Vegaani tulossa kylään – nappaa leivontaideat tarjoiluun

Mustikka-suklaamuffinit kreemillä, vegaaniset

Vegaaninen ruokavalio kasvattaa koko ajan suosiotaan. Ehkäpä sinullakin on vegaani ystävä, lapsi tai lapsenlapsi, jolle perinteiset tarjoilusi eivät enää sovi. Tilanne aiheuttaa pohdintaa – mitä voisin leipoa hänelle. Ehkä sinulla on aavistus, että tarjoiluissa ei voi olla lihaa, munia, kermaa eikä voita. Kerron tässä blogissa tarkemmin vegaanisesta ruokavaliosta sekä annan runsaasti vinkkejä ja linkkejä toimiviin resepteihin, joiden avulla tarjoilut toimivat. Mukana on suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Vegaanit eivät syö mitään, mikä on peräisin eläinkunnasta. Syyt ruokavalioon ovat yleensä periaatteellisia ja yhä useammin ne liittyvät ilmastoystävällisyyteen, mutta syyt voivat olla myös eettisiä, terveydellisiä tai uskonnollisia/henkisiä. Tiukimpaan vegaanin ruokavalioon ei kuulu missään muodossa lihaa, ei edes riistaa, kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita.

Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten munia, maitoa, piimää, kermaa, jogurttia, rahkaa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita, kuten heraa tai kaseiinia eikä edes hunajaa. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Myös eläinperäiset lisäaineet kuuluvat osalla vegaaneista kiellettyjen listalle. Tuotteen vegaanisuus selviää usein ainoastaan kaupassa tai jo ennakkoon netissä tuotteen valmistusainelistaa lukemalla. Esimerkiksi laktoositon ei välttämättä ole vegaaninen, vaan tuote saattaa sisältää laktoositonta maitovalmistetta, maitoproteiinia tai eläinrasvoja.

Lisäaineet, jotka varmasti ovat selkeästi eläinperäisiä:

E 120 karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo

E 901 mehiläisvaha, valkoinen ja keltainen

E 904 sellakka

E 1105 lysotsyymi

Toisaalta osa vegaaneista ei ole niin tarkkoja, vaan ruokavalio voi olla ilmastoystävällinen, jolloin esimerkiksi lähituotettu hunaja tai kotimaiset luomumunat saattavat sopia.

Koska vegaanit eivät käytä munia, tilalle tarvitaan korvaavia tuotteita. Kananmunan tilalle sakeuttamiseen ja leivonnaisten rakenteen parantajiksi sopivat omena-, banaani-, peruna- tai bataattisose ja kaupan valmiit ”kananmunankorvaajat” sekä aquafaba.

Eläinperäisen liivatteen voi korvata leivonnassa agar agarilla tai vegegel-jauheella (moussekakut, hyytelöt, kakkujen täytteet), joissakin tapauksissa myös maissitärkkelys tai perunajauho voi riittää (esim. pannacotta).

Koska vegaanit eivät käytä hunajaa, voit korvata sen vaalealla siirapilla tai vaahterasiirapilla. Myöskään muita hyönteisten tuottamia aineita ei käytetä. Kun käytät strösseleitä tai makeisia, kannattaa tarkastaa, että niiden raaka-aineissa ei ole mitään eläinperäistä. Esimerkiksi karmiininpunainen väriaine (E120) valmistetaan kokenillikirvoista.

Vegaaneille löytyy onneksi nykyisin monipuolisesti valmistaikinoita leivonnan avuksi. Esimerkiksi Myllyn Paras valmistaikinoista vegaaneille sopivat Myllyn Paras Lehtitaikina- ja Torttutaikinalevyt, Iso Lehtitaikina, Lehtevä Kaurataikina, Filotaikina, Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina, Pizzataikina ja Laktoositon Piparitaikina.

