Juustokakku suklaapohjalla

Juustokakku suklaapohjalla
  • Juustokakkua monipuolisempaa kakkua on vaikea löytää. Juustokaku sopii niin syntymäpäiville, sukujuhliin kuin rentoon illanviettoonkin. Koristelua muuttamalla juustokakusta saa loihdittua elegantin ja yksinkertaisen tai vaihtoehtoisesti värikkään ja leikkisän. Koristeita voi myös helposti vaihdella eri vuodenaikoihin sopiviksi.
  • Tätä ohjetta seuraamalla opit juustokakun tekemisen perusteet. Juustokakun tekemisessä on tärkeä käyttää irtopohjavuokaa, sillä muuten täyte ei pysy ehjänä.
  • Sileäreunainen juustokakku näyttää upean ammattimaiselta. Näin saat kakun irti vuoasta niin, että reunat pysyvät sileinä: Kun olet paistanut pohjan uunissa, levitä reunojen sisäpinnalle hieman ruokaöljyä pullasudilla. Näin kakku on helppo irrottaa vuoasta, kun täyte on hyytynyt.
  • Juustokakuissa käytetään usein liivatetta, jota voi ostaa sekä jauheena että lehtinä. Liivatelehtien käyttö onnistuu, kun muistat luottaa ne ensin kylmässä vedessä, sekoitat ne sitten kuumaan nesteeseen ja jäähdytät seosta vielä hetken ennen kuin lisäät sen täytteeseen.
  • Liivate sisältää eläinperäisiä ainesosia. Vegaanisen version juustokakusta saat korvaamalla liivatteen agar-agarilla valmistepakkauksen ohjeen mukaan.
  • Reseptissä käytettävä Myllyn Parhaan Pyöreä Kauramurotaikina on laktoositon. Laktoosittoman version juustokakusta saat, jos käytät täytteessä laktoositonta kermaa ja mascarpone-juustoa.
Noin 15:lle, 28 cm irtopohjavuoka
Kakkupohja:
1pktMyllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)
100gtummaa suklaata rouhittuna
2rkltummaa kaakaojauhetta
Vuokaan:
voita
Myllyn Paras Korppujauhoja
Täyte:
8liivatelehteä
½dlsitruunamehua
500gmascarpone-tuorejuustoa
½dlsitruunamehua tai sitrus-, manteli- tms. likööriä
4dlkuohukermaa (2 tlk)
½dlsokeria
2tlvaniljasokeria
Koristeeksi:
1tlkgranaattiomenan siemeniä
mintunlehtiä

Valmistusohje

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita käsin taikinan joukkoon rouhittu suklaa ja kaakaojauhe. Tämä onnistuu helpoiten käsin puristelemalla.

Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 8-12 min. Varo paistamasta liikaa – pohjan tulee olla juuri ja juuri kypsä. Anna jäähtyä.

Irrota pohja vuoasta niin, että pohja on irti, mutta laita se vuokaan takaisin, jotta saat siihen täytteen päälle.

Liota liivatteita kylmässä vedessä 10 min ajan. Kuumenna ½ dl sitruunamehua kiehuvaksi esim. mikroaaltouunissa lasissa. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatteet kuumentamaasi liemeen.

Lisää tuorejuustoon liivateseos ja mehu tai likööri. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi erikseen ja yhdistä vaahtoon varovasti juustoseos.

Kaada hyytelö vuoassa olevalle jäähtyneelle torttupohjalle. Hyydytä juustokakku jääkaapissa. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja siirrä tarjoilualustalle. Koristele juustokakku kauniisti ennen tarjoilua.

Yksinkertainen, kaunis koristelu juustokakulle syntyy esimerkiksi mintunlehdistä ja granaattiomenan siemenistä. Lähes mitkä tahansa muutkin kiinteähköt hedelmät ja marjat sopivat kauniisti juustokakun koristeluun. Kokeile vaikka pensasmustikoita, mansikoita tai nektariinin siivuja.

Hedelmä- tai marjakoristeiden sijaan juustokakun kanssa sopii ihanasti myös raikas marjoista tehty kastike. Esimerkiksi vadelmakastike syntyy helposti näin: Laita kattilaan 1 l vadelmia, 1 dl sokeria ja 1 rkl vaniljasokeria. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ja keitä n. 2 minuutin ajan. Jäähdytä ennen tarjoilua. Tasaisen kastikkeen saat, kun kaadat seoksen kulhoon siivilän kautta.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

runsaskalorinen kakku
Tästä sain erinomaisen kakun ystäväni juhliin. Plussaa myös että resepti sopii kasvissyöjälle.