Suu muikeaksi muikuilla

Paistetut muikut

Muikkulautanen: paistettuja, savustettuja ja marinoituja muikkujaMuikkulautanen

Monille meistä muikut ovat tuttuja festariruokana. Pahviropposeen saa ostaa pienen tai ison annoksen muikkuja ja annoksen kanssa voi valita kastikkeen. Mutta kuka on paistanut itse muikkuja? Saati perannut itse muikkunsa.

Kerron tässä blogitekstissä ideoita muikun käytölle.

FestarimuikutFestarimuikut

Muikut kuuluvat siikojen sukuun ja ovat lohikaloja. Muikku on vähän sukulaisensa siian näköinen, mutta yleensä pienempi. Muikun alaleuka on yläleukaa pidempi. Suomut ovat hopeanhohtoiset, vatsa on täysin valkoinen ja selkä on tumma tai musta. Lohikalojen tapaan muikulla on selän takaosassa rasvaevä. Muikkuja löytyy järvistä, mutta myös meristä. Kalastajat pyydystävät muikkuja pienisilmäisellä muikkuverkolla tai isommissa määrin troolilla, rysällä tai nuotalla. Kuuluisia ovat Kitkan neulamuikut, jotka pyydetään nuotalla. Kesämökkijärvessämme Iso-Roineella muikkua saadaan syvänteiden alueelta.

MuikkuMuikku

Muikut voivat olla pieniä neulamuikkuja tai isompia 15–20 cm:n muikkuja, paino on noin 10–70 g.

Isommat muikut perataan eli ruoto ja suoli otetaan pois silakoiden tapaan. Pienet neulamuikut puhkotaan. Toimenpiteessä peukalo työnnetään kiduksien ja evien alle kidusonteloon. Kidukset ja evät nostetaan irti ja niiden mukana myös sisälmykset vedetään pois kalasta. Puhkominen vaatii taitoa. Pienet muikut saa ostaa puhkottuna, jolloin muikkuja ei tarvitse perata. Pikkumuikun ruoto on hentoinen ja se on terveellistä syödä. Jo äitini sanoi, että pienet ruodot kannattaa syödä, jotta saa kivennäisaineita. Muikun liha on lohikalojen tapaan rasvaista, mutta vaaleaa ja maultaan melko mietoa.

Peratut muikut laiturillaPeratut muikut laiturilla

Muikun ja rukiin maut sopivat hienosti yhteen. Tyypillisesti peratut muikut pyöritellään ruisjauhoissa. Mainio vaihtoehto tähän panerointiin on käyttää hieman karkeampia ruiskorppujauhoja. Myös murskattu hapankorppu antaa muikulle mainion pikantin maun. Mielestäni muikut kannattaa paistaa voissa, mutta toki margariinikin käy.

Voissa paistetut muikut pannullaVoissa paistetut muikut pannulla

Perinteisesti rapeaksi paistetut pikkukalat ja uudet perunat tai perunamuusi kuuluvat yhteen. Myös täysjyväpastaa, viljaisia suurimoita tai juureslohkoja kannattaa kokeilla muikun kaverina. Katso klassinen resepti: Ruiskuorrutetut muikut

Ruiskuorrutetut muikutRuiskuorrutetut muikut

Paistetut muikut ovat nopeita valmistaa ja siksi hyvä vaihtoehto pikaruoalle. Uutena ideana olen loihtinut muikean muikkureseptin OATGOODS-ruis-puolukkaseoksen kanssa. Annospussillinen seosta mukaan mökille ja siitä syntyy muikuille rapsakka makoisa kuorrutus. Paistetut muikut ovat taivaallisen hyviä dipattuna kuumina kastikkeeseen, valitse ohje Sinappinen kermaviilikastike tai Raikas tilli-kermaviilikastike. Katso OATGOODS muikut -ohje tästä.

OATGOODS MuikutOATGOODS muikut

Paneroidut muikut voi paistaa upporasvassa. Helpointa se on, jos omistaa rasvakeittimen.

Toisaalta muikut voi paistaa myös ilman ruiskuorrutusta. Tämä on oiva tapa varsinkin silloin, kun nautit muikut ruisleivän päällä. Muikkuruisleivän päälle makupariksi sopii keitetty kananmuna ja mausteeksi ripaus suolaa ja tuoretta tilliä. Leivän päälle voi sivellä kermaviilikastiketta, jonka ohje löytyi edellä. Myös tilli-tuorejuusto sopii hyvin. Ja toki perinteisesti ruisleivän päälle käy aina voi.

