Puolukan monipuoliset käyttömahdollisuudet

Arja Elina #puolukka on paras

 

Puurolautanen puolukoilla

Silmääni miellyttää näkymä, jossa mökkirinteessä puolukat punertavat runsaina mäntymetsän vihreydessä. Olen aina pitänyt puolukasta. Muistan, että jo pienenä söin puolukoita mielelläni, tosin kuulemma myös hunajaa. Ilmeisesti makurepertuaarini on laaja, pidän happamasta ja makeasta. Varsinkin puolukan kirpeys yhdistettynä pieneen makeaan on makuuni. Kaurapuuron päällä nautin mielelläni puolukoita.

Kaurapuuroa, puolukoita ja maitoa

Puolukkasato vaihtelee vuosittain, mutta useimmiten puolukoita on tullut runsaasti. Tänä syksynä mökillämme Hauholla näyttäisi tulevan keskinkertainen puolukkasato (2019). Kuivana kesänä puolukat jäävät helposti pieniksi. Puolukkaa, kuten muitakin metsämarjojamme on tutkittu melko paljon. Kaikki marjat keventävät ruokavaliota. Puolukassa on vitamiineja, lignaania (kasvisestrogeenia) sekä kivennäis- ja hivenaineita (lähde: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/440 sekä Arktiset Aromit).

 

Moni nainen tietää, että karpalosta tai puolukasta on apua virtsatietulehduksiin. Itsekin kuulun niihin, jotka uskovat tähän. Useiden tutkimuksien mukaan tämä ei ole vain vanhan kansan uskomus, vaan asiassa voi todella olla perää, sillä puolukassa on runsaasti polyfenolisia yhdisteitä.

Ämpärillinen puolukkaa

Puolukoita kannattaa poimia vähintään talven klassikkoruokia varten pakastimeen. Puolukat säilyvät hyvin viileässä survottuna omassa liemessään tai niistä voi valmistaa puolukkahilloa. Itse olen tehdyt hilloa myös hillosokerilla ja maustaen kanelilla tai vaniljalla. Myös pieni määrä alkoholia, esimerkiksi likööriä tai viskiä sopii mausteeksi.

Itse tehty puolukkahillo

Puolukasta voi uuttaa kauniin punaista puolukkatuoremehua, jonka valmistus on helppoa. Keittämistä tai mehumaijaa ei tarvita. Puhdistetut puolukat vain survotaan (esimerkiksi 5 kg) ämpäriin ja päälle kaadetaan keitettyä vähän jäähtynyttä vettä (1 litra), johon on liuotettu sitruunahappoa (1 rkl). Kansi laitetaan päälle ja ämpäri jätetään jääkaappiin kahdeksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen seos siivilöidään eli otetaan mehu tarkasti talteen. Mehuun lisätään sokeria maun mukaan, noin 2-3 dl mehulitralle. Puolukkamehu säilyy yllättävän hyvin viileässä puhtaissa pulloissa, koska puolukka sisältää itsessään bentsoe- ja sitruunahappoa.

Puolukkamehu

Kalassisin puolukkapuuro on vispipuuro. Unelmaisen pehmeän vispipuuron salisuus on sen kuohkeus. Keitä puolukoita ensin vedessä noin 10 minuuttia ja siivilöi halutessasi marjat pois. Kuoret antavat kuitua ruokavalioon, mutta vievät hieman puuron samettista tuntua pois. Vispilöi kiehuvaan puolukkamehuun mannasuurimot ja lisää sokeri. Keitä puuroa välillä sekoittaen 5 minuutta. Anna puuron jäähtyä vartin verran niin, että laitat puurokattilan kylmään veteen. Tiskiallas on hyvä paikka. Kun puuro on vähän jäähtynyt, se jäähdytetään loppuun vatkaamalla voimakkaasti niin, että saat samettista vispipuuroa.

Vaihteluna vispipuuron voi maustaa vaniljalla. Itse nautin vispipuuron kanssa maitoa, mutta myös kermaa tai erilaisia maitojuomia voi käyttää. Kookosmaitojuoma on kookoksen ystävien maistuva valinta, mantelimaito taas on hienostunut pari samettiselle vispipuurolle.

