Suolaiset piirakat

Ruokapiirakka – Tuoreeltaan tarjolle tai varalle pakkaseen

Suolainen piirakka valmistuu nopeasti ja on helppoa tarjottavaa illanistujaisiin, juhliin ja salaatin seurana päivällispöytään. Suolaiset piirakat voi tehdä hyvissä ajoin ja säilöä valmiiksi pakkaseen. Luovat leipomiskokeilut kannattaa aloittaa suolaisista piirakoista, sillä vain mielikuvitus on rajana täytteitä yhdisteltäessä. Ruokapiirakan voi valmistaa tarpeen vuokaan tai tarpeen vaatiessa valmistaa kokonaisen pellillisen. Ei kannata myöskään unohtaa perinteisiä karjalanpiirakoita.

Ruokainen piirakka on kiitollinen tarjottava, sillä se maistuu sekä tuoreena että uudelleenlämmitettynä. Pakastettu piirakka on myös helppo lämmittää yllätysvieraita varten. Erilaisia variaatioita ruokaisen piirakan tekemiseen on lukematon määrä, mutta suomalaisille ovat parhaiten maistuneet kinkkupiirakat, lohipiirakat, kasvispiirakat sekä erilaiset sienipiirakat.

Ruokapiirakoiden täytteet kannattaa valita sesongin mukaan. Talvella maistuu runsaampi liha- tai fetapiirakka, keväällä voi hyödyntää tuoreita kasviksia esimerkiksi parsapiirakassa. Kesällä hyviä vaihtoehtoja ovat tomaattipiirakka sekä erilaiset lohipiirakat. Syksyn tullessa kannattaa hyödyntää metsän antimia esimerkiksi herkullisen suppilovahveropiirakan täytteenä.

Kinkkupiirakka

Kinkkupiirakka on Suomen suosituin suolainen piirakka. Tuttua reseptiä kannattaa muunnella lisäämällä piirakkaan myös muita täytteitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi savukinkku-fetapiirakka, kinkku-paprikapiirakka, tai kinkkupiirakka tuorejuustolla. Klassinen ranskalainen kinkkupiirakka Quiche Lorraine on loistava vaihtoehto sunnuntaivieraille.

Lohipiirakka ja muut kalapiirakat

Kalapiirakka on maukas ratkaisu hieman kevyempää piirakkaa kaipaavalle. Paras lohipiirakka syntyy laadukkaasta savulohesta. Vaihtelusta pitävän kotikokin kannattaa kokeilla myös kylmäsavulohipiirakkaa tai katkarapupiirakkaa. Täyteläisyyttä kalapiirakoihin tuovat juustoraaste sekä ranskankerma tai smetana. Lohen sijasta kalapiirakoissa voi hyvin käyttää myös savusiikaa tai muita kaloja.

Kasvispiirakka

Kasvispiirakat maistuvat erityisesti sadonkorjuun aikaan, kun tuoreita vihanneksia ja kasviksia on saatavilla edulliseen hintaan. Kasvispiirakassa voi hyödyntää myös oman puutarhan satoa. Erityisen trendikäs valinta tummeneviin syysiltoihin on kurpitsapiirakka, joka koristellaan herkullisen oranssilla tuorejuustolla. Pirteän värinen punajuuripiirakka maistuu sekä vuohenjuustolla että ilman. Sen kanssa voi myös tarjoilla mätiä, silputtua maustekurkkua tai sieniä, salottisipulia ja ranskankermaa. Vihreiden kasvisten ystävän kannattaa kokeilla parsakaalipiirakkaa, joka saa lisää makua mustapippuri-tuorejuustosta ja emmentaalista. Maukas ja helppo kasvispiirakka syntyy melkein mistä täytteistä tahansa

Fetajuusto tuo kasvipiirakoihin mukavaa suolaisuutta. Kokeile esimerkiksi klassista feta-pinaattipiirakkaa tai aurinkoista tomaatti-fetapiirakkaa. Kreikkalaistyylinen fetapiirakka tehdään usein voitaikina tai lehtitaikinakuoreen. Lisukkeeksi käy mainiosti tomaatti-oliivisalaatti.

Sienipiirakka

Loppukesä ja syksy on sienten ystävien juhlaa. Sienipiirakka on helppo tapa käyttää metsäretkeltä kerätyt sienet. Paras piirakka syntyy tuoreista sienistä, mutta leivontaan voi käyttää myös pakastettuja tai kuivattuja sieniä.

Kanttarellit kypsyvät jo kesäkuun alussa, joten metsässä liikkujan kannattaa pitää jo alkukesästä mukana pussia ja sieniveistä. Kastikkeiden lisäksi keltavahveroista syntyy myös herkullinen kanttarellipiirakka, jonka pohjassa voi hyödyntää myös perunasosetta. Sienikauden viimeisimpiä kypsyjiä on suppilovahvero, jonka löytäjä palkitaan herkullisella suppilovahveropiirakalla.

Broileripiirakka

Herkullinen broileripiirakka onnistuu helposti, tekeepä pohjataikinan itse tai käyttääkö valmista pakastetaikinaa. Broileripiirakan keveyttä on helppo säädellä juustovalinnoilla. Mukavaa suolaisuutta saa lisättyä valitsemalla täytteeksi aurajuuston tai fetajuuston. Paras broileripiirakkaohje löytyy kokeilemalla, mutta kannattaa kokeilla lisätäytteinä esimerkiksi paprikaa, pekonia tai tuoreita yrttejä. Maukasta broileripiirakkaa kannattaa valmistaa täysi uunipellillinen, sillä pienempi määrä häviää nälkäisiin suihin nopeasti.

Lihapiirakka pellillä

Maukas pellillinen lihapiirakkaa ruokkii helposti suurenkin seurueen. Perinteiseen täytteeseen tulee ainakin jauhelihaa ja riisiä sekä kananmunaa. Riisin sijaan voi käyttää myös esikeitettyjä ohrasuurimoita. Vaihtelua haluavan kannattaa kokeilla myös hapankaalipiirakkaa tai texmex-piirakkaa.

Suolainen piirakkapohja

Piirakkapohjan tekeminen on yksinkertaista: tarvitset vain jauhoja, suolaa, siirappia, rasvaa ja yhden munan. Sivultamme löytyvällä ohjeella helppo piirakkapohja valmistuu käden käänteessä. Perusohjetta voi varioida lisäämäällä jauhoihin ruista tai käyttämällä gluteiinittomia jauhoja.

Mikäli aikaa pohjan tekemiseen alusta asti ei ole, voit myös ostaa piirakkapohjan valmiina pakasteena. Piirakkapohjia on saatavilla myös gluteiinittomina vaihtoehtoina.