Suolaisissa vegaanisissa tarjottavissa tulee muistaa korvata erilaiset lihavalmisteet kasvisvalmisteilla tai leipoa kasvispohjaisia leivonnaisia ilman munaa, voita ja kermaa. Ruokaisa Kasvispiirakka sopii hyvin suolaiseksi tarjottavaksi vegaanille. Piirakka on helppo valmistaa, ja siihen voi hyödyntää monia erilaisia vihanneksia ja juureksia. Kasvispiiraat sopivat usein sinällään lakto-ovo-vegetaristeille ja vegaanisen version muokkaaminen on helppoa kasviskermojen ja vegaanisten juustojen avulla. Tee kasvispiirakka valmiiseen vegaaniseen Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaan tai leivo pohja itse vegaanisin raaka-ainevaihtoehdoin. Löydät reseptin tästä.

Pellillinen piirakkaa riittää isolle vierasporukalle. Voit halutessasi leipoa useampia piirakoita ja paistaa ne kiertoilmauunissa. Käytä Härkistä, kasviskermaa ja vegaanisia juustovaihtoehtoja, jolloin saat vegaanisen piirakan. Kätevä vinkki on myös se, että valmistat vegaanisen piirakan, johon lisäät pekonia toiseen puoleen täytettä niille ruokailijoille, jotka kaipaavat lihaa eli syntyy puoliksi vegaani ja puoliksi tavallinen piirakka. Parsakaalipiirakka-resepti löytyy tästä.

Härkis-piirakassa ei ole jauhelihaa vaan härkistä. Myös nyhtökaura sopii hyvin vaihtoehdoksi. Piirakka on maistuvaa tarjottavaa illanistujaisiin ja sopii siis vegaaniseen ruokavalioon. Härkis-piirakka-ohje on tämän linkin takana. Mikäli kuvan mukaista pitkänmallista tai neliönmuotoista piirakkavuokaa ei ole, voit käyttää esimerkiksi uuni- tai lasagnevuokaa. Koristele piirakka taikinanauhoilla. Voit ottaa taikinasta piirakan päälle teemaan sopivia koristeita esimerkiksi tähtimuotilla joulutähtiä, taikinasuikaleista taiteltuja uudenvuoden onnenkenkiä tai vaikkapa juhlittavan vuosinumerot. Käytä mielikuvitusta koristelussa.

Struudeli on klassikko, joka valmistetaan lehdenohuesta Myllyn Paras Filotaikinasta, joka on itsessään vegaaninen. Täytteenä toimivat niin klassinen omena-pähkinäsekoitus kuin kasvikset. Sienistä valmistat herkullisen Sienistruudelin. Hyviä struudelisieniä ovat ohutmaltoiset sienet, kuten kantarellit, herkkusienet, siitakesienet tai suppilovahverot. Käytä struudeliin tulevat sienet ensin pannulla, jotta niistä haihtuu neste pois. Valmistettaessa struudelia, nosta filotaikina-arkit yksi kerrallaan päällekkäin ison voidellun leivinpaperin päälle. Suojaa loput arkit aina muovilla, jotta ne eivät kuivu. Sivele jokaisen taikinalevyn pinta kauttaaltaan oliiviöljyllä. Täyte valmistetaan kuten reseptissä kerrotaan, mutta korvaa tuorejuusto vegaanisella levitteellä. Levitä täyte tasaisesti viimeisen kerroksen päälle ja kääri filotaikinalevyt täytteineen rullalle. Voitele pinta vielä oliiviöljyllä ennen paistamista. Katso resepti tästä.

Kun leivot pieniä täyttäviä suolaisia piirasia, leivo ne Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinasta. Saat pysymään piiraset kupin muodossa, kun pistelet taikinapohjat ja paistat niitä vegaanisen ”tuorejuuston” kanssa. Korvaa siis Thai-kasvispiiraset-reseptissä tuorejuusto vegaanisella tuorejuustolla tai soijapohjaisella levitteellä. Herkullinen täyte piiraisiin syntyy tuoreista raaka-aineista kauniisti aasialaiseen tyyliin suikaloiden. Anna täytesalaatin marinoitua hetki kastikkeessa. Aasialaiset ainekset, kuten myös reseptit ovat yleensä vegaanisia ja siten sopivat mainiosti vegaaneille. Thai-kasvispiiraset-ohje on tämän linkin takana.

