Valmistautuminen Suomi 100 -juhliin, 10 ideaa juhlatarjoiluun

Suomi 100 kattaus, ylhäältä

Suomen täyttäessä 100 vuotta 6.12.2017 on aika juhlia. Mikäli kutsua Linnanjuhliin tai muuhun 100-vuotisjuhlatapahtumaan ei tullut, voit järjestää juhlat itse. Kutsu juhliin ainakin omat vanhemmat, isovanhemmat ja lapset sekä lapsenlapset. Näin eri ikäiset kohtaavat ja juhlissa voidaan jakaa eri sukupolvien kokemuksia Suomen historiasta. Juhliin kannattaa tehdä syötävää suomalaisista raaka-aineista, eikä perinneruokia kannata unohtaa. Hienointa on järjestää juhlat niin, että jokainen osallistuja tuo yhden suomalaisen suosikkiruoan tai -leivonnaisen mukanaan.

Juhlapöytä perinneastioin

Toki jos olet innokas kokki, voit pyytää juhliin tulevilta etukäteen suosikkireseptit ja kokata ne itse tai yhdessä oman perheesi kanssa vieraillesi. Näin saadaan notkuva pöytä suomalaisia suosikkiruokia eri aikakausilta. 

Suomi 100 juhlapöytä, pitopöytä

Tässä blogissa kerron 10 omaa suomalaista Myllyn Parhaalle suunnittelemaani suosikkiruokaa, jotka toimivat samalla vinkkeinä Suomi 100-juhliin itsenäisyyspäivän aikaan ja toki myöhemminkin Suomi-teemaisiin juhliin.

Suomi 100 pitopöytä

Muista kattaa pöytä juhlavasti, esimerkiksi valkoiselle juhlapöytäliinalle sinisin tai valkoisin lautasliinoin, kynttilöin ja kukin. Ota kerrankin käyttöön sukusi tai perheesi perinneastiat. Valkoiset, sinivalkoiset tai siniset kynttilät sekä kukat luovat juhlavuutta niin kahvi- kuin päivällispöytään.

Suomi 100 kattaus sinivalkoisin värein

Suomi 100 -menu

Juhlakattaus

Tervetulomalja:

Pienet Ruiskupit Blinitäyttein & Samppanjaa / Suomi 100 -Kuohuviiniä

Alkuruoka:

Suppilovahveroriistapiiras

Pääruoka:

Uunilohi & Punajuuri-lätkäpasta

Jälkiruoka:

Kinuskikarpalot Piparikupeissa

Kahvi & tee:

Mustikkajuustokakku tai
Blue Velvet -täytekakku Itsenäisyyspäiväksi
Sinivalkoiset Cocktailpalat
Täytetyt Ikkunalliset Joulupiparit

Juhlavalvojaisherkut:

Täyteläiset Riisipiirakat Päällystettynä
Juhlava Mäti-Lohipiirakka

Tervetulo-alkupaloiksi sopivat mainiosti itseleivotut Pienet ruiskupit blinitäyttein. Leivo kupit hyvissä ajoin valmiiksi pakaste Ruis-Kaura Piirakkataikinasta. Säilytä kupit ennen täyttämistä peitettynä tai rasiassa kuivassa ja viileässä. Täytä ruiskupit juhlapäivän aamuna ja laita ne jääkaappiin odottamaan vieraita. Nämä kupit on täytetty mädillä, smetanalla sekä sipuli- ja tillisilpulla, voit lisätä täytteeseen myös savulohta. Alkupalaksi kuppeja voi varata 2-3 kpl ruokailijaa kohti.

Katso Pienet ruiskupit blinitäyttein -resepti tästä.

Pienet ruiskupit blinitäyttein

Tarjoile pienten alkupalojen kanssa lasillinen Suomi-100 kuohuviiniä. Varaa lapsille omenamehusta ja vichystä sekoitettu alkoholiton juhlajuoma.

Kuohuvat lasit ja juomapullo

Alkupalaksi Suomi 100-juhlapäivälliselle sopii mainiosti Suppilovahveroriistapiiras. Pohja leivotaan Ruistaikinasta, sillä vahva rukiin maku sopii hyvin sienien ja riistan makuun. Valmista piirakka etukäteen valmiiksi, mutta paista se uunissa vasta juuri ennen kuin vieraat saapuvat. Muista paistaa runsastäytteinen piirakkaa uunin alatasolla, jotta pohja kypsyy hyvin.

Katso Suppilovahveroriistapiiras-resepti tästä.

Suppilovahveroriistapiiras

Pääruoaksi valitsin ruoan, josta kaikki ikäpolvet pitävät: Uunilohi ja sen parina toimiva kauniin värinen ja makoisa Punajuuripasta. Voit valmistaa punajuuriseoksen etukäteen juhla-aamuna pannulla.

Katso resepti Punajuuripasta.

Punajuuripast

Lohi on hyvä paistaa mieluiten vasta juuri ennen ruokailua 200-asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Lohi itsessään ei tarvitse muita mausteita kuin suolaa ja sitruunapippuria, koska punajuuripastassa on paljon makua. Pastaksi olen valinnut suomihenkisen Myllyn Paras -uutuuspastan, Sporttipastan lätkäkuvioilla. Pasta sisältää runsaasti kasviproteiinia, 25 g/100 g. Pasta ei odota ruokailijaa, joten se tulee keittää juuri ennen tarjoilua. Kuumenna samaan aikaan aiemmin valmistamasi punajuurikastike pastan kaveriksi. Halutessasi voit tarjota ruoan kanssa rapeaa vihersalaattia.

