Oulun limppu on oikea perinneleipä. Oulun limppu-resepteissä ainesosalistat ovat aika samanlaisia kaikissa, mutta työvaiheet sekä mausteiden ja suolan määrät vaihtelevat hieman. Minä tein löytämistäni resepteistä itselleni sopivan yhdistelmän, jonka löydät tästä alta. Yksi löytämistäni resepteistä löytyi minulla olevasta 1946 vuoden keittokirjasta.

Oulun limppu on makea leipä, niin kuin moni muukin perinteinen suomalainen limppu. Limpputaikina sisältää siirappia. Limppu myös voidellaan paiston aikana pariin kertaan siirappivedellä. Makeuden lisäksi Oulun limpun tunnistaa mausteista. Taikinaan tuleva siirappi kiehautetaan pomeranssinkuoren ja fenkolin siementen kanssa, joiden maku pehmenee mukavasti tuon kiehauttamisen aikana.

Oulun limppu on leipä, joka sopii ruokapöytään niin jouluna kuin keskellä kesääkin – vaikka juhannusleipänä. Limppu on myös siitä hyvä, että sen maku oikeastaan vain paranee päivä päivältä. Oulun limppu kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen sen tarjoilua. Toki voi olla myös niin, että limppu katoaa pieninä paloina jo ennen tarjolle pääsyä, koska se on herkullinen leipä.

Tällä reseptillä valmistat 2 kpl leipää.

Ainekset 2 annosta

5
dl
piimää
1
dl
leipäsiirappia
2
tl
pomeranssinkuorta
2
tl
fenkolin siemeniä
25
g
hiivaa
2
tl
suolaa
Voiteluun
1
dl
vettä
2
tl
leipäsiirappia

Ohje

  1. Lämmitä piimä huoneenlämpöiseksi kattilassa. 
  2. Mittaa toiseen kattilaan siirappi ja jauhettu pomeranssinkuori. 
  3. Jauha fenkolin siemenet morttelissa tai hienonna ne veitsellä. Lisää fenkolin siemenet siirapin joukkoon ja kuumenna seos kiehuvaksi. 
  4. Lisää kuuma siirappiseos piimän joukkoon ja kaada piimäseos taikinakulhoon.  Anna seoksen jäähtyä noin 40 asteiseksi.
  5. Murustele joukkoon hiiva ja lisää vielä noin 3 dl ruisjauhoja seoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan nousta noin puolisen tuntia leivinliinan alla. 
  6. Vaivaa sen jälkeen taikinan joukkoon suola ja loput jauhot. Kun taikina on hyvin vaivattu, anna sen nousta vielä leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  7. Kaada nostatettu taikina öljytylle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Työstä taikinasta kaksi pyöreää limppua. Anna leipien vielä nousta noin puolen tunnin ajan leivinliinan alla. Kun limput ovat nousseet , painele niihin joko sormella keskelle yksi reikä tai haarukalla useampia reikiä.
  8. Kuumenna pienessä kattilassa vesi ja siirappi. Voitele leivät ennen paistamista siirappivedellä pullasutia apuna käyttäen. 
  9. Paista leivät 200 asteessa noin 45-50 minuutin ajan. Voitele leipien pintaa pari kertaa paiston aikana siirappivedellä. Halutessasi voit vielä voidella leivät heti paiston jälkeen siirappivedellä.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.