Kaikille hyvin tutut Myllyn Paras Torttu- ja Lehtitaikina ovat lehteviä kasvimargariinipohjaisia taikinoita, joten ne sopivat vegaaniseen leivontaan. Nyhtökaurasta valmistin jouluna 2016 trendiherkut: Nyhtistortut! Jos haluat paljon lehtevää taikinaa torttuun, leivo tortut Myllyn Paras Torttutaikinalevyistä ja jos taas haluat enemmän täytettä, valmista tortut torttutaikinaa ohuemmista Myllyn Paras Lehtitaikinalevyistä. Katso Nyhtökaura-joulutortut-valmistusvideo, jossa esiinnyn Eva Kelan kanssa Huomenta Suomessa:

Myllyn Paras Torttu- ja Lehtitaikinoista valmistuu kätevästi pikkusuolaisia syötäviä. Esimerkiksi suolaiset sydämet syntyvät taikinalevyistä rullaamalla ja taittelemalla. Valitse mieleinen melko voimakas vegaaninen täytetahna, joka levitetään taikinalevyille ennen taikinalevyjen rullausta sydämiksi. Löydät Lehtevät suolaiset sydämet -ohjeen tästä.

Suositut lumihiutaletortut saivat viime joulun uudessa reseptissäni suolaisen vihreän täytteen. Jos pidät voimakkaasta mausta, käytä valkosipulia ja vahvaa currytahnaa reilusti, jos taas miedompi makumaailma on mieleesi, mausta seosta hieman vähemmän. Resepti avautuu tästä. Katso lisäksi videolta joulutorttujen taitteluvinkit sekä reseptin alta kuvasarjasta vinkit Lumihiutaletortun taittamiseen.

Vegaaninen mustikkapiirakka on valmistettu Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaan, jolle ruis ja kaura antavat makua. Täytteenä on mustikoiden lisäksi muun muassa kauratuorejuustoa ja kaurajogurttia – edellä mainituista voidaan puhua näin vain kansankielellä, sillä virallisesti jogurtti ja tuorejuusto ovat eläinperäisiä tuotteita. Tuorejuustoa vastaavista kauratuotteista käytetään usein virallisesti nimeä kauralevite tai jogurttia vastaavista tuotteista nimeä ”gurtti” tai elintarvikebrändin valitsemaa omaa erikoisnimeä. Levitenimi on mielestäni ainakin hieman harhaanjohtava, sillä levite on monille margariinia. Tuorejuuston ja jogurtin kaltaisia valmisteita valmistetaan maustamattomana ja maustettuina – kuten tuorejuustoja ja jogurtteja. Katso mustikkapiirakkaresepti tästä.

Vegaaninen pulla leivotaan maidon sijasta kasvisperäiseen kaura-, manteli-, kookos-, soija-, riisi- ja pähkinäjuomaan. Jotta leivonnaiseen tai täytteeseen syntyy mehukas ja täyteläinen maku, tulee käyttää hieman rasvaisempaa kasvipohjaista juomaa, esimerkiksi kahviin tarkoitettua kaurajuomaa. Kananmunan voi jättää pullataikinasta pois, sillä se vaikuttaa vain vähän pullan rakenteeseen. Pullien voiteluun sopivat kahviin käytettävä kaurajuoma, kaurakerma, sokeri- tai siirappi-vesiseos. Leivo pulla tällä ohjeella, mutta jätä muna pois ja korvaa maito sekä tee voitelu, kuten edellä kerroin.