Ainekset muikkuruisleipäänAinekset muikkuruisleipään

Mielestäni kesäaikaan täysjyväinen ruisleipä-muikku-muna -yhdistelmä voittaa hampurilaisen mennen tullen niin maussa kuin ravintoarvoissa. Yllättävää kyllä tällaisia yksinkertaisia herkkuja ei juurikaan tarjota festareilla. Otaksuisin, että huokeilla raaka-aineilla olisi kannattavaa laajentaa kesätilaisuuksien valikoimaa.

Muikku-ruisleivät munallaMuikku-ruisleivät munalla

Muikkuja saa ostaa myös muikkutäyssäilykkeinä. Niitä myydään ainakin monissa kesätapahtumissa. Kalasäilykkeitä kannattaa ostaa vähintään hätävaraksi, kun mökiltä ruoka on lopussa. Edellisen kaltainen muikkuleipä syntyy myös säilykemuikuista.

Savustettuja muikkuja chilimajoneesilla, muikkusäilykeSavustettuja muikkuja chilimajoneesilla

Säilykemuikut sopivat hyvin esimerkiksi lettujen täytteeksi. Eritoten muurinpohjapannulla tehdyt räiskäleet kuuluvat kesään. Ohrajauhot antavat muurinpohjaräiskäleille niille ominaisen maun.

Kun paistaa räiskäleitä, niitä voi tehdä reilusti, jolloin räiskäleitä voi syödä suolaisten täytteiden lisäksi makein täyttein. Muurinpohjaräiskäleet ja erilaisia täytteitä -resepti löytyy tästä.

Muurinpohjaräiskäleitä ja erilaisia täytteitäMuurinpohjaräiskäleitä ja erilaisia täytteitä

Muikut voi valmistaa ruoaksi muutenkin kuin paistamalla. Muikku sopii hyvin savustettavaksi. Valmistele savustus, kuten olen kertonut blogissani savustuksesta.

Aseta peratut muikut pöntön savustusritilälle ja savusta 10–20 minuuttia muikkujen koosta ja tulen voimakkuudesta riippuen. Nosta tämän jälkeen muikut leivinpaperille ja ripottele päälle suolaa. Kääräise muikut leivinpaperin sisään, kääri paketin päälle vielä sanomalehti, jotta lämpö säilyy. Anna maustua hetki, kunnes ollaan valmiita syömään tai käyttämään savustetut muikut.

Muikut voi myös savustaaMuikut voi myös savustaa

Savustetut muikut ovat hyviä sellaisenaan, mutta niitä voi käyttää esimerkiksi täytteisiin tai vaikka salaattiin. Mikäli et itse savusta kalaa, osta muikut valmiiksi savustettuna tähän salaattiin, Caesarsalaatti Rakettispagetilla

Caesarsalaatti Raketti spagetillaKatso video ohjeen alta, kuinka Rakel Liekki ja Arja valmistivat tämän salaatin.

Muikut ovat hyvä pari perunan kanssa, mutta pastaakaan ei kannata unohtaa. Saat vaihtelua pasta-lohiruokiin vaihtamalla lohen muikkuihin. Molemmat kalat ovat lohensukuisia, jolloin reseptien muokkaus toimii hyvin. Esimerkiksi uuden Myllyn Paras Rigatoni -putkimakaronien kanssa muikuista saa upean ruoan. Muunnettu Muikku Rigatoni Moniviljapastasta syntyy Savulohipasta Rigatoni Moniviljapastasta

Savulohipasta Rigatoni MoniviljapastastaSavulohipasta Rigatoni moniviljapastasta

Muikkukukko on monelle tuttu tuhti herkku, jota on maistettu Itä-Suomen matkalla. Muikkukukon voi valmistaa itsekin, mikäli sellaista ei ole muuten saatavilla. Yhteen kukkoon tarvitaan puolisen kiloa muikkuja tai muita pikku kaloja sekä silavaa. Koska näistä raaka-aineista irtoaa kosteutta, kukon pohjataikinan päälle levitetään tyypillisesti riisejä tai vaihtoehtoisesti ohrasuurimoita. Ne imevät kaloista kosteutta, jotta kukko ei repeilisi uunissa.

Hyvä muikkukukkotaikina syntyy lisäämällä puoleen litraan vettä sama määrä ruisjauhoja ja sen jälkeen alustetaan joukkoon sen verran vehnäjauhoja, että taikina on kiinteää (2–4 dl). Taikina maustetaan noin 2 tl:lla suolaa. Kuoritaikinaan voi lisätä vähän voita (2–3 rkl).

