Ruokahävikki - ei vain trendi

Evässalaatit lasitölkeissä

Hävikkiviikkoa vietettiin syyskuussa ja kaikki olivat innoissaan tempauksessa mukana, varsinkin sosiaalinen media oli täynnä hävikkipostauksia. Mutta mikä on tilanne nyt näin vuoden alussa? Joulu on takana, pöydät notkuivat jälleen ruokaa, eikä kaikkea edes jaksettu syödä. Nyt, näin tammikuun alussa, on hyvä aika skarpata ja kiinnittää huomiota hävikin vähentämiseen.

Jokainen voi miettiä, paljonko ruokaa heittää pois, mitä se useimmiten on ja miksi. Itse olen pyrkinyt hyödyntämään mahdollisimman paljon jäljelle jäänyttä ruokaa yhdistäen sitä seuraaviin kokkauksiin tai jopa suunnittelemalla uuden ruoan vanhan ruoan pohjalle.

Esimerkiksi pizzan voi rakentaa helpolla jääkaapissa olevista kinkun ja juuston jämistä. Katso resepti tästä.

Myllyn pizza

Useimmiten pois heitetty tuoteryhmä ovat leipävalmisteet. Ongelmaa syntyy etenkin pienissä talouksissa, sillä kuluttajapakkaukset ovat melko isoja (näin on varsinkin pakatun leivän kohdalla). Helpointa on yrittää muistaa pakastaa liian isot määrät leipävalmisteita ja muitakin ruokia seuraavaan kertaan. Aina tätä ei tule tehtyä. Hävikki on ongelma myös kaupoissa, jonne päiväysvanhaa leipää kertyy. Tosin viime aikoina sitä on ohjattu jonkin verran ruoka-apua hakeville. Ainakin itse näin tämän tapahtuneen hyvinkääläisessä kaupassa.

Ruokahävikin määrää on mitattu Lukessa. Tuloksena on 23 kg Hävikkiruokaa / kotitalous / vuosi. Hävikin arvoksi on laskettu 125 euroa. Tosin hävikki ei jakaudu tasan kotitalouksien kesken, toisilla hävikkiä syntyy reilusti enemmän kuin toisilla.

Kätevä tapa käyttää hävikkiä on kätkeä sitä toiseen ruokaan. Erilaiset päällystetyt lämpimät leivät, bruchetat ja pannuleivät toimivat hyvin, vaikka täytteet tai leipä ei olisi juuri ostettua. Katso herkullinen Flatbread-ohje tästä.

Flatbread eli pannuleipä

Ennen vanhaan tyypillinen tapa välttää leipähävikkiä on ollut kuivata leivästä korppuja. Se oli tavallista vielä maalla lapsuudessani 1970-luvulla. Vaaleat korput voideltiin vedellä ja pinnalle siroteltiin kanelia ja sokeria. Osasta korppuja jauhettiin käsikäytteisellä korppujauhomyllyllä korppujauhoja. Enää en juuri tiedä ystävää, joka kuivaisi itse leivän tai pullan lopuista korppuja.

Yksi tyypillisimpiä alkuvuoden herkkuja, johon käytetään korppujauhoja, on Runebergin tortut. Mikäli torttumuotteja ei löydy, on kätevää leipoa korppujauhoista ja piparin- tai keksinmuruista muffinssivuokiin Runebergin kuppikakkuja. Katso ohje tästä.

Runebergin kuppikakkuja

Korppujen kuivaamista muistuttavaa, mutta nopeampaa, on leivän kuivaaminen ohuina lastuina. Saat lastuista leipäsipsejä sivelemällä lastujen pinnalle öljyä ja maustamalla sipsit yrttisuolalla, mustapippurirouheella tai chilijauheella. Paista ohuita leipäsipsilastuja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin ruskeiksi. Näin saat varsinkin ruisleivästä maukkaita ruisleipäsipsejä. Vastaavasti korvapuustista voi valmistaa makeita korvapuustisipsejä. Jälkimmäisestä löydät vinkin täältä, voit soveltaa näitä herkkusipsejä muidenkin kuumien juomien kanssa.

