Tällä upealla piparkakkutyöllä Ninna Mäkinen voitti Piparinleivonnan Suomen Mestaruuden vuonna 2013!

Ainekset noin 4-6 annosta

Kiinnitys:
n.1
dl
sokeria
Koristeluun:
n.170
g
tomusokeria
1
munanvalkuainen
¼
tl
leivinjauhetta
TAI
1-2
tuubia sokerikuorrutetta

Ohje

Keinuhevosen kaavat voit ladata alla olevasta linkistä PDF-muodossa

  1. Tulosta kaavat paperille ja leikkaa ne irti.  Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levyt leivinpaperin päällä ohuemmiksi n. 3 - 4 mm paksuisiksi levyiksi. Leikkaa osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta. Huomioithan, että kaavojen mukaisesti osa pipariosista kuuluu tehdä peilikuvina.

  2. Laita pienemmät osat omalle uunipellille ja isommat osat omalle uunipellille leivinpaperin päälle.  Paista osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan.

  3. Nosta satula heti uunista ottamisen jälkeen jäähtymään esimerkiksi kaulimen päälle, jolloin siihen saadaan kaunis kaareva muoto. Anna muiden osien jäähtyä kunnolla ennen kokoamista ja koristelua, mieluiten seuraavaan päivään.

KOKOAMINEN JA KORISTELU:

  1. Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa! Kasta osien liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen.  Keinuhevonen kannattaa kasata niin, että kokoaa erikseen jalustan kyljellään ja hevosen satuloineen kyljellään.

  2. Tämän jälkeen hevonen kiinnitetään jalustaan. Katso mallia videolta. Kiinnitä sulatetulla sokerilla kädensijan paikoille sopivan muotoiset karkit.

  3. Valmista sokerikuorrutus vaahdottamalla ensin munanvalkuainen sähkövatkaimella kevyesti. Lisää tomusokeri ja leivinjauhe varovasti joukkoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Sokerikuorrutuksen tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta.

  4. Koristele keinuhevonen pursottamalla sen päälle nauhana sokerikuorrutetta. Tee lopuksi hevoselle suitset lakritsinauhasta. 

VINKKI! Piparitaikinasta valmistuu myös upea pipari-juustokakku!

Resepti:
Ninna Mäkinen, Piparinleivonnan Suomen Mestari 2013

Katso kooste vuoden 2023 Piparinleivonnan SM-kisasta ja keinuhevosesta

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.