Juhlavat limeleivokset valmistuvat niin sanotusta peltipiirakasta eli uunipellillä paistetusta pohjasta ja sen päälle levitetystä kermaisesta limetäytteestä. Piirakkaan merkitään leikkuuraidat valmiiksi ennen koristelua, jolloin piirakka on helppo leikata sopiviksi annospaloiksi. Annospalojen kokoa voi muutella oman tarpeen mukaisesti. Jos juhlapöydässä on tarjolla montaa erilaista leivonnaista, kannattaa leivospaloista tehdä hieman pienempiä.

Tässä piirakassa, tai oikeastaan leivoksissa, maistuu makea perinteinen sienikakkupohja, joka on kostutettu limenmakuisella kostutusliemellä. Pohjan päällä on kermainen limetäyte, joka valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta. Täyte pysyy hienosti pohjan päällä sellaisenaan, joten ylimääräisiä hyydyttäviä raaka-aineita ei tarvita. Tämä peltipiirakka on erittäin helppo valmistaa ja siitä saa helposti näyttäviä leivoksia juhlapöytään. Käyttämäsi uunipellin koko vaikuttaa pohjan ja täytteen paksuuteen.

Koristelussa voi käyttää omaa mielikuvitusta. Näissä on käytetty kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja limesiivuja. Lime-hedelmää koristeena käyttäessä, pitää muistaa pestä hedelmät hyvin, ja käyttää mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisia hedelmiä.

Ainekset 12 annosta

Pohja
4
kananmunaa
dl
sokeria
¾
dl
kiehuvaa vettä
1
tl
leivinjauhetta
Kostutus
1
dl
vettä
1
rkl
sokeria
3
tl
limemehua
Täyte
4
dl
vispikermaa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
limemehua
dl
tomusokeria
Koristeluun
3-4
dl
vispikermaa
1-2
rkl
sokeria
mansikoita
limeä

Ohje

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. 
  2. Kaada joukkoon kiehuvan kuuma vesi, koko ajan seosta vatkaten. 
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita seos nuolijalla varovasti tasaiseksi.
  4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille (noin 37 x 30 cm). Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä.
  5. Valmista pohjan paistumisen aikana kostutusliemi vedestä, sokerista ja limemehusta. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Jäähdytä kostutusliemi.
  6. Siirrä jäähtynyt pohja tarjoiluastialle tai muulle sopivalle alustalle. Kostuta pohja kostutusliemellä, pullasutia apuna käyttäen.
  7. Valmista täyte vatkaamalla vispikerma paksuksi vaahdoksi. Älä kuitenkaan ylivatkaa kermaa. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto sähkövatkaimella vatkaamalla. Lisää joukkoon limen mehu ohuena nauhana. Lisää lopuksi tomusokeri joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Nostele kermavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.
  8. Lusikoi täyte pohjan päälle ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi palettiveitsellä tai tavallisella veitsellä. Siisti reunat leikkaamalla ohut siivu peltipiirakan jokaiselta sivulta pois ja mittaa leivospaloista mahdollisimman samankokoisia. Voit leikata leivokset halutessasi jo tässä vaiheessa irti toisistaan, tai pitää yhdessä jopa tarjoiluhetkeen asti. Vedä tällöin kevyet raidat täytteen pintaan, niin saat tehtyä koristelut tarkasti jokaiseen leivokseen.
  9. Vatkaa vispikerma sokerin kanssa vaahdoksi. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin, jossa on oma valintainen pursotusterä eli -tylla. Pursota kermavaahto haluamallasi tavalla leivosten reunoille. Koristele tuoreilla mansikoilla ja limesiivuilla.
Resepti:
Taru Vihavainen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.