Taikataikina eli suolataikina on helppo muovailutaikina, jonka voi itse tehdä keittiöstä löytyvistä raaka-aineista. Taikina on pienelle maistelijalle myrkytön ja sen suolaisuus myös estää maistelijaa nauttimasta sitä ensi kokeilua enempää.

Taikataikinasta voi muovailla ihan mitä vaan. Pienempien muovailijoiden hellyttäviä luomuksia voi antaa lahjaksi kummeille, isovanhemmille tai muille läheisille. Esimerkiksi pieni taulu, johon on painettu vastasyntyneen käden- ja jalanjälki sekä piirretty syntymäpäivä, on mukava muisto vaikka kastejuhlissa jaettaviksi.

Vähän isommat lapset voivat aikuisen opastuksella tehdä piparimuoteilla vaikka tähtitaivas-mobilen oman sängyn viereen tai ainutlaatuisia joulukoristeita kuuseen.

Kauppaleikkeihin taikataikinasta voi leipoa pilaantumattomia minikokoisia pullia, leivoksia ja sämpylöitä. Lisää autenttisuutta saat heti maalaamisen jälkeen ripottelemalla pikkupullien päälle sokeria tai sämpylöiden päälle hitusen jauhoja.

Miniatyyrikokoiset esineet nukkekotiin syntyvät myös tästä ihmeellisestä taikataikinasta - kokeile ja ihastu mihin kaikkeen taikataikinaa voi oikeasti käyttää!

Ainekset annosta

1,5
dl
suolaa
1,5
dl
lämmintä vettä
1
rkl
ruokaöljyä
(elintarvikeväriä)

Ohje

  1. Sulata suola kädenlämpöiseen veteen, niin taikinasta tulee sileämpää. 

  2. Lisää suolaveteen jauhot ja lopuksi ruokaöljy. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina jää murenevaksi, lisää hieman vettä; mikäli se tarttuu sormiin, lisää vähän jauhoja.

  3. Anna taikinan levätä tunnin ajan.

  4. Muotoile taikinasta haluttuja kuvioita, koristeita tai vaikkapa hahmoja. Käytä apuna erilaisia muovailutyökaluja. Keittiöstä voi muovailuun käyttää apuna mm. veitsiä, haarukoita, saksia, mehupillejä, hammastikkuja, piparimuotteja, juomalasin pohjia tai pizzaleikkuria.

  5. Luo erilaisia kuviopintoja painamalla taikinaa esim. pintakuvioitua lasikulhoa vasten. Voitele kuviopinta ensin kevyesti öljyllä, jotta taikina irtoaa siitä helposti. Voit myös pyöritellä taikinasta käsin nauhoja, joita voi letittää tai erikokoisia palloja. Mikäli teet ripustettavia kuvioita, muista tehdä ripustusreijät jo tässä vaiheessa.

  6. Nosta valmiit työt uunipellille leivinpaperin päälle. 

  7. Kuivaa työt 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, isommat kuviot voivat vaatia pidemmän kuivausajan. Huomaa että korkeat hahmot voivat mennä kasaan kuivausvaiheessa. Anna kuvioiden jäähtyä hetki ennen maalaamista.

  8. Maalaa halutessasi kuviot vesiväreillä tai akryyliväreillä. Anna kuivua.

VINKKI: Voit värjätä taikinan jo valmistusvaiheessa elintarvikeväreillä, näin saat kuvioille tasaiset pohjavärit. 

Taikina säilyy jääkaapissa noin viikon verran.

Resepti:
Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.