Yli 300 rapua nostettu, ravustuksesta rapujensyöntiin

Rapujen syöminen

Tänä kesänä pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni ravustamaan. Ja kun alkuun pääsi, niin ravustusta tuli tehtyä toistamiseen niin monta kertaa, että uskoisin osaavani ravustaa jopa ilman avustusta. Myönnettäköön silti, että jättäydyin toistaiseksi enemmän avustajaksi ja kuvaajaksi, syömistä unohtamatta. Näinpä ei tullut yhtään puremaa ärhäköistä ravuista merroissa.

Särkiä syötiksi mertoihin

Ravustus alkaa siitä, että pitää tietää järvi tai joki, jossa rapuja asustaa ja olla lupa kalastaa siinä. Useimmista Järvistä voi saada täplärapuja ja joistakin pienemmistä järvistä myös joesta jokirapuja. Ravustuskausi alkaa heinäkuun lopulla. Jotta rapuja voi pyytää, tarvitaan rapuluvat ja merrat eli pyydykset, joihin rapujen toivotaan saapuvan. Mertoihin laitoimme syötiksi pikkuroskakalaa, etupäässä särkeä. Merrat laskettiin aina illalla narun päässä rannan tuntumiin muutaman metrin syvyyteen. Narun toisessa päässä olevat polot eli styrox-kellukkeet lupalappuineen jäivät jokaisesta merrasta veden pintaan – jotta merrat löytyvät ja ne saaliineen voi nostaa ylös.

Ravustus

Saalis saapuu yöllä

Kun pimeys laskeutuu, rapu lähtee liikkeelle ja haistaa kalan hajun merrassa ja parhaimmallaan jää rapumerran sisään. Yhteen mertaan mahtuu useita rapuja, joten saalis voi olla 0-10 kpl, jopa enemmänkin yhtä mertaa kohden. Aina ei silti tule joka merrasta rapuja, jännitystä siis riittää. Nostimme merrat aina aamuisin, soudellen aina merran luo, merta ylös, sen avaus ja siitä ravut sankoon. Vain yli 10 cm ravut, joilla on riittävän isot sakset kelpuutettiin, pienemmät päästettiin takaisin kasvamaan.

Emme keittäneet rapuja joka päivä, vaan laitoimme ne joka ammu noston jälkeen elävinä sumppuun odottamaan keittämistä. Sumppuna toimi oivasti pesukoneen rumpu, mielestäni aika kekseliästä. Rummun kun laittoi narun päähän järven pohjaan, eivätpä ravut karanneet.

Ravustus

Rapujen keittäminen

Rapuja kannattaa keittää isompi määrä kerrallaan. Me laitoimme isoon 10 litran teräskattilaan noin 6 l vettä, 2 dl karkeaa suolaa, 1 dl sokeria (tai 2 palaa palasokeria per litra). Kun vesi kiehui, laitoimme elävät ravut yksi kerrallaan selälleen kiehuvaan veteen. Isoimmat ensin, koska ne kypsyvät pisimpään. Aina välillä piti odottaa että vesi alkoi taas kiehua, ennen kuin laitettiin lisää rapuja kattilaan. Kun kaikki ravut olivat kattilassa, laitoimme runsaasti tilliä päälle. Ravut olivat kypsiä, kun viimeisten rapujen lisäyksestän jälkeen vesi oli kieuhunut 10min. Ruskeat ravut muuttuivat keitettäessä kauniin punertaviksi. Tämän jälkeen kaadoimme ravut liemineen isoon 10 litran sinkkiämpäriin ja jäähdytimme ravut nopeasti ämpärissä omassa keitinliemessään niin, että sinkkiämpäri oli kylmässä vedessä.

