Kalakukko

Kalakukko
½kgpikkukaloja ruotoineen (esim. muikku, ahven) tai isomman kalan ruodottomia kalafileitä (esim. kirjolohi)
n.100 gohuita siankylkiviipaleita tai nokare voita
1-2tlsuolaa
2rklMyllyn Paras Puuroriisiä
tai Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita
1pktMyllyn Paras Ruistaikinaa (500 g)
Voiteluun:
voisulaa

Valmistusohje

Ota taikinalevyt erilleen ajoissa sulamaan. Poista muikuista tai ahvenista päät ja sisälmykset tai valmistele isompi kala ruodottomiksi fileepaloiksi. Kaaviloi sulaneet ruistaikinalevyt puolta ohuemmiksi yhdistäen ne reunasta yhdeksi isoksi ruislevyksi. Ripottele levyn keskelle riisit (vetävät kaloista kosteutta, jotta kukko ei repeilisi uunissa) ja levitä kalat keoksi päälle.

Laita kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai muutama nokare voita. Nosta taikinalevyn reunat kukon päälle ja sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja siloitellen pinta tasaiseksi. Poista ylimääräinen taikina mikäli sitä jää: sillä voi paikkailla paiston aikana mahdollisesti repeilevää kukkoa. Voitele kukko voisulalla ja pistele keskeltä päältä haarukalla.

Paista kukkoa ensin kuumassa uunissa (n. 225-astetta) puolisen tuntia, voitele kukko sen jälkeen uudelleen voisulalla ja kääri alumiinifolioon ja hauduta miedolla lämmöllä kukkoa kolmisen tuntia 100-150-asteessa. Mikäli kukon pinta rikkoutuu, paikkaile taikinasuikaleilla huolellisesti, etteivät nesteet valu ulos kukosta. Jälkihauduta kukkoa parisen tuntia joko uunissa niin, että uuni jää jäähtymään tai liinan sisällä pöydällä uunin reunalla vielä paiston jälkeen.

Vinkki: Kukko onnistuu myös savumuikuista, savusilakoista ja savustetusta kirjolohesta. Savukaloja on paremmin saatavilla pienemmistäkin marketeista. Jos käytät savukaloja, älä lisää suolaa erikseen. Siankyljen tilalla voi käyttää pekonisuikaleita. Kukko ei ole näin aivan perinteiden mukaan tehty, mutta toki hyvän makuinen nykypäivään sovellettuna.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (4)

Mä oon käyttäny valmistaikinaa jo pitkään lanttu- ja muikkukkoihin sen pehmeyden vuoksi. Kaulin toisen taikinan leivinpaperin päällä sopivaksi, ja nostan papereineen sopivaan uunivuokaan, mihin saa 3 kerrosta muikkui ja lihasiivut väliin mahtumaan. Toinen taikina kanneksi, eikä oo vuotamisen pelkoo :)
Toimii! Perinteisen kukon makuinen, ja monta olen jo tehnyt. Ahvenkukkohan on juhlakukko, ja pikkuahvenia tulee lasten kanssakin onkiessa. Kätevä tehdä ja valmistusaika on miellyttävä.
Todella hyvä ja helppo ohje! Korvasin siankylkiviipaleet pekonilla, mutta tuli kyllä todella hyvää!
Oli hyvä resepti, toimi hyvin. Kalakukko onnistui hyvin ensikertalaiselta. Hämmästyin tuloksesta.