Kesäkurpitsakeitto ja -sämpylät

Kesän satokausi on nyt parhaimmillaan, ja kuten kuvasta huomaa, kasvimaamme pursuaa! Kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan parikiloisia ja niinpä päätin hyödyntää niitä ja jakaa teille ohjeeni kesäkurpitsakeittoon ja kesäkurpitsasämpylöihin!
Kesäkurpitsasämpylät (18 kpl)
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 dl kesäkurpitsaraastetta
2 dl Myllyn Paras Kuitupitoinen kauralese
7-8 dl Myllyn Paras Puolikarkeita Vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
voitelemiseen muna
Pese kesäkurpitsa ja raasta se, kuoria ei tarvitse. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, siirappi, kesäkurpitsaraaste ja leseet. Vaivaa jauhot taikinaan desilitra kerrallaan ja lis lopuksi öljy.
Taikina saa olla tiivis, sillä vetinen kesäkurpitsaraaste hieman löysyttää sitä kohoamisen aikana. Anna kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kun taikina on kohonnut, leivo se 18 sämpyläksi. Anna kohota pellillä liinan alla vielä noin 20 minuuttia. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 12-14 minuuttia,uunin tehosta riippuen.
Kesäkurpitsakeitto (4-6 ruokailijalle)
1 kg kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
voita/öljyä paistamiseen
mustapippuria myllystä
3 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
basilikan lehtiä
250 g sulatejuustoa
Pese kesäkurpitsa ja pilko se paloiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli pieniksi ja laita kattilan voihin/öljyyn kuullottumaan. Anna kuullottua viitisen minuuttia ja lisää joukkoon kesäkurpitsan palat.
Anna pehmentyä miedolla lämmöllä kattilassa noin kymmenisen minuuttia.
Lisää mustapippuria myllystä sekä vesi ja anna poreilla 10-15 minuuttia.
Lisää muutama basilikan lehti joukkoon ennen soseuttamista, itse laitoin kuusi isoa lehteä.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää soseuttamisen jälkeen paloiteltu sulatejuusto joukkoon.
Anna vielä olla liedellä sen aikaa, että sulatejuusto on sulanut ja sekoita tasaiseksi.
Nauti keitto sämpylöiden kanssa! Maistui mainiosti myös lapsille ja keitto on mainio kesälounas!
Mukavaa kesän jatkoa kaikille!
Kommentteja ja keskustelua