Katso vispipuuron resepti-ideat näiden linkkien takaa: Vatkattu marjapuuro ja Vispipuuro

Vatkattu marjapuuro

Voit valmistaa puolukkaisen mannapuuron kauramannasuurimoista, jolloin puurossa on enemmän ruokaisuutta, sillä kauramannasuurimoissa on vehnän lisäksi kauraa. Kauramannapuuron voi valmistaa puolukkamehuun edellisen vispipuuron ohjeen mukaan, mutta kauramannasuurimoiden kuitujen takia puuro ei vaahtoudu niin kuohkeaksi. Toinen vaihtoehto on keittää kauramannapuuro maitoon tai kauramaitojuomaan ja nauttia puolukat puuron päällä. Katso Kauramannapuuron reseptivinkit.

Kauramannapuuro

Mannapuurosta voi itse valmistaa ”riisfrutti”-tyypistä jälkiruokaa: puolukka-mannavaahtoa. Voit valmistaa tätä herkkua jääkaappiin ja nauttia sitä aamu-, väli- tai iltapalaksi. Valmista vaahto mannasuurimoista ja vaahtoutuvasta vanhanajan vaniljakastikkeesta tämä ohjeen mukaan.

Puolukka-mannavaahto

Puolukkaa sopii mielestäni mainiosti tavallisen aamupuuron päälle: monien mielestä ruispuuro tai ruishiutale ovat puolukoiden kanssa toimivin pari. Oma vatsani taasen pitää enemmän kaurasta kuin rukiista. Niinpä nautin usein aamuisin kaurapuuron runsailla puolukoilla, hunajalla ja kauramaitojuomalla.

Kaurapuuro, paljon puolukoita ja vähän hunajaa

Ruispuuron ystäville valmis OATGOODS Annoskaurapuuro Ruis-puolukka on herkullista ja annospuuro valmistuu minuutissa. Tuote on tehty täysjyväkaura- ja täysjyväruishiutaleista. Valmista puuro suoraan korkeareunaiseen puurokulhoon. Kaada hiutaleet kulhoon ja mittaa päälle kiehuva vesi.

Ruis-puolukka-annoskaurapuuro

Puolukka raikastaa mukavasti smoothieita, tuorepuuroja, pirtelöitä, huttuja ja vaahtoja. Vaniljarahka yhdistettynä puolukkaan kaurahiutaleiden kanssa on lyömätön yhdistelmä tuorepuurolle.  Voit yhdistää smoothieen myös tähdepullaa, esimerkiksi korvapuustia, joka sopii hyvin puolukan kanssa osaksi smoothieta. Lisäksi voit surrauttaa mukaan jogurttia, rahkaa tai maitoa. Katso alla olevasta kuvasarjasta Kaurainen puolukkasmoothie -teko.

Hävikkismoothien teko, puolukoilla raikkautta

Puolukkasmoothie tehosekoittimessa

Kaurainen puolukkasmoothie

Toinen mainio resepti on Puolukkahuttu. Kyseessä ei ole mikä tahansa hutunkeitto, vaan herkullinen yhdistelmä rahkaa, puolukoita, hunajaa, tattaria ja kermaa. Valmistimme tätä herkkua muutama vuosi sitten terveysmessujen Oivallusten keittiössä yhdessä Raakel Lignellin ja Hanna Sumarin kanssa.

Puolukkahuttu

Tuorepuurot onnistuvat puolukasta hyvin. Jokin makea ainesosa taittaa hyvin puolukan happamuutta. Tuorepuuro syntyy turvottamalla hiutaleita nesteessä ilman keittämistä. Tässä maljaan on laitettu kerroksittain tuorepuuroa, jogurttia ja tuoreita marjoja. Voit käyttää herukoiden tilalla puolukoita. Katso resepti Tuorepuuromalja.

Tuorepuuromalja

Puolukkainen pirtelö on raikas välipala. Puolukoiden kanssa pirtelöön laitetaan omenaa, joka miedontaa makua. Puolukat ja omenat tekevät pirtelöstä kuitupitoisen herkun kauraleseiden kanssa. Vastapainona jäätelö makeuttaa kivasti tätä hapokasta pirtelöä.

Omena-marjapirtelö

Puolukka sopii mainiosti talkkunan kanssa survottuna. Mukaan sekoitetaan viiliä tai maitoa ja vanhanajan puolukkapöperö on valmis. Toinen modernimpi tapa tehdä vähän vastaavaa herkkua on käyttää ruiskorppujauhoja, rahkaa ja kermaa. Ruiskorppujauhot antavat kivan rukiisen maun, sillä tuhti ruis sopii hyvin puolukan makumaailmaan.