Katso lisää pastasta tästä.

 

Jälkiruoaksi valitsin Kinuskikarpalot Piparikupeissa. Siinä yhdistyvät kaksi klassikkoa, piparkakut ja kinuskikarpalot. Voit valmistaa piparikupit ajoissa, sillä ne säilyvät hyvin kuivassa huoneenlämmössä. Kinuskikastike syntyy kätevästi alla olevan reseptin mukaan mikroaaltouunissa. Nopein on toki valmis kinuskikastike. Karpaloiden tilalla voit käyttää puolukoita tai herukoita, jos niitä on enemmän pakastimessasi tai pidät karpaloita liian happamina.

Voit katsoa videolta, kun valmistimme tämän jälkiruokaherkun Huomenta Suomessa juontaja Jesse Kamraksen kanssa. Katso video tästä.

Katso Kinuskikarpalot Piparikupeissa -resepti tästä.

Joulupiparit kuppeina ja kinuskimarjat

Myöhemmin illanistujaisissa kahvin kanssa tarjoilun ehdoton keskipiste on sinivalkoinen Mustikkajuustokakku. Vaihtoehtona on nauttia näistä juhlakahveista jo keskipäivällä hyvissä ajoin ennen päivällistä.

Mustikkajuustokakun voi valmistaa 1–2 vrk ennen tarjoilua ja sen voi pakastaa. Kakku tulee ottaa sulamaan noin vuorokausi ennen juhlia jääkaappiin. Kaunis ja näyttävä sinivalkoinen koristelu tehdään juuri ennen tarjoilua mustikoilla ja mustikankokoisilla pienillä kermaruusukkeilla. Tähän kahvipöytään katetaan ehdottomasti sini-valkoiset juhlakynttilät. Katso Mustikkajuustokakku -resepti täältä.

Mustikkajuustokakku

Toinen mainio vaihtoehto juhlakakuksi on Huomenta Suomessa Eeva Kelan kanssa leipomani Blue Velvet -täytekakku Itsenäisyyspäiväksi. Kätevimmin teet kakun isosta taikinalevystä, joka on kuin kääretorttulevy. Näin saat nelikerroksinen suorakaiteen tai Suomen lipun mallisen täytekakun. Sinistä väriä taikinaan saat suomalaisista mustikoista ja sinisestä elintarvikeväristä.

Katso tästä valmistusvideo, josta näet miten leivomme kakun aamutelevisiossa. 

Katso resepti Blue Velvet -täytekakku Itsenäisyyspäiväksi tästä.

Itsenäisyyspäivän Blue Velvet

Lisänä kahvipöydässä voi olla 1 suolainen ja/tai 1 makea pieni tarjottava. Suolaiseksi tarjottavaksi sopivat Sinivalkoiset Cocktailpalat. Cocktailpalojen pohjat voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Palojen muoto on helpoiten neliö eli Lehti-, Torttu- tai Voitaikinalevy leikataan vain pieneksi neliöruudukoksi ja paistetaan. Täyttö tapahtuu ennen tarjoilua kypsänä halkaisemalla palat. Täytteen värit on valittu sinivalkoisiksi ja täytteen voi valmistaa etukäteen jääkaappiin.

Katso resepti tästä.

Sinivalkoiset cocktailpalat

Juhlakahvipöytään sopivat kaksipuoliset piparit, Täytetyt ikkunalliset Joulupiparit. Näin joulun alla ne valmistetaan juhlapöytään piparkakkutaikinasta. Kaksipuolisten piparien päällyspuolelle tehdään ikkuna, josta kaunis täytekerros näkyy.  Juhliin käyttäisin nimenomaan voilla leivottua Myllyn Paras Perinteistä Piparkakkutaikinaa, mikäli erikoisruokavaliovaatimuksia juhlijoiden joukossa ei ole. Nämä juhlapiparkakut voi valmistaa ja ne voi myös täyttää hyvissä ajoin etukäteen.

Katso Täytetyt ikkunalliset Joulupiparit-resepti tästä.

Täytetyt ikkunalliset joulupiparit

Illan juhlavalvojaisiin sopivat Täyteläiset Riisipiirakat päällystettynä ja Juhlava Mäti-lohipiirakka. Lohi-mätikakun voi valmistaa jo edellisen päivän aikana hyytymään irtopohjavuokaan jääkaappiin, jotta se ehtii hyytyä hyvin. 

Katso ohje tästä.

Mäti-lohipiirakka

Piirakoiden kanssa voi tarjota klassisena vaihtoehtona munavoita, mutta juhlavampia saat piirakoista, kun valitset niihin juhlavat päällysteet, esimerkiksi savukalaa ja munaa tai vuohenjuustoa ja aprikoosimarmeladia. Jos haluat, voit valmistaa perinteiset piirakat alusta alkaen itse, katso Karjalanpiirakoiden ohje tästä

Katso Täyteläiset Riisipiirakat päällystettynä -ohje tästä.

Täyteläiset Riisipiirakat päällystettynä

Mikäli haluat glamouria itsenäisyyspäivän pimenevään iltaan, voit käyttää koristeluun runsaasti valoja ja kimallusta. Alla olevassa kuvassa vinkkiä pöytään, jossa tarjolla on Myllyn Paras ruokapiirakkataikinoihin valmistettuja suolaisia ja makeita piirakoita.

Glamouria, luksustäytteisiä ruokapiirakoita ja kuohuvaa

Hyvää Suomen 100-vuotisjuhlaa ja Itsenäisyyspäivää kaikille!

Suomi 100 kattaus ylhäältä

Kiva

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.