Tässä herkullisessa kalakukkoreseptissä valmistetaan ensin ruistaikina.

Katso ruistaikinan ohje täältä

Ainekset annosta

½
kg
pikkukaloja ruotoineen (esim. muikku, ahven) tai isomman kalan ruodottomia kalafileitä (esim. kirjolohi)
n.100 g
ohuita siankylkiviipaleita tai nokare voita
1-2
tl
suolaa
Ruistaikinaa
Voiteluun:
voisulaa

Ohje

  1. Valmista ruistaikina tämän reseptin mukaan.

  2. Poista muikuista tai ahvenista päät ja sisälmykset tai valmistele isompi kala ruodottomiksi fileepaloiksi. Kauli ruistaikinasta yksi iso levy. Ripottele levyn keskelle riisit (vetävät kaloista kosteutta, jotta kukko ei repeilisi uunissa) ja levitä kalat keoksi päälle.

  3. Laita kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai muutama nokare voita. Nosta taikinalevyn reunat kukon päälle ja sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja siloitellen pinta tasaiseksi. Poista ylimääräinen taikina mikäli sitä jää: sillä voi paikkailla paiston aikana mahdollisesti repeilevää kukkoa. Voitele kukko voisulalla ja pistele keskeltä päältä haarukalla.

  4. Paista kukkoa ensin kuumassa uunissa (n. 225-astetta) puolisen tuntia, voitele kukko sen jälkeen voisulalla ja kääri alumiinifolioon ja hauduta miedolla lämmöllä (100-150-asteessa) kukkoa kolmisen tuntia. Mikäli kukon pinta rikkoututuu, paikkaile taikinasuikaleilla huolellisesti, etteivät nesteet valu ulos kukosta.

  5. Jälkihauduta kukkoa parisen tuntia joko niin, että uuni jää jäähtymään tai liinan sisällä pöydällä tai uunin reunalla vielä paiston jälkeen.

VINKKI: Kukko onnistuu myös savumuikuista, savusilakoista ja savustetusta kirjolohesta. Savukaloja on paremmin saatavilla pienemmistäkin marketeista. Jos käytät savukaloja, älä lisää suolaa erikseen. Siankyljen tilalla voi käyttää pekonisuikaleita. Kukko ei ole näin aivan perinteiden mukaan tehty, mutta toki hyvän makuinen nykypäivään sovellettuna.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.