Hyvin varustetuista ruokakaupoista ja aivan takuuvarmasti aasialaisista marketeista löytyvä XO-kastike on pop! XO kohottaa vihannekset uusiin ulottuvuuksin, ja on lyömätön kaveri niin lihalle kuin kalalle. Kiinalainen soosi on löytänyt tiensä länkkärikeittiöhin, ja menee maustajana sellaisenaan vaikka pelkän riisin tai spagetin kera.

XO-kastike kehiteltiin 80-luvulla Hongkongissa. Kastikkeen valmistukseen käytetään ilmakuivattua kinkkua ja kuivattuja kampasimpukoita. Ainekset keitetään tahnaksi katkarapujen, valkosipulin, chilien, salottien ja muiden mausteiden kanssa. Tuloksena on voimakkaan umaminen ja superintensiivinen soosi, jonka makumaailma on jotain makean ja savuisan tulisen välillä.

Tässä ohjeessa XO maustaa broilerin jauhelihasta valmistettua pastakastiketta, jonka kanssa tarjotaan pikaisesti pannulla notkisteltua paksoita.

Ainekset 4:lle annosta

Marinadi:
3
rkl
XO- tai Hoisin-kastiketta
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
Shaoxing-viiniä (tai kuivaa sherryä)
2
tl
maissitärkkelystä
1
rkl
seesamiöljyä
ripaus
valkopippuria
1
tl
sokeria
Spagetti:
400
g
broilerin jauhelihaa
3
rkl
kasvisöljyä
1
pieni sipuli hienonnettuna
2
cm
pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
dl
vettä
2
minipaksoita
1
kevätsipuli hienonnettuna

Ohje

  1. Sekoita kaikki marinadin ainekset yhteen kulhossa jauhelihan kanssa. Anna maustua 10 minuuttia.

  2. Lämmitä öljy wokissa tai laakeassa paistinpannussa. Lisää sipuli ja inkivääri. Paista kunnes salotit ovat pehmeitä, lisää valkosipuli ja paista vielä puoli minuuttia.

  3. Lisää pannulle marinoitu jauheliha. Paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes jauheliha on saanut kunnolla väriä pintaan.

  4. Lisää vesi ja hauduta lempeällä lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia.

  5. Kastikkeen hautuessa ryöppää minipaksoit kiehuvassa vedessä (30 sekunttia) ja keitä spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

  6. Jaa spagetti tarjoiluastioihin ja annostele päälle kastiketta. Lisää mukaan tilkka keitinvettä, jos  spagetti tuntuu liian kuivalta.

  7. Viimeistele annokset paksoilla ja kevätsipulilla. Kata pöytään XO-kastiketta niille, jotka haluavat annoksiinsa vielä lisää potkua.

     

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.