Heinäkuussa mustikat ovat parhaimmillaan ja niitä onkin nyt paljon! Metsät pursuavat isoista, mehevistä tummansinisistä marjoista, jotka ovat niin monen suomalaisen makuun. Tunnetusti suomalaiseen suuhun sopii myös pulla, ja siitä lähtikin ajatus tehdä mustikoita sisältäviä pullia kookoksen ja vaniljan mauilla höystettynä. Ohjeesta saa kolme isohkoa pitkoa.

Taikina:

200 g voita

5 dl maitoa

1 tl suolaa

2 rkl kardemummaa

2 dl sokeria

1 muna

2 pss kuivahiivaa

n. 16 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja

 

Vaniljakreemi ( 1 osa kreemijauhetta ja 2 osaa vettä):

2,25 dl vaniljakreemijauhetta (itsellä Sallisen)

4,5 dl kylmää vettä

 

Kookoshiutaleita

Mustikoita

 

Voiteluun muna

Päälle raesokeria

 

Lämmitä maitoa hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi, n. 42 asteiseksi. Sulata voi. Sekoita maitoon suola, kardemumma, sokeri ja muna. Sekoita noin puoleen jauhoista joukkoon kuivahiivat ja lisää ne vatkaten maitoseoksen joukkoon pieni määrä kerrallaan. Vaivaa loput jauhot taikinaan käsin. Lisää sulatettu voi taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa, kun jauhoa on lisäämättä pari desilitraa. Vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. 

Aseta kohoamaan leivinliinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan, taikina saa kohota lähes kaksinkertaiseksi. Aikaa tähän menee 30-45 minuuttia.

Tee taikinan kohoamisen loppuvaiheessa valmiiksi vaniljakreemi. Vatkaa kreemijauhe ja vesi hyvin keskenään ja laita noin viideksi minuutiksi jääkaappiin "tekeytymään".

Taikinan kohottua kaada se jauhotetulle alustalle tai pöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Käsittele osio kerrallaan. Vaivaa ilmakuplat taikinapalasta pois ja kaulitse se suorakaiteen kokoiseksi. En mitannut omaa kaistalettani, mutta pitkosta tuli lähes uunipellin mittainen ja n. 10-15 cm leveä valmiina. Voit myös kaulia levyn suoraan leivinpaperin päälle, jolloin mittasuhteet on heti selvillä ja pitko helpompi siirtää uunipellille.

Kaulittuasi taikinan, laita keskelle levyä kolmasosa vaniljakreemista, ripottele päälle makusi mukaan kookoshiutaleita ja mustikoita. Leikkaa sitten kummaltakin puolelta pitkon sivut noin 15 osaan, siis täytteen vierestä ulkoreunaa kohden leikkaat taikinalevyn 2-3 cm levyisiksi osiksi. Ala kokoamaan pitkoa siten, että vuorotellen kummaltakin puolen käännät taikinaosion pitkon täytteen päälle, että juodostuu kaunis kuvio. Nipistä pitkoa kiinni, jos näyttää jostain kohtaa aukeavan. Harmikseni unohdin ottaa tästä työvaiheesta selventävän kuvan, pahoitteluni!

Siirrä pitko leivinpaperin päälle uunipellille ja anna sen kohota vielä n. 15 minuuttia liinan alla. Voitele pitko ennen uuniin laittoa munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa n.15 minuuttia.

Pullassa maistuu pehmeä vanilja, raikkaat mustikat ja hentoisesti ihana kookos!

Lämpimiä kesäpäiviä kaikille, nauttikaahan, vielä on kesää jäljellä!

Mustikkapullapitko

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.