Eclair-leivonnaiset eli koristeelliset tuulihatut

Eclair-leivonnaiset

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Sain jokin aika sitten kyselyn eräältä ruokatoimittajalta koskien tämän alkavan vuoden leivontatrendejä ja mitä minä niistä ajattelen. Listasin tuolle listalle muun muassa nämä koristellut eclairit eli pitkän malliset tuulihatut, jotka on täytetty erilaisilla täytteillä sekä koristeltu värikkäiksi ja kauniiksi. Koristeluun voi käyttää varsinkin kesäaikaan tuoreita satokauden marjoja, mutta näin tammikuun ollessa käynnissä, käytin näiden leivonnaisten koristeluun sokeri-vesikuorrutetta sekä erilaisia sokerikoristeita.  Myös syötävät kukat sopisivat erinomaisesti näiden leivoksien koristeluun.

Näitä eclair-leivoksia on näkynyt jo jonkin aikaa eurooppalaisten hienojen leipomoiden vitriineissä, mutta Suomessa en ole näitä kovinkaan monessa paikassa vielä nähnyt.  Yleensä nämä on koristeltu eri värisiksi ja koristelussa on käytetty mitä erikoisempia yksityiskohtia. Itse uskon ja toivon vahvasti, että tämä tyylitelty tuulihattu eli eclair-leivos nousee tänä vuonna hitiksi. Myös täytteitä voi varioida moneen makuun sopivaksi, joten nämä sopivat juhlaan kuin juhlaan. Nämä muodikkaat leivonnaiset on helppo valmistaa myös kotona, joten tutustu alla olevaan reseptiin. 

Eclair-leivonnaiset

Eclair-leivonnaiset
Koristeelliset tuulihatut

13 kpl

Tuulihatut
2 ½ dl vettä
120 g voita
¼ tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
4 kananmunaa

Vaniljatäyte
3 dl vispikermaa
2 dl vaniljakreemijauhetta
2 ½ dl maitoa

Kuorrute
noin ½ dl vettä tai vaaleaa mehua
noin 5 dl tomusokeria
elintarvikeväriä
sokerihelmiä ja nonparelleja

Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja mittaa yhdessä veden kanssa kattilaan. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot yhdellä kertaa ja vatkaa voimakkaasti puuhaarukalla tai muulla vastaavalla. Anna seoksen jäähtyä noin 50 asteiseksi.

Kun seos on jäähtynyt, vatkaa kananmunat joukkoon yksi kerrallaan. Jatka viimeisen kananmunan jälkeen vatkaamista vielä muutaman minuutin ajan, jotta seos on kauniin kiiltävää ja tasaista.

Lusikoi taikina pursotuspussiin, johon voit halutessasi laittaa pursotusterän. Voit pursottaa tuulihatut myös ilman pursotusterää. Pursota noin 13 pitkää tuulihattuja leivinpaperin päälle ja paista ne 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. Seuraa paistotulosta koko ajan, jotta leivonnaiset eivät jää raaoiksi. Raa´at leivonnaiset painuvat paiston jälkeen kasaan, joten on tärkeää paistaa tuulihatut täysin kypsiksi.

Pursotut tuulihatut

Valmista täyte vatkaamalla kermavaahto paksuksi vaahdoksi. Valmista vaniljakreemi vatkaamalla kreemijauhe kylmän maidon joukkoon noin viiden minuutin ajan. Sekoita lopuksi paksu vaniljakreemi ja kermavaahto.

Tee leivonnaisten toiseen päähän pieni viilto ja pursota täytekreemi tuulihattujen sisään.

Valmista kuorrute sekoittamalla vesi tai vaalea mehu sekä tomusokeri keskenään niin, että saat seoksesta levitettävää tahnaa. Jos seos on liian löysää, lisää joukkoon tomusokeria. Jos seos on liian paksua, lisää joukkoon nestettä. Värjää kuorrute elintarvikeväreillä. Lusikoi kuorrutetta hieman jokaisen leivoksen päälle ja levitä kuorrutetta leivonnaisten päälle mahdollisimman tasaiseksi esimerkiksi veitsellä. Koristele leivokset haluamillasi koristeilla ja nosta valmiit leivokset jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Vinkki! Jos vaniljakreemi jää hyvin löysäksi, lisää kreemijauhetta joukkoon. Kreemijauheissa voi olla pieniä merkkikohtaisia eroja, joten säätele kreemi kreemijauheen määrällä helposti lusikoitavan paksuiseksi ennen kermavaahdon joukkoon sekoittamista.

Eclair-leivonnaiset
Eclair-leivonnaiset
Eclair-leivonnaiset

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.