Mansikka-limetäytekakku valmistujaisjuhliin

Mansikka-limetäytekakku valmistujaisjuhliin

Kevät ja kesä on suurta juhlan aikaa. Tässä täytekakussa maistuu kesäisesti mansikka ja lime, jotka sopivat erinomaisesti yhteen. Käytin täytteeseen makeita kotimaisia mansikoita ja raikkaan makuista tuorepuristettua limemehua. Koristeeksi kakku sai modernin - tällä hetkellä supersuosiossa olevan - suklaavaluman. Kuorrutukseksi tein kakkuun herkullisen marenkivoikreemin, joka valloittaa ilmavalla ja täyteläisellä maullaan. Tämä kakku sopii erinomaisesti valmistujaispöytään tai vaikka kesäjuhlien jälkiruoaksi.

Jos vieraita on paljon ja juhlien kesto on pitkä, kannattaa mieluummin tehdä useampi pienempi kakku kuin yksi iso. Näin saat kierrätettyä kakkuja välillä kylmään ja saat helposti siistittyä kattausta nostamalla uuden kakun pöytään. Vieraat saavat raikasta kakkua ja kahvipöytä pysyy siistin näköisenä pidempään. Juhlapöytää suunnitellessa kannattaa koko tarjoilun osalta miettiä tuotteiden säilyvyyttä huoneenlämmössä tai mahdollisesti jopa auringonpaisteessa ulkona. Kun laitat ruokia tarjolle aina pienen määrän kerrallaan, niin ruokien tarjoilulämpötilat pysyvät turvallisissa rajoissa. Voit tehdä kylmäkalleista eli kylmäpatruunoista viilentävän alustan kylmässä säilytettäville tarjottaville.

Mansikka-limetäytekakku valmistujaisjuhliin

Mansikka-limetäytekakku

(noin 20-25 henkilölle)

Pohja
7 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja

Täyte
6 dl vispikermaa
175 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
400 g mansikkaa
6 liivatelehteä
½ dl limemehua

Kostutus
2½ dl sitruslimonadia tai -kivennäisvettä

Kuorrute
5 kpl (170 g) kananmunan valkuaisia
3 dl (270 g) sokeria
300 g voita
(elintarvikeväriä)

Suklaaganache
100 g kermaa
100 g tummaa suklaata

Valmista pohja vatkaamalla kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja perunajauhot keskenään. Siivilöi ne vaahdon joukkoon.  Sekoita vaahto varovasti sekaisin. Voitele ja tarvittaessa korppujauhota noin 22 cm korkea laitainen kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 165 asteessa noin 30-40 minuutin ajan. Kun kakkupohja on kypsä, kumoa se ritilän ja leivinliinan päälle jäähtymään.

Kun kakkupohja on jäähtynyt, valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri keskenään. Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Jos käytät pakastemansikoita, niin sulata ne. Soseuta mansikat. Kuumenna limemehu kiehuvaksi ja purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet kuuman limemehun joukkoon.  Sekoita ja anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateneste ohuena nauhana mansikkasoseen joukkoon, koko ajan sekoittaen. Lisää mansikkasose tuorejuuston joukkoon ja sekoita tuorejuustomansikkaseos tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Täytä kakku leikkaamalla kakkupohja ensin neljään osaan. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja täytä kakku vuokaan. Laita ensimmäinen kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta se pullasutia apuna käyttäen. Levitä noin 1/3 täytteestä pohjan päälle. Nosta seuraava pohja, kostuta ja levitä puolet lopusta täytteestä. Jatka samalla tavoin seuraava kerros. Kostuta lopuksi vielä päälle tuleva kakkupohjakerros. Kelmuta kakku ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljän tunnin ajaksi, mielellään yön yli.

Kumoa kakku tarjoiluastialle ja valmista kuorrute. Erottele valkuaiset keltuaisista. Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon ja lisää joukkoon sokeri. Nosta kulho kuumahauteeseen kiehuvan vesikattilan päälle ja sekoittele valkuais-sokeriseosta koko ajan. Kun sokeri on sulanut valkuaisten joukkoon, niin vatkaa valkuais-sokeriseos paksuksi huoneenlämpöiseksi vaahdoksi. Vatkaa lopuksi pehmeä voi joukkoon pienissä erissä. Lisää lopuksi elintarvikeväri ja vartkaa hyvin sekaisin.

Levitä ensin kuorrutetta kakun päälle ohut kerros ja nosta kakku jääkaappiin. Lisää sen jälkeen paksumpi kerros kuorrutetta päälle ja tasoita kerros. Voit tehdä useampiakin kuorrutekerroksia, jotta saat pinnasta siistin ja tasaisen. Nosta aina välissä kakku jääkaappiin.

Valmista suklaaganache, kun valmiiksi kuorrutettu kakku on jääkaapissa. Pilko suklaa pieneksi ja kuumenna kerma kiehuvaksi. Lisää kerma suklaamurskan joukkoon ja anna suklaan sulaa hetki. Laita noin puolet suklaaganachesta pursotuspussiin ja pursota suklaaganache kakun reunoille. Levitä lopuksi suklaaganache kakun päälle. Jos sinulla ei ole pursotuspussia käytössä, niin voit myös kaataa ganachen kakun päälle ja levittää sen kakun reunoille työntämällä suklaaganachen veitsellä kakun reunalle ja antamalla ganachen valua reunaa pitkin, kunnes se jähmettyy.

Halutessasi koristele kakku vielä kreemipursotuksin ja sokerimassakoristein.

VINKKI! Voit paistaa kakkupohjan myös suuremmassa vuoassa, mutta kakkupohjasta tulee silloin matalampi. Leikkaa matalampi kakkupohja kolmeen osaan. 

Mansikka-limetäytekakku valmistujaisjuhliin

Jos haluat tehdä kakun päälle ylioppilaslakin sokerimassasta, niin katso ohjeet alta.

Ylioppilaslakkia varten tarvitset noin 35 g valkoista sokerimassaa ja noin 10 g mustaa sokerimassaa sekä kullanvärisen nonparellin tai kullanväristä tomuväriä.

Yo-lakki vaihekuvat

1. Pyöritä valkoisesta sokerimassasta pallo ja paina sitä kevyesti pöytää vasten.

2. Kauli musta sokerimassa ohueksi levyksi ja ota siitä yksi pitkä noin 1 cm levyinen suikale sekä lippaa varten puolipyöreä lippaosa.

3. Nosta valkoinen lakkiosa lipan päälle. Pyöräytä mustasta sokerimassasta otettu pitkä suikale lakin ympärille. Leikkaa ylimääräinen osa pois. Paina lipan yläpuolelle kullanvärinen nonparelli tai kultaista tomuväriä lyyraksi. Nosta koriste kakun päälle.

Kuorrutteena oleva voikreemi aiheuttaa välittömän hylkimisreaktion :(

Kuulostaa hyvältä, pitää testata!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.