Täytetyt Runeberginleivokset

MP-runebergintorttu2.jpg

Runebergintortut ilmestyvät kauppoihin yleensä jo heti joulun jälkeen. Toki joistain leipomoista ja kahviloista näitä herkullisia helmikuun leivonnaisia saa jopa ympäri vuoden.  

Tällä kertaa tuunasin perinteistä runebergintorttua tekemällä sen hieman erilaiseen muotoon ja täyttämällä leivospohjat vadelmamarmeladilla. Tässä leivonnaisessa maistuu kuitenkin kaikki perinteisen runebergintortun maut eli manteli, korppujauho, vadelma ja sokerikuorrute. Lisäksi voit kostuttaa leivospohjat vielä punssilla tai esimerkiksi sokerivedellä laimennetulla punssilla. Maku on perinteinen, mutta muoto ja tyyli on tällä kertaa tavallisesta runebergintortusta poikkeava. Idean tähän ulkonäköön sain perinteisestä aleksanterintortusta, mutta pohjana toimii tässä runeberginleivoksessa perinteisestä runebergintortusta tuttu taikina.

Kurkkaa alta resepti ja ohjeet runeberginleivosten toteutukseen. Yllätä lähipiiri tällä herkullisella ja tyylikkäällä leivonnaisella. Halutessasi voit vielä viimeistellä reunat leikkaamalla ne sokerikuorrutteen jähmettymisen jälkeen. Minä jätin tämän tällä kertaa hieman rustiikkiseksi, koska oman kädenjäljen näkyminen sopii mielestäni tähän leivonnaiseen erinomaisesti. Aina ei tarvitse olla viimeiseen asti hiottu.

Runebergintorttu

 

Täytetyt Runeberginleivokset

 

Pohja

3 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita vehnäjauhoja

2 dl Myllyn Paras korppujauhoja

1 ½ dl mantelirouhetta

2 ½ dl sokeria

1 ½ tl leivinjauhetta

2 dl kermaa

150 g pehmeää voita

4 kananmunaa

 

Täyte

230 g vadelmamarmeladia

 

Kuorrute

½ dl vettä

noin 4-4 ½ dl tomusokeria

(elintarvikeväriä)

 

Mittaa kaikki pohjan raaka-aineet kulhoon ja vatkaa niitä noin viiden minuutin ajan. Kun seos on tasaista, kaada se leivinpaperille päälle uunipellille (noin 32 cm x 29 cm). Levitä taikina ja laita pelti uuniin. Paista 175 asteessa noin 20 minuutin ajan, tai kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä.

Leikkaa jäähtyneestä pohjasta ohuelti reunat pois. Leikkaa loput pohjasta kahteen osaan. Nosta toinen pohjista tarjoiluastialle. Levitä vadelmamarmeladi pohjan päälle ja nosta toinen pohjakerros marmeladin päälle.

Valmista kuorrute sekoittamalla vesi ja tomusokeri paksuksi kuorrutteeksi. Kuorrute saa kuitenkin olla kauniisti levittyvää. Ota noin ruokalusikallinen valkoista kuorrutetta pieneen kulhoon tai lasiin ja sekoita siinä kuorrutteen joukkoon pieni määrä punaista elintarvikeväriä. Lusikoi vaaleanpunainen kuorrute pursotuspussiin tai pakastepussiin ja leikkaa pieni pala pois pussin kärjestä. Levitä valkoinen kuorrute ylemmän pohjakerroksen päälle ja pursota punaisella raitoja valkoisen kuorrutteen päälle. Jos haluat marmoroida pinnan, vedä cocktailtikulla raitojen yli heti kuorrutteen levittämisen jälkeen. Kuorrutteen pinta kuivuu todella nopeasti.

Anna kuorrutteen jähmettyä ennen kuin leikkaat leivokset annospaloiksi.

Vinkki! Jos haluat leivonnaiseen myös punssin makua. Voit kostuttaa leivospohjat leivonnaisen kasausvaiheessa punssilla tai sokerivedellä laimennetulla punssilla. Kostutukseen tarvitset noin yhden desilitran verran kostutusnestettä.

 

Runebergintorttu

 

Runebergintorttu

 

Runebergintorttu

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.