Herkulliset mokkapalat

Herkulliset mokkapalat

Muistatko mokkapalat omasta lapsuudestasi? Se kahvinen herkku, joka maistuu kaikille, lapsista isovanhempiin. Mokkapalat on retroherkku, joka ei ole koskaan kadonnut muodista. Vuodesta toiseen mokkapaloja myydään myyjäisissä ja varainkeruubuffeteissa, eikä suotta!

Parasta mokkapaloissa on tietysti kuorrute. Kuorrute, joka on samalla suklainen, mokkainen ja makea. Vielä kun herkullisen kuorrutteen päälle lisätään värikkäät nonparellit tai strösselit ja pehmeä pohja, on valloittava herkku valmis. Mikä parasta, mokkapaloja on helppo valmistaa isollekin porukalle - vaikka koko pellillisen kerralla.

Mokkapalojen erilaiset reseptit ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, mutta varmasti moni niistä on muovautunut aikojen saatossa. Maku on kuitenkin pysynyt yhtä herkullisena. Meidän perheessä paistetaan mokkapaloja jo ainakin kolmannessa sukupolvessa, jos ei jo useammassakin. Jokaisella leivontakerralla mokkapalat katoavat parempiin suihin silmän räpäyksessä.

Herkulliset mokkapalat

Mokkapalat

(noin 20 palaa)

Pohja

2½ dl kahvia
200 g voita
5 kananmunaa
4 dl sokeria
7 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
3/4 dl kaakaojauhetta

Kuorrute

75 g voita
3/4 dl kahvia
3/4 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
noin 7 dl tomusokeria

(nonparelleja, strösseleitä, suklaarouhetta)

Keitä kahvi ja mittaa se kattilaan yhdessä voin kanssa. Kuumenna niin, että voi sulaa. Nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilöiden muutamassa erässä kahvi-voiseoksen kanssa vuorotellen. Kun taikina on tasaista, levitä se uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 36 cm). Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Valmista paiston aikana kuorrute. Sulata voi yhdessä kahvin kanssa kattilassa. Mittaa seoksen joukkoon kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi. Lisää tomusokeria sen verran, että saat kuorrutteesta paksun, mutta kuitenkin levittyvän kuorrutteen. Kaada kuorrute kuuman pohjan päälle ja levitä esimerkiksi veistä apuna käyttäen kuorrute koko levyn päälle. Ripottele päälle haluamasi koristeet.

Herkulliset mokkapalat

Herkulliset mokkapalat

Anna mokkapalojen jäähtyä noin 30-60 minuuttia ja nosta pelti sen jälkeen jääkaappiin noin tunnin ajaksi. Leikkaa jäähtynyt mokkapellillinen paloiksi ja säilytä valmiiksi leikatut palat huoneenlämmössä.

VINKKI! Ripottele koristeet kuorrutteen päälle heti kuorrutteen levittämisen jälkeen, koska kuorrutteen pinta jähmettyy nopeasti. Muuten koristeet eivät tartu pintaan kiinni.

VINKKI! Voit käyttää pohjan nesteenä kahvin sijaan myös vettä, maitoa tai mehua.

Herkulliset mokkapalat

Minulla on takuu varma mokkapala ohje, johon tulee maitoa. Kokeilin kerran kahvia sen sijasta, mokkapalat eivät kohonneet niin hyvin. Niistä tuli raskaampia, kosteampia eikä niin kuohkeita, kuin maidolla. Lisäsinpä kerran lakritsinjuurijauhetta pohjaan teelusikallisen, ei maistunut. Sitten kokeilin sitä kuorrutukseen, eikä juurikaan maussa huomannut. Pitäis varmaan laittaa enemmän!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.