Tästä ohjeesta olisivat italialaiset ihmeissään. Uppopaistettujen sisilialaisten riisipallojen sisään onkin piilotettu possua (pekonia) ja kalaa (säilykemuikkuja) eli kyseessä on siis savolaisen kalakukon ja sisilialaisen klassikkoruoan fuusio, joka vastoin kaikkia odotuksia toimii.

Ainekset annosta

Perusrisotto puuroriisistä (Arancini-riisipalloja varten)
3
rkl
voita
2
rkl
oliiviöljyä
1
pieni sipuli hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
3
dl
kuivaa valkoviiniä
1
Litraa
kuumaa kanalientä
suolaa ja mustapippuria
100
g
parmesaania raastettuna
Arancini-riisipallot savolaisittain
7-8
dl
kypsää puuroriisi-risottoa (ainesosat yllä)
5
siivua
uunissa rapeaksi paahdettua ja murusteltua pekonia
5
savumuikkua tai säilykemuikkua
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
3
kananmunaa
1
Litraa
kasvisöljyä uppopaistamiseen

Ohje

Perusrisotto puuroriisistä (Arancini-riisipalloja varten)

1. Laita riisi kylmää veteen likoamaan hetkeksi. Kaada vesi pois ja huuhtele riisi kylmän juoksevan veden alla. Valuta hyvin.

2. Lämmitä voi ja oliiviöljy pannulla. Kuullota sipuli notkeaksi ja läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista jatkuvasti sekoitellen minuutin ajan.

3. Laita pannulle riisi ja kääntele huolella niin, että jyvät saavat kunnolla rasvaa pinnoilleen.

4. Kaada pannulle viini ja anna kiehahtaa niin että alkoholi haihtuu pois. Pienennä lämpöä ja lisää pari desiä kanalientä. Kypsennä välillä lientä lisäillen puolisen tuntia, kunnes riisi alkaa olla kypsää.

5. Nosta pannu pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mukaan parmesaani ja ronski nokare voita. Anna jäähtyä.

 

Arancini-riisipallot savolaisittain

1. Sekoita jäähtyneen risoton sekaan murusteltu pekoni. Poista muikuista ruodot ja pyrstö. Murskaa muikut tahnaksi.

2. Pyörittele riisistä noin golfpallon kokoisia ja laita sisälle muikkutahnaa.

3. Sekoita suola, mustapippuri ja vehnäjauhot yhteen lautasella. Riko kananmunat toiselle lautaselle ja sekoita rakennetta rikki. Leivitä kolmannelle lautaselle ruiskorppujauhot.

4. Pyörittele riisipallot ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi ruiskorppujauhoissa.

5. Lämmitä öljy leveässä ja riittävän korkeareunaisessa astiassa 170-asteiseksi. Kypsennä jauhotetut riisipallot öljyssä 4-5 palloa kerrallaan pinnaltaan kauniin ruskeiksi ja rapeiksi välillä käännellen, 5- 6 minuuttia per satsi.

6. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoa heti.

Resepti:
Mikko Takala, Kuva: Tommi Anttonen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.