Tässä on toinen pullaresepti – tämä on jo valmiiksi vegaaninen. Korvapuustit on tässä tehty trendikkäästi kaurajuomaa tai kaurakahvijuomaa käyttäen ilman eläinperäisiä aineita, kuten lehmänmaitoa ja kananmunaa. Samasta taikinasta leivot helpolla kahta erilaista pullaa: perinteisiä korvapuusteja vegaanisena ja saksalaistyyppisellä Apfelstrudel-täytteellä valmistettuja puusteja. Kaurajuoman tilalla voi käyttää manteli- tai kookosjuomaa. Katso ohje tästä.

Voi on usein yksi pääraaka-aineista leivonnassa. Maku on monimutkainen ja se tuo sekä makeutta, täyteläisyyttä että suolaisuutta. Voi usein myös parantaa muiden raaka-aineiden makuja. Jotta saadaan karamellimainen ja pähkinäinen maku, kannattaa käyttää hyvää kasvipohjaista margariinia, mieluiten vaikkapa kookosrasvan kanssa. Halutessa voi myös käyttää vähän manteli-/pähkinäjauhoja tai ruokalusikallisen pähkinävoita parantamaan makua. Vegaaninen suklaamoussekakku on ihanan suklainen ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Ohjeessa on käytetty kookosöljyä sekä -kermaa ja -maitoa. Saat kaksi jälkimmäistä eroteltua kätevästi kookosmaitotölkistä, kun laitat tölkin nurinpäin jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön ajaksi. Vegaaninen, ilman kananmunia leivottava kakkupohja kannattaa valmistaa ajoissa, jotta se ehtii jäähtyä ja kakun rakenne ehtii kiinteytyä ennen kakun leikkaamista. Muista myös tarkistaa pakkauksesta, että tummaa suklaata on vegaanista. Herkullisen suklaakakun reseptin saat tästä.

Kaurakeksit ovat suomalaisten suosikki, jotka onnistuvat helposti vegaanisena. Taikina on helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan. Taikinasta otetaan nokareita lusikalla leivinpaperille pellille. Kaurakeksit onnistuvat helposti, kunhan muistat paistamiseen liittyen kaksi asiaa: Ensiksi, kaurakeksit leviävät reippaasti uunissa eli taikinanokareet kannattaa nostella pellille hyvin harvaan. Toiseksi kaurakeksit palavat kohtuullisen helposti – keksien paistuessa kannattaa pysyä uunin lähellä ja tarkkailla, milloin keksit ovat juuri sopivan kypsiä. Kun valmistat vegaanisia kaurakeksejä, käytä vegaanista leivontamargariinia, korvaa kerma kaurakermalla ja käytä kohotusaineena leivinjauhetta. Sitä tarvitaan kaksi kertaa enemmän kuin soodaa, tähän ohjeeseen siis 2 tl.

Perinteiset Hanna-tädin kakut voi valmistaa helposti vegaanisina. Perinnereseptini ei sisällä munaa, joten riittää kun voi korvataan vegaanisella leivontamargariinilla ja hapankerma vegaanisella kermalla. Koska happamuus antaa makua pikkuleiville ja myös sooda vaati happoa, tulee kaurakermaan lisätä 2 tl omenaviinietikkaa. Käsin pyöriteltävien pikkuleipien taikina saa olla melko kiinteää. Pikkuleivät tulee paistaa uunin keskitasolla tai toiseksi ylimmällä tasolla, jolloin ne saavat juuri ja juuri väriä. Kurkkaa ohje tästä ja pyöräytä vegaaniset pikkuleivät.

Isoäidin piimäkakku- reseptissä tarvitaan piimää, joka ei itsessään ole vegaanista. ”Vegepiimää” voi valmistaa sekoittamalla soijamaitoon hieman etikkaa, jolloin soijamaito paksuuntuu ja muuttuu piimämäiseksi. Tarkista myös, että kakkutaikinaan ja vuoan voiteluun käytettävä margariini on vegaanista. Munia tähän kakkuun ei tarvita. Osan valkoisesta sokerista voi korvata puhdistamattomalla sokerilla, kuten muscovado- tai ruskealla sokerilla. Ne maistuvat enemmän ja ovat täyteläisempiä, sillä niistä löytyy karamellin ja voin makua. Vegaaniseksi muovautuva piimäkakkuohje löytyy tästä.

