Viime hetken jouluvinkit - osa 1

Torttu-ja voitaikina

Joulu tulee pian, monille liian nopeasti. Kaikki ei olekaan vispattu ja vaivattu, silputtu ja paistettu, kun olisi jo aika rauhoittua. Silloin on hyvä antaa itselle lupa ottaa vähän rennommin ja käyttää tekemistä helpottavia ideoita maistuvan joulun aikaansaamiseksi. Ota tästä jutusta käyttöösi sinulle sopivimmat vihjeet ja vinkit – edes nämä kaikki eivät ole oleellisia. Ota edes muutama käyttöön ja ole tyytyväinen.

Jouluaaton yksi tärkeimpiä tunnelmanluojia ovat lämpimät tuoksut. Niiden loihtimisen voi aloittaa leipomalla nopeasti pakastetaikinalevyistä lehteviä joulutorttuja. Muista ostaa taikinoita hyvissä ajoin ennen joulua pakastimeen, jossa ne säilyvät hyvin. Valitse voitaikina, joka on voilla leivottua tai torttutaikina, joka on margariinilla leivottua, laktoositonta ja vegaanista.

Perinteisesti joulutorttuihin laitetaan täytteeksi luumumarmeladia. Myös muita paistonkestäviä ”hilloja”, siis nimenomaan paistonkestäviä marmeladeja kannattaa kokeilla. Jos haluat vähän erikoisemman joulutortun, laita tortun keskelle hillon tilalle puolitettu vihreä kuula leikkauspuoli ylös päin – marmeladia sekin. Katso selkeä ja helppo resepti tästä: Joulutortut jouluaaton päiväkahville

joulutortut

Mikäli haluat jotain vähän erilaista, mutta helppoa, leivo trendikkäät, mehevät lumihiutaletortut voi- tai torttutaikinasta. Kokeile lumihiutaleiden täytteeksi paistonkestävää mustikka-, aprikoosi-, appelsiini-, viikuna- tai kirsikkamarmeladia. Yhdestä paketista voit leipoa helposti erimakuisia torttuja eri täytteillä. Katso kauniit Lumihiutaletortut -resepti sekä tarkat taitteluvinkit.

Lumihiutaletortut

Mikäli joulupiparit ovat kaulimatta, valmista viime hetken piparit seuraavalla kätevällä vinkillä ilman aikaa vievää taikinan kaulimista. Tarvitset valmistukseen vain piparkakkutaikinaa, jonka sulatat ja veitsen, jolla leikkaat piparit. Kurkkaa tästä helppo Hevosenkengät -resepti.

Hevosenkengät

Voit unohtaa piparkakkujen koristelun, jos ylimääräistä aikaa ei ole. Juuri paistetut piparit maistuvat sellaisenaankin. Piparitaikinan mausteet - inkivääri, kaneli, neilikka - loihtivat kotiin huumaavaan joulun tuoksun.

Toinen helppo tapa toteuttaa perinteistä joulua, on keittää itse riisipuuro. Ihanan pehmeä puuro syntyy perinteisistä aineksista. Miten näin yksinkertaisella reseptillä voikin tulla niin hyvää? Laita puuropöytään tarjolle riisipuuron perinteiset mausteet eli kanelia ja sokeria. Jos tarjoat puuroa jouluaattona, muista piilottaa lopuksi manteli riisipuuron joukkoon: hän, joka löytää mantelin, saa toivoa! Puuron kanssa sopii hyvin sekahedelmäkiisseli, joka on nopea valmistaa.

riisipuuro

Joulupöydän suolaiset herkut, kuten sillin ja graavikalan voi ostaa valmiina. Jouluaattona ei tarvitse kuin kattaa nämä suolaiset kalatuotteet pöytään kauniisti. Kiireisenkin jouluvalmistelijan kannattaa satsata kattaukseen, pöytäliinaan, lautasliinojen kauniiseen taitteluun ja kynttilöihin – ne luovat tunnelmaa. Kalojen kanssa monien joulupöytään kuuluu mädit ja muut kalaherkut. Näiden kanssa tarjoiltavat lisukkeet ovat helppoja valmistella: silppua punasipulia pikkukippoihin, silppua toiseen kippoon tilliä ja lusikoi vielä yhteen kippoon smetanaa.

joulupöydän mädit ja herkut

Perinteiseen jouluun kuuluvat kinkut ja laatikot, joita väsätään viimeisenä päivänä ennen joulua kiireen kaupalla. Usein laatikkoruokia valmistetaan isoäitien resepteillä, joissa annokset ovat nykypäivään liian suuria ja isojen annosten paistamiseen kuluu paljon aikaa.

