Keinuhevonen piparitaikinasta

Keinuhevonen piparitaikinasta

Tällä upealla piparkakkutyöllä Ninna Mäkinen voitti Piparinleivonnan Suomen Mestaruuden vuonna 2013!

2pktMyllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (500 g)
tai Perinteinen Piparkakkutaikinaa (500 g) TAI
1pktLaktoositon Piparitaikinaa (1 kg)
Kiinnitys:
n.1dlsokeria
Koristeluun:
n.170gtomusokeria
1munanvalkuainen
¼tlleivinjauhetta
TAI
1-2tuubia sokerikuorrutetta

Valmistusohje

Keinuhevosen kaavat voit ladata alla olevasta linkistä PDF-muodossa:

 

file type icon Keinuhevonen piparitaikinasta

Tulosta kaavat paperille ja leikkaa ne irti.  Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli levyt leivinpaperin päällä ohuemmiksi n. 3 - 4 mm paksuisiksi levyiksi. Leikkaa osat kaavojen reunoja myöten irti taikinasta. Huomioithan, että kaavojen mukaisesti osa pipariosista kuuluu tehdä peilikuvina. Laita pienemmät osat omalle uunipellille ja isommat osat omalle uunipellille leivinpaperin päälle.  Paista osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisen uunin keskitasolla 5-8 min. Paista pieniä osia lyhyemmän aikaa. Tarkkaile, että ne eivät pääse palamaan. Nosta satula heti uunista ottamisen jälkeen jäähtymään esimerkiksi kaulimen päälle, jolloin siihen saadaan kaunis kaareva muoto. Anna muiden osien jäähtyä kunnolla ennen kokoamista ja koristelua, mieluiten seuraavaan päivään. KOKOAMINEN JA KORISTELU: Kuumenna kiinnitysaineeksi sokeria paistinpannulla sekoittaen sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria. Ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa! Kasta osien liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti kiinni toisiinsa. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna sitä hetki uudelleen.  Keinuhevonen kannattaa kasata niin, että kokoaa erikseen jalustan kyljellään ja hevosen satuloineen kyljellään. Tämän jälkeen hevonen kiinnitetään jalustaan. Katso mallia videolta. Kiinnitä sulatetulla sokerilla kädensijan paikoille sopivan muotoiset karkit. Valmista sokerikuorrutus vaahdottamalla ensin munanvalkuainen sähkövatkaimella kevyesti. Lisää tomusokeri ja leivinjauhe varovasti joukkoon ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Sokerikuorrutuksen tulee olla helposti pursotettavaa, mutta aika paksuhkoa massaa, jotta se kuivuu nopeammin. Kaupasta saa myös valmista sokerikuorrutetta. Koristele keinuhevonen pursottamalla sen päälle nauhana sokerikuorrutetta. Tee lopuksi hevoselle suitset lakritsinauhasta. 

Resepti:
Ninna Mäkinen, Piparinleivonnan Suomen Mestari 2013

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)