Maukas ja ruokaisa särkipiirakka

särkipiirakka2

Särki on harvinaisempi ruokapöydän kala, mutta valmistat siitä ruokaisan piirakan nopeasti ja helposti, kun käytät Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinasta tehtyä pohjaa. Käytin täytteessä kaupoissa myytävää savustettua ja valkosipulimarinoitua särkisäilykettä, koska tuoretta särkeä myydään tällä hetkellä aika huonosti kauppojen kalatiskeillä.

Särkeä on pidetty pitkään rumasti sanottuna roskakalana, joka tarkoittaa sitä, että saatua saalista ei ole käytetty täysin hyödyksi. Tämä piirakka todistaa, että särki sopii erinomaisesti myös syötäväksi. Tuo särkisäilykkeen valkosipulimarinadi, täytteessä käyttämäni voimakkaan aromaattinen Västerbotten juusto sekä tuoreet yrtit luovat tähän piirakkaan mahtavan makukokonaisuuden. Voit itse valita juustoraasteen oman maun mukaan.

Myllyn Paras Ruokapiirakkataikina on nopea käyttää, sillä se on valmiiksi pyöreäksi muotoiltu, eikä se tartu käsiin piirakkapohjaa käsitellessä. Vuokaa ei tarvitse erikseen voidella, vaan valmis piirakka irtoaa vuoasta kauniisti ilman voiteluakin. Ruokapiirakkataikinaa voi käyttää myös erilaisissa tuorepiirakoissa, joissa täytettä ei käytetä laisinkaan uunissa. Vain pohja paistetaan piirakan muotoon ja täytetään tuoreella täytteellä. Piirakan voi koristella runsaalla salaatilla, jolloin piirakka käy erinomaisesti lounaasta.

Kurkkaa resepti alta ja valmista paljon makua sisältävä särkipiirakka vaikka lounaaksi tai tarjolle juhlapöytään.

särkipiirakka vaiheet

 

Maukas ja ruokaisa särkipiirakka

Pohja

1 pkt (400 g) Myllyn Paras Ruokapiirakkataikina

Täyte

1 tuore basilika

1 tuore ruohosipuli

6 kirsikkatomaattia

1 prk (275 g/145 g) savustettua ja valkosipulimarinoitua särkeä

3 dl kermaa

2 kananmunaa

2 dl juustoraastetta

noin 1/3 tl suolaa

noin ½ tl rouhittua mustapippuria

 

Koristeluun

herneenversoja

valkolupiiniversoja

erilaisia salaatteja

Ota pohjataikina sulamaan huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen piirakan valmistamista. Painele piirakkapohja noin 24 cm piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte pilkkomalla basilikan lehdet sekä ruohosipuli pieneksi. Ota hieman yrttejä sivuun piirakan viimeistelyä varten. Siivuta kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa särki marinadeineen, kerma, kananmunat, juustoraaste, yrtit sekä puolet tomaattisiivuista. Lisää joukkoon maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Sekoita täyte ja kaada se pohjan päälle. Ripottele täytteen päälle eroon otetut yrtit sekä loput kirsikkatomaattisiivut.

Paista 200 asteessa noin 35 minuutin ajan. Voit suojata piirakan pintaan foliolla paistamisen aikana, jotta piirakan pinta ei ota liikaa väriä.

Koristele valmis piirakka herneenversoilla sekä valkolupiiniversoilla ja tarjoile piirakka salaatin kanssa.

Vinkki! Minä paistan aina suolaiset piirakat tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin täytteen kosteus tasoittuu jäähtyessä. Lämmitän piirakan aina käyttötarpeen mukaan uunissa ennen ruokailua tai piirakan tarjoilua. Tällöin piirakka on minun mielestäni parhaimmillaan. Toki piirakan voi tarjoilla vaikka heti paistamisen jälkeen, mutta silloin maut ja kosteus eivät ole päässeet vielä täysin oikeuksiinsa.

särkipiirakka

Särkipiirakka

särkipiirakka

särkipiirakka

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.