Rapujen keittäminen

Pakasta ravut, jos et syö niitä heti

Koska emme syöneet heti koko saalista, laitoimme ravut rintarinnan isoihin pakastamisen kestäviin rasioihin. Päälle kaadoimme keitinliemen, joka oli laimennettu puoliksi vedellä. Siis niin isoihin, että noin 30 rapua mahtui yhteen eli noin 3 hengen annos. Pakastimessa on siis syytä olla tilaa, mikäli pyydystää rapuja niin runsaasti kuin me saimme. Keitettynä ravut säilyvät vain saman päivän.

Rapujuhlat

Varasimme rapujuhliin noin 15 rapua ruokailijaa kohden. Laitoimme kaikki ravut isolle tarjottimelle kauniisti kehään, ja keskelle tuli runsaasti tilliä. Pienempikin määrä rapuja olisi riittänyt, ravuista ei kuitenkaan lähde iso nälkä. Kymmenennen ravun jälkeen alkaa kaivata jotain muuta syötävää.

Rapujuhlat

Kannattaa miettiä, miten nälkäisinä rapujuhlien vieraat tulevat. Meillä rapujuhlissa sattui yhdellä vieraista olemaan syntymäpäivä; mansikkakakku ja paahtoleivät sienimuhennoksella taittoivat pahimman nälän. Sienimuhennoksen tekemisestä on tarkemmin sen reseptissä.

Sienimuhennos

Alkupalana olisi voinut hyvin tarjoilla vaihtoehtoisesti sieni- ja marjapiirakkaa. Rapujakin voi tarjota heti juhlien alkuruokana, tällöin riittää noin 5-8 rapua henkilöä kohden.

Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti paahdettua leipää, voita ja silputtua tilliä. Leivän voi leipoa itse etukäteen, esim. vuokaleipä sopii hyvin tai käyttää valmista paahtoleipää. Itse suosin mieluummin hieman tummempaa leipää, esim. grahamleipää. Lisäksi tyypillisesti tarjoillaan koskenkorva tai vodka-snapseja - ne taitavatkin olla se tunnetuin osa rapujuhlia. Ehkäpä juuri siksi alkuruoka on suositeltavaa.

Rapujen syöminen

Koska ravuista ei nälkä syömällä lähde, varasimme vielä perinteisiä kesäisiä grilliherkkuja. Tulipa jälleen huomattua, että syömiseen voi käyttää tuntikausia. Rapujuhlat ovat taatusti mainio vaihtoehto rentoon seurusteluun hyvän ruoan ja juoman äärellä.

Näin syöt rapuja

Tässä vielä pikainen 10 kohdan tsekkilista, mitä tulee mielestäni muistaa, kun syö rapuja.

Muista nämä 10 asiaa, kun syöt rapuja:

 1. Irrota rapujen jalat ja sakset taittaen ne irti.
 2. Taita rapuveitsessä olevalla pienellä reiällä jalkojen ja saksien piikkikärjet poikki, jotta osiin pääsee ilmaa. Näin voit imeä hyvät maut jaloista ja saksista.
 3. Halkaise saksien paksummat osat rapuveitsellä ja irrota rapuliha niistä leivälle.
 4. Irrota pyrstö keskivartalosta taittamalla se. Ime vartalosta maut.
 5. Avaa pyrstön säikeet auki veitsellä, löydät isoimmat rapulihapalat siellä.
 6. Vedä tummajuovainen ohuehko suoli pois kaksiosaisen pyrstölihan keskeltä.
 7. Voit etsiä keskivartalon panssarin alta rapuvoita, se on vaaleaa ja sitä on melko vähän. 
 8. Kerää rapulihat paahtoleivälle, jolla on ainakin tilliä, ehkä myös voita. 
 9. Järjestele perkuujätteet kauniisti lautaselle, erikseen isot vartalo- + pääosat.
 10. Varaa rapujen kanssa riittävästi juotavia, snapsia, kuohuviiniä, proseccoa ja / tai valkoviiniä. Hyvin sopivat esimerkiksi Alsacen Riesling -valkoviinit.

Ravut

Plain text

 • Et voi lisätä HTML-tageja.
 • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
 • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.