Pariisin trendit 2018

Baba au rhum

Ranskassa on 35 000 leipomoa ja siellä myydään kuusi miljardia patonkia vuodessa – yli 90 kappaletta asukasta kohtaan vuosittain. Leivän lisäksi ranskalaiset puputtavat myös uskomattoman määrän leivonnaisia. Lähes jokaiselle tärkeämmälle pyhimykselle on oma nimikkoleivonnaisensa, ja vuoden tärkeimpiä juhlia varten luonnollisesti omansa. Näiden lisäksi muotileivonnaiset ovat perinteisesti kuuluneet leipomoiden valikoimiin. Pitkään pinnalla ovat olleet macaron parisienit, pari vuotta sitten esille nousivat éclairit. Keväällä 2018 leipomoiden ikkunoita koristavat hieman tuunatut klassiset babat, religieuset sekä Paris-Brestit. Lisäksi kaupunkiin on ilmestynyt kymmenittäin amerikkalaisia cookieita tai brownieta myyviä nuorekkaampia liikkeitä.

Paris-Brest-Paris on klassinen yli 1200 kilometrin pituinen polkupyöräkilpailu, joka on ajettu Ranskan pääkaupungin ja maan läntisimmän kolkan välillä vuodesta 1891 (alun perin yksisuuntaisena). Matkan varrella sijaitsevan Maisons-Laffitten leipomomestari Louis Dourand kehitti vuonna 1910 pyöränmuotoisen leivonnaisen kilpailun kunniaksi. Leivoksen tarkka koostumus on edelleen toimivan leipomon mustasukkaisesti vaalima salaisuus, mutta siitä on tehty lukuisia kopioita, jotka ovat varsinkin tänä keväänä nousseet Pariisissa taas muotiin. Alkuperäisen pyörän muodon rinnalle on ilmestynyt éclairin muotoiset pötköt. Pohjana on tuulihattutaikina, jota käytetään myös saint-honoréssa sekä religieusessa, jotka ovat annoskokoisina supertrendikkäitä juuri nyt.

Pariisin trendit

Baba au rhum – tai suomeksi rommibaba – on klassinen leivonnainen, joka on alun perin ukrainalaista tai puolalaista alkuperää. Legendan mukaan sen toi ranskaan 1600-luvulla maanpaossa elänyt entinen Puolan kuningas Stanisław Leszczyński – sama mies, jonka linnassa Ranskan ensimmäiset madeleinet myös tarinan mukaan nautittiin. Stooreja on useampia, mutta viihdyttävin niistä kertoo, että kun babat olivat matkalla päässeet kuivumaan, herätti kuninkaan leipuri Nicolas Stohrer leivokset henkiin kastamalla ne liemeen, joka oli sekoitettu Málaga-viinistä, sahramista, kuivista ja tuoreista viinirypäleistä sekä crême pâtisserièstä. Stohrer seurasi aikanaan kuninkaan tytärtä Mariaa Pariisiin tämän naidessa Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n, ja perusti sitten vuonna 1730 edelleen toiminnassa olevan leipomomyymälän Pariisiin. Ajatus rommin käyttämisestä leivonnaisen kostukkeena lienee vasta myöhempää perua, mahdollisesti 1800-luvulta.

Hienoimmat rankalaiset leipomot näyttävät sisältä ja ulkoa siltä, kuin asiakas olisi astunut korukauppaan. Viiden euron leivonnaiset pakataan kauniisiin rasioihin ja paperikasseihin, joita koristavat silkkiset rusetit ja kultakirjailtu liikkeen nimi. Huippuravintoloista tunnetuiksi tulleet huippuleipurit ovat perustaneet pääkaupungin keskustaan omaa nimeään kantavia boutiqueita – parhaimmin menestyvillä niitä löytyy Pariisista useampi. Juuri nyt muodissa ovat kertaustyylit, jossa hyvin toteutetut peruselementit kuten tuulihattutaikina, kermavaahto ja crême pâtisserie ovat saaneet mielenkiintoisen muodon. Aivan uusia luomuksia syntyy erittäin harvoin. Leipäpuolella muodissa ovat perinneviljat (esim. marin, epeautre, kastanja, khorasan ja viking.

Pariisin parhaimpina baba-leipomoina pidetään:

1. SÉBASTIEN GAUDARD

Ranskalaisen leipomotaiteen “Tom Ford”, jonka isä perusti jo 50-luvulla rue des Martyrsille leipomon, jota poika nykyisin pyörittää.

Sebastian Gaudard ikkuna

2. GILLES MARCHAL

Alain Ducassen pariisilaisen kolmen Michelin-tähden huippuravintolan Plaza Athénéen entinen leipurimestari pitää Montmartella pientä ja eleganttia leipomoaan vain kivenheiton päästä Sacré Coeurin kirkosta.

3. CYRIL LIGNAC

Ranskan televisiosta tutulla kokilla on useampi ravintola (joista Le Quinzièmellä yksi Michelin-tähti), viisi leipomoa ja kaksi suklaakauppaa Pariisissa.

Cyril Lignac kauppa

4. Une amour de baba

Pariisin kahdeksannessa kaupunginosassa sijaitsee baboihin erikoistunut myymälä, jossa on tarjolla kymmeniä erilaisia baboja. Kuten nykyisin on muodikasta, useimmissa leivonnaisissa on mukana muovinen ampulli, jonka avulla asiakas voi annostella alkoholinsa itse leivonnaisen sisälle.

Katso Baba au rhum -resepti tästä.

Baba

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.