Joululeivonnan SM-kisassa 2023 itsensä aikuisten sarjan finaaliin leipoi Ainoliina Leskelä, jonka kekseliäät pipari-suklaatäytekeksit täytetään kuohkealla piparivaahdolla ja makealla kinuskisydämellä. Testaa resepti ja leivo mestarin elkein joulun maut huulillesi!

Ainekset 20–24 pientä keksiä eli 10–12 täytekeksiä annosta

Keksit
125
g
voita
0,75
dl
fariinisokeria
0,75
dl
kidesokeria
1
kananmuna
3
dl
vehnäjauhoja
0,75
tl
leivinjauhetta
0,75
tl
ruokasoodaa
0,5
tl
kardemummaa
2
tl
piparkakkumaustetta
ripaus
suolaa
50
g
piparkakkusuklaata
Täyte
200
g
piparkakun makuista tuorejuustoa
2
dl
vispikermaa
valmista kinuskikreemiä keskelle
+ valmiita piparkakkuja murustettuna

Ohje

  1. Sulata valmis Myllyn Paras Laktoositon Piparitaikina paketin ohjeen mukaan.
  2. Lämmitä uuni 175 °C asteeseen.
  3. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmuna ja vatkaa.
  4. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri, kardemumma ja piparkakkumauste) keskenään ja sekoita taikinaan esim. nuolijalla.
  5. Pilko piparkakkusuklaa ja valmis piparkakkutaikina paloiksi ja sekoita lopuksi taikinaan.
  6. Pyörittele taikinasta 20–24 pientä palloa sen mukaan, minkä kokoisia keksejä haluat. Pyri tekemään palloista samankokoisia. Laita pallot jääkaappiin n. 20 minuutiksi.
  7. Laita keksit pellille niin, että väleissä on runsaasti tilaa leviämiselle. Paista sitten 175 °C asteessa 6–8 min. Huom. Paistoaika riippuu paljon uunin tehosta. Keksit ovat parhaita, kun ne näyttävät uunista tulleina jopa vähän raaoilta. Reunat ovat kypsyneet, mutta keskeltä keksit ovat ihanan pehmeitä. Anna keksien jäähtyä.
  8. Tee tässä välissä pursotettava piparkakkuvaahto. Vaahdota vispikerma ja lisää vaahtoon lopuksi piparkakun makuinen tuorejuusto. Vatkaa sekaisin.
  9. Pursota piparkakkuvaahtoa keksin pohjapuolen reunoille. Lisää keskelle n. teelusikallinen valmista kinuskikreemiä tai kinuskikastiketta. Murustele halutessasi vielä piparkakkuja päälle. Aseta päälle toinen keksi eli kanneksi.
  10. Nauti! Keksit kannattaa säilyttää jääkaapissa vaahdon vuoksi.
Resepti:
Ainoliina Leskelä

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.