Pehmeissä kahvikakuissa rypsiöljy toimii usein samoin kuin voi, mutta sitä käytetään vähän vähemmän. Joskus ruokaöljy toimii jopa paremmin taikinassa, koska se lisää nestepitoisuutta. Soseutetut kuivahedelmät, banaani tai omenasose ovat hyviä sitomaan yhteen vegaanisen kakun ainesosat. Myös muutamat kaurakermat, kuten Planti Cooking Fraiche tai Oatly iMat toimivat sidosaineena, 2–3 rkl korvaa munan. Jos kakusta tulee silti liian murenevaa, voi taikinaan sekoittaa teelusikallisen peruna- tai maissijauhoja. Esimerkiksi tässä Luumukakussa voit korvata taikinaan tulevan maidon edellä mainituilla tai manteli- tai kookosjuomalla ja rasvan rypsiöljyllä. Ohjeen löydät tästä

Tällä Mustikka-suklaamuffinit kreemillä - ohjeella syntyy herkullisen suklaisia, hieman tahmean taikinaisia vegaanisia muffineja, kunhan et paista niitä liian kauan uunissa. Banaanisurvoksen tilalla voi käyttää omenasosetta, jos on säilönyt vähäsokerista / sokeritonta sosetta. Voit kokeilla vaihtaa muffiniohjeeseen mustikoiden tilalle vadelmia tai puolukoita. Jos pinnalle tuleva kreemi uhkaa kovettua ennen pursottamista, lämmitä kreemiä muutama sekunti kerrallaan mikrossa. Pinnalle tulevan suklaa-maapähkinäkreemin voi jättää pois ja sihdata pintaan vain tomusokeria ja / tai ripotella kookoshiutaleita. Löydät reseptin tästä.

Lehtevät Tiramisu-taatelisydämet syntyvät kätevästi Myllyn Paras Lehti- tai Torttutaikinalevyistä. Ohjeen mukaan lehtevästä taikinasta otetaan ensin paloja muoteilla, esimerkiksi sydämiä ja ne paistetaan sellaisenaan lehteviksi. Palat halkaistaan ja täytetään vasta kypsänä. Keitä täytteeksi maistuva taatelitahna. Täytteestä saa juhlavamman liköörillä, mutta sen voi myös jättää pois esim. lapsille menevästä osuudesta. Korvaa reseptin kerma vaahtoutuvalla kaurakermalla ja rahka kaurarahkalla tai käytä enemmän vaahtoutuvaa kaurakermaa. Helpon reseptin löydät tästä.

Koska Myllyn Paras Torttutaikina ja torttuhillot ovat vegaanisia, myös edellä mainituista tuotteista leivotut joulutortut ovat vegaanisia. Löydät reseptin, joka sopii kaikille tästä. Samalla ohjeella voit valmistaa kauraisia joulutorttuja Myllyn Paras Lehtevästä Kaurataikinasta, joka on myös vegaaninen.

Jos haluat leipoa marenkeja tai käyttää leivonnaisiin marenkia (esim. Brita-kakkuun tai Pavlovaan), käytä aquafabaa, joka on kikherneiden keitinlientä eli papulientä. Helpoiten saat sitä siivilöimällä säilykekikhernepurkista nestettä talteen. 2 rkl aquafabaa korvaa 1 valkuaisen tai 3 rkl korvaa koko munan. Korvaa valkuaiset näin Pavlova suklaacrunchylla ja kesämarjoilla -reseptissä. Muista käyttää täytteenä vegaanista vaahtoutuvaa kermaa, esimerkiksi kaurakermaa ja -rahkaa sekä valitse myös vegaaninen suklaa.

Onnistuneita leivontahetkiä – kokeile reippaasti vegaanista leivontaa!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.