Missä määrätään, että pastan kanssa saa pelata ainoastaan tomaattien, basilikan ja parmesaanin hallitsemilla italialaisilla mauilla? Spagetti on nimittäin erinomaisen toimiva vaihtoehto korvaamaan vehnänuudeleita myös vahvasti maustetuissa aasialaisissa ruuissa.

Eteläiseen Kiinaan sijoittuvassa Sichuanin provinssissa harrastetaan hienostuneen tulisia ruokia, joista maineikkaimpia on Dan Dan -nuudeleiksi nimetty ruokalaji. Herkku toimii myös spagetista valmistettuna.

Suoran käännöksen mukaan dan dan tarkoittaa kaupustelijan nuudeleita eli ne ovat alkuperältään edullista katuruokaa. Annoksen alkulähteillä tarjoiltava versio voi olla chiliin tottumattomalle liikaa, mutta onneksi kotioloissa annostelua voi vapaasti säädellä. Tosin ilman pientä chilin puraisua ruoka ei ole mistään kotoisin, ei ainakaan Sichuanista. 

Ainekset 4:lle annosta

4
rkl
rypsiöljyä
400
g
naudanjauhelihaa
suolaa ja pippuria
3
rkl
hienonnettua inkivääriä
4
dl
kanalientä
3
rkl
chiliöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
2
rkl
soijakastiketta
6
rkl
tahinia
3
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä hienonnettuna
2
tl
sichuaninpippuria murskattuna
4
rkl
paahdettuja maapähkinöitä murskattuna
4
rkl
kevätsipulia pilkottuna

Ohje

  1. Keitä spagetti kypsäksi (al dente). 

  2. Spagetin kypsyessä lämmitä öljy pannulla ja lisää jauheliha. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista jatkuvasti sekoittaen pari minuuttia. Lisää inkivääri ja jatka paistamista pari minuuttia. 

  3. Lisää pannulle kanaliemi, chiliöljy, punaviinietikka, soijakastike, tahini, paahdetut seesaminsiemenet ja  sichuaninpippuri.

  4. Hauduttele muutama minuutti, kunnes kastike tiivistyy. 

  5. Jaa spagetti kulhoihin ja annostele kastike päälle. Koristele murskatuilla maapähkinöillä ja kevätsipulilla.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kokeilitko reseptiä? Anna oma arvosanasi.

1 arviota

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.