Vaaleaa glögiä ja korvapuustisipsejä

Hieman kuivahtanut leipä kannattaa useimmiten kuivattaa kokonaan kuivaksi uunissa, vaikka kuivalle leivälle ei olisikaan heti käyttöä. Koska kuivattu leipä säilyy kuivassa rasiassa hyvin, se on kätevä hätävara silloin kun kaapissa ei tunnu olevan yhtään mitään. Esimerkiksi kuivatusta ruisleivästä murustettuna tai korppujauhoiksi jauhettuna saa siitä herkullisen jälkiruoan, Rukiisen marjacrumblen. Katso ohje tästä.

Rukiinen marjacrumble

Klassikko jälkiruoka Köyhät Ritarit on tehnyt paluun hävikki-innostuksen myötä. Köyhät ritarit, toiselta nimeltään leipävanukas, on klassikkoherkku, joka on tehty tyypillisesti Suomessa kuivahtaneesta pullasta tai vaaleasta leivästä. Nimenomaan riittävän kuiva pulla tai vaalea leipä on parasta, koska munamaito imeytyy siihen parhaiten. Myös hillon jämät voi hyödyntää hyvin tähän. Katso ohje tästä.

Köyhät ritarit

Itse kokkaan usein lounassalaattia aineista, mitä kaapista tekohetkellä hyvin löytyy. Varsinkin yhdelle ihmiselle lounas syntyy näin mukavasti ja huokeasti. Itse teen töitä kotitoimistossa ja sikäli salaatin teko onnistuu kotona juuri ennen ruokailua. Mikäli tilanteesi ei ole sama, voit tehdä salaatin lasipurkkiin edellisenä iltana tai aamuna ja ottaa salaatin mukaan lounasevääksi. Lasipurkiksi eli lounasrasiaksi kelpaa hyvin pesty lasinen säilyketölkki tai vaikkapa muovinen raejuustorasia. Katso idea tarkemmin tästä.

Evässalaatit lasitölkeissä

Jos puuroa jää tähteeksi, se sopii hyvin leipä- tai sämpylätaikinaan, pannaritaikinaan tai välipala-/ iltasmoothien joukkoon. Toisaalta aamupuuroa kannattaa jopa keittää reilusti sinä aamuna, kun aikoo leipoa sämpylöitä. Ihanan pehmeät sämpylät kaurapuurosta onnistuvat aina, oli nesteenä sitten piimää, jogurttia tai niiden puuttuessa vettä. 

Puurosämpylät

Pyttis eli Pyttipannu on monille se ruoka, jonne lisätään syömättä jääneet keitetyt perunat. Mutta ei kannata kangistua vanhoihin tapoihin: pyttipannun voi valmistaa mainiosti syömättä jääneestä keitetystä pastasta. Seuraavassa reseptissä on edetty vielä hieman pidemmälle, pyttipannusta syntyy ruokaisa piirakka ruokapiirakkataikinapohjaan leivottuna. Idea löytyy täältä.

Pyttipannu-ruokapiirakka

Muuntuva Pastawokki -resepti on nimensä mukaan oiva idea aineksille, joista voi taikoa uutta ruokaa. Ohjeeseen voit vaihtaa halutessasi sipulin punasipuliksi, porkkanan punajuureksi, jauhelihan kanajauhelihaksi tai tonnikalasäilykkeeksi, sydän-makaroni muodon esimerkiksi kukaksi ja avokadon tilalle voit käyttää jotain muuta vihannesta, jota kaapista löytyy. Katso ohje tästä.

Muuntuva pastawokki

Iki-ihana Ahvenanmaan pannukakku on oikeastaan syntynyt myös hävikkiruoasta, koska sen raaka-aineena on manna- tai riisipuuroa. Paista iso ohuehko pannari uunipellillä tai valmista pannari pienemmässä lasisessa uunivuoassa, näin pannukakusta tulee paksumpi. Satsaa pannarin lisukkeisiin, mikäli kermaa, rahkaa, marjoa tai hilloa löytyy. Katso resepti tästä.

Ahvenanmaan pannukakku

Näistä resepteistä voi päätellä, että todella monia ruokia voi jalostaa eteenpäin. Pois ei kannata heittää kuin todella pilaantunut ruoka. Mutta jo ennen pilaantumista tulisi olla tarkkana, jotta näin ei pääse käymään.

Hävikki-ideat lentoon ajoissa – Hyvää alkanutta vuotta 2018!

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.