Kauli taikina jauhotetulla työpöydällä noin puolen sentin vahvuiseksi pyöreäksi isoksi levyksi ja nosta levy uunipellille (leivinpaperin päälle). Levitä taikinan keskelle riisit tai suurimot. Lado sen päälle muikut. Asettele kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai muutama nokare voita. Nosta tämän jälkeen taikinalevyn reunat kukon päälle. Sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja tasoita pinta. Voitele muikkukukko vielä voisulalla ja pistele päältä haarukalla. Varaa kukon paistamiseen ja hauduttamiseen aikaa useita tunteja. Katso ohje tarkemmin täältä.

KalakukkoKalakukko

Mikäli muikkukukko tuntuu vievän liian paljon aikaa, pääset samoihin makumaailmoihin valmistamalla Muikkupiirakan Ruiskuoreen. Katso kätevä ohje tästä.

Muikkupiirakka ruiskuoreenMuikkupiirakka ruiskuoreen

Voit leipoa karjalanpiirakoiden tapaan muikkupiirakoita. Eritoten pikkukaloista saat maittavia pikkupiirasia rukiiseen kuoritaikinaan. Kuoritaikinaksi sopii parhaiten sama rukiinen kuoritaikina, jota käytetään leivottaessa karjalanpiirakoita.

Valmista täyte, lisää siihen halutessasi hiukan jauhoja tai suurimoita, jotta täyte on hiukan sakeampaa ja imee kaloista irtoavaa nestettä. Katso ohje: Maittavat muikkupiiraset

 

Muikku on mainio pizzan päällys. Kun pikkumuikkuja on saatavilla tai niitä jää ruoanlaitosta, kannattaa muikut säästää seuraavan pizzan päälle. Loihdit näin ohuesta einespizzasta ruokaisamman tai voit valmistaa itse pizzan käyttämällä siihen muikkuja. Voit tehdä helpon rapean pizzan kätevästi valmiiseen suolaiseen Pyöreään Piirakkataikinaan. Tällöin pohja on rapea, mutta ei niin hiivataikinamainen. Kesäpizza Pyöreään Piirakkapohjaan -ohje löytyy tästä.

Kesäpizza pyöreään piirakkapohjaanKesäpizza pyöreään piirakkapohjaan

Voit toki leipoa itse pizzataikinan, jolloin saat oikeaa muikkupizzaa. Sovella Muikkupizza tästä ohjeesta: Satokauden Pizza Pyöreään Piirakkapohjaan

Satokauden pizza pyöreään piirakkapohjaanSatokauden pizza pyöreään piirakkapohjaan

Muikun kutuaika on syksyllä ja sen mäti on erittäin arvostettua herkkua. Muikun mäti sopiikin hyvin pimeneviin iltoihin täydentämään herkkupaloja. Herkkuleivät syntyvät saaristolaisleivästä. Sekoita savukala-mätimousse tuorejuustosta, ranskankermasta, savulohesta, siianmädistä ja mausteista. Aseta vielä leipien päälle kaunis koristelu tuorein yrtein.

Mäti-savukalamoussea ruisleivilleMäti-savukalamoussea ruisleiville

Kevyempiä ja pienempiä herkkupaloja saat, kun laitat mätitäytettä valmiiden ruiskuppien koloihin tai lehtevästä taikinasta leivottujen lehtevien palojen väliin.

Tästä löydät ohjeideaa Suolaisiin cocktailpaloihin

Suolaiset cocktailpalatSuolaiset cocktailpalat

Pienet ruiskupit blinitäyttein resepti löytyy tästä. Voit käyttää ohjeeseen mainiosti muikun mätiä.

Pienet ruiskupit blinitäytteinPienet ruiskupit blinitäyttein

Muikun mäti on herkullista myös blinien päällä. Muista, että blineistä tulee parhaita, kun annat taikinan käydä rauhassa. Jos aikaa on, kannattaa taikina tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä ja antaa sen käydä rauhassa jääkaapissa. Muita tyypillisiä blinien täytteitä mädin kanssa ovat smetana, sipulisilppu ja tilli. Katso tästä ideoimani Parhaat blinit -ohje.

BlinitBlinit

Muikeita muikkuhetkiä!

Paistettuja muikkuja

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle, kalatietouden lähteenä on ollut Jaakko ja Petri Kolmosen kirja ”Ruodotonta kalaa” sekä Luken tiedostot.

 

Sesonki:

Hei Arja,

Pidän kovasti resepteistäsi ja tekemistäsi videoista eri yhteistyökumppaneidesi kanssa.

On ilo kokata ohjeillasi - olet paras!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.