Prinssi Emanuele Filiberto, Italian viimeisen kuninkaan Umberto II:n pojanpoika lienee maailman ainoa katuruokabisneksessä vaikuttava siniverinen. Venetsian prinssiksi tituleerattu herra isännöi samalla nimellä kulkevaa ruokakärrybisnestään, joka erikoistuu klassisiin pasta-annoksiin. Perinteisten carbonarojen ja pasta pomodorejen ohella prinssi tarjoaa myös Cacio e Pepeä, joka kolmella raaka-aineellaan – pastaa, pecorinoa ja mustapippuria - lienee maailman simppelein ja ehkä myös herkullisin pastaruoka. Yksinkertainen on kaunista. Jotkut kokit lisäävät mukaan vielä oliiviöljyä tai voita, mutta se ei ole välttämätöntä.

Cacio e Pepeen käy ohuempikin spagetti, mutta Roomassa, jossa Cacio e Pepe on uskonto, se tehdään useimmiten bucatini-pastasta. Reseptissä mainitut juuston ja mustapippurin määrät ovat vain ohjeellisia – molempia voi annostella rennoin rantein ronskimmin.

Ainekset 4:lle annosta

100
g
pecorino-juustoa
3
tl
mustapippuria
2
rkl
voita (ei välttämätön)

Ohje

  1. Raasta juusto. Mittaa kattilaan vähintään kolme litraa vettä, mausta reilusti suolalla ja kuumenna kiehuvaksi.

  2. Lisää kattilaan spagetti ja keitä al denteksi, noin 6 minuuttia. Sekoita välillä niin, ettei spagetti tartu toisiinsa kiinni.

  3. Pastan kiehuessa murskaa mustapippurit ja ripottele kuumalle paistinpannulle. Sekoita mukaan kauhallinen pastan keitinvettä ja lisää halutessasi pari ruokalusikallista voita.

  4. Valuta spagetti. Säästä keitinvesi.

  5. Lisää keitetty spagetti pannulle ja sekoita mukaan juustoraaste. Kääntele spagettia jatkuvasti niin että juusto ja keitinvesi imeytyvät spagettiin kunnolla. Lisää tarvittaessa lisää pastan keitinvettä niin kauan, että saat pastaan kermaisen koostumuksen.

  6. Tarkista maku. Lisää juustoa ja pippuria tarvittaessa.

Resepti:
Mikko Takala ja Sami Rekola, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.