silti maustamisessa kannattaa pitää maltti mukana. Yksi tai korkeintaan kaksi hallitsevaa makuelementtiä on riittävästi. Yhteen puuroon ehkä misoa ja toiseen srirachaa, mutta ei mielellään molempia yhdessä. Muuten menee sekametelöinniksi. Puuroille ominaisen samettisuuden vastapainoksi kannattaa kokeilla hapokkaita pikkeleitä ja erilaista suuntuntumaa tuovia rapeita lisukkeita. Ja kananmuna, se on aina varma valinta puuron kuin puuron päälle, eikä pieni koristelukaan pahaa tee.

teksti: Mikko Takala

 

Juustoa kaurapuuron kanssa on hyvää, ollut jo 30-vuotta.

Mielenkiintoinen idea.
Innostuin ja taidampa kokeilla pekoni-kaurapuuroa.

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.