Kätevämpää on ostaa laatikot valmiina ajoissa jääkaappiin ja tuunata joululaatikot itse ennen tarjoilua. Kaada valmis kypsä joululaatikko foliovuoasta uuteen omaan vuokaan, löystytä seosta vähän kermalla. Lisää tarpeen mukaan mausteita: lanttulaatikkoon siirappia, hiven jauhettua inkivääriä tai valkopippuria, peruna- ja porkkanalaatikkoon muskottipähkinää ja tarvittaessa siirappia. Tasoita lopuksi pinta, sivele pinnalle esimerkiksi voisulaa ja korppujauhoja. Paista miedossa uunin lämmössä vartin verran. Jos aikaa on vähän enemmän, voit valmistaa laatikoita käyttäen niihin valmiita juuressoseita. Katso resepti Porkkanalaatikko maukkaasta ohrasta ja porkkanasoseesta

Porkkanalaatikko maukkaasta ohrasta ja porkkanasoseesta

Mikäli haluat vegaanisen porkkanalaatikon, käytä tätä uutta helppoa ja nopeaa ohjetta, jonka avulla laatikkoruoan kokkaaminen ei voi muuttua enää helpommaksi. Valmiiseen porkkanasoseeseen lisätään vain suurimot sekä mausteet ja ruoka laitetaan tunniksi uuniin. Voit valmistaa ruoan käyttämällä puuroriisin tilalla kauramannasuurimoita. Maultaan kauramannasuurimot toimivat porkkanalaatikossa hienosti. Katso resepti: Vegaaninen porkkanalaatikko 

Vegaaninen porkkanalaatikko

Lanttulaatikko syntyy helposti valmiista lanttusoseesta. Perinteisen lanttulaatikon kaunis, aaltoileva pinta syntyy, kun vedät laatikon pintaan ruokalusikan kärjellä kauniita, aaltoilevia kuvioita ennen uuniin laittamista. Kun lanttulaatikot muhivat uunissa, keittiösi täyttyy takuuvarmasti herkullisesta joulun tuoksusta. Katso helppo resepti Lanttulaatikosta.

Lanttulaatikko

Mikäli kukaan jouluaterialla oleva ei pidä laatikoista, älä tee niitä, ainakaan kaikkia. Valmista jouluisia uunijuureksia: kuori, lohkoa ja levitä juurekset uunipellille. Sivele päälle öljyä tai voita ja mausta edellä mainituilla tavoilla + suolalla. Paista ja mausta ennen tarjoilua hunajalla tai viikuna-balsamicokastikkeella.

Jouluiset uunijuurekset:

4 annosta

6                   isoa porkkanaa

4                   isoa punajuurta

3                   kelta- tai raitajuurta tai 1 iso bataatti

2 rkl              rypsiöljyä

karkeaa suolaa, jauhettua inkivääriä, rouhittua mustapippuria, hienonnettua valkopippuria, piparkakkumaustetta, muskottipähkinää, hunajaa tai viikuna-balsamicokastiketta

Kuori ja leikkaa porkkanat, punajuuret ja kelta- tai raitajuuret tai bataatti ohuiksi viipaleiksi. Levitä ne voidellulle leivinpaperille uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja suolaa ja ripottele lohkotuille porkkanoille inkivääriä, rouhi punajuurille mustapippuria ja mausta kelta- tai raitajuuri- tai bataattilohkot hienonnetulla valkopippurilla ja piparkakkumausteella tai muskottipähkinällä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia.

Uunijuurekset

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.