Ruispuolukkavaahto

Voit valmista samantyyppisen herkun, Rukiisen Puolukkarahkan, ilman kermaa. Ohjeessa on käytetty sekä ruishiutaleita että ruiskorppujauhoja. 

Rukiinen Puolukkarahka

Kun olet valmistanut puolukkasurvosta tai hilloa, muista nauttia sitä puolukan kanssa hyvin sopivien ruokien kanssa. Itse syön esimerkiksi pinaattilettujen kanssa mielelläni puolukkahilloa ja myös puolukkaista salaattia. Katso maistuvien pinaattilettujen ohje.

Pinaattiletut

Puolukka raikastaa maksa- ja veriruokia. Koulunkäyntini ensimmäisillä luokilla Koskella kaikki oppilaat menivät opettajien ja keittäjän kanssa syksyisin metsään keräämään puolukoita. Ne survottiin ämpäriin ja säilytettiin koko lukuvuoden kylmiössä. Kun koulun ruokalistalla tuli maksalaatikon ja verilettujen vuoro, tarjottiin oppilaiden itse poimimista puolukoista tehtyä survosta sokerin kanssa. Tästä löydät perinteisen maksalaatikon ohjeen.

Maksalaatikko

Syksyyn sopivat täyteläiset maksamurekepihvit. Maksan voimakasta makua voi keventää jauhelihalla, jolloin maksapihveistä tulee maistuvampia. Puolukkasurvos ja pippurinen kermakastike kruunaavat tämän ruoan. 

Maksamurekepihvit

Muista kokeilla puolukkaa myös lihapullataikinaan tai rasvaisen uunilohen pintaan sitruunaviipaleiden tilalle. Puolukka sopii hyvin myös kaali- tai vihersalaattiin.

Klassisesti kaalilaatikko kaipaa parikseen puolukkaa tai puolukkasurvosta. Tässä reseptissä kaalilaatikko on valmistettu kesäkaalista ja täyteläisistä ohrasuurimoista. Syksyinen, ruokaisa Kaalilaatikko-resepti.

Kaalilaatikko

Puolukka on mainio makeiden leivonnaisten aines eritoten silloin, jos leivonnaisista halutaan raikkaampia ja vähemmän makeita. Puolukasta voit pyöräyttää piirakan tavallisten ainesten kanssa, joita yleensä löytyy kotoa: piimää tai jogurttia, neljän viljan hiutaleita, sokeria ja rasvaa. Katso resepti: Puolukkapiiras.

Puolukkapiiras

Marenkipäällysteiseen piirakkaan puolukka sopii todella hyvin, sillä puolukoiden kirpeys ja marengin makeus ovat parhaimmillaan yhdessä.

Pakasteena myytävä pyöreä kauramurotaikinapohja sopii hyvin tähän puolukkapiirakkaan, mutta toki voit leipoa piirakkapohjan itsekin. Katso Puolukka-marenkitorttu -resepti.

Puolukka-marenkitorttu

Puolukka käy makean ja mausteisen piparkakkutaikinan makuun. Tässä valmiista taikinasta leivot kätevästi pienet herkulliset muropiiraat. Voit käyttää piiraspohjiin myös kauramurotaikinaa.

Valmista puolukkaleivokset silikonisiin tai alumiinisiin pikkuvuokiin, niin saat leivottua itse samantyyppiset marjapiiraat kuin kaupassa myytävät valmiit pikkupiiraat.

Puolukkaleivokset

Kääretorttu, jossa on makuna ruis ja puolukka, on herkullista. Maukkaassa Ruiskääretortussa ruis ja puolukka lisäävät herkun kuitupitoisuutta: Kun valmistat kääretorttua, muista vatkata sokeri ja munat puhtaassa kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi, sillä munavaahto ei muodostu rasvaisessa kulhossa kuohkeaksi. Vatkaimia ei saa kolauttaa astian reunaan vaahdottamisen lopuksi, jotta kuohkea vaahto ei lätsähdä. Taikinaan voit lisätä vaihteluna kaakaojauhetta tai tummaa suklaarouhetta.

Ruiskääretorttu

Pakastekorvapuusteja voi käyttää kätevästi pullapohjaisten leivonnaisten pohjana. Sulata raakapakasteena myytäviä korvapuusteja ja laita painele isoihin muffinivuokiin. Valmista päälle rahka-puolukkatäyte.

Katso resepti ja video, jossa leivon Heidi Sohlbergin ja Kristiina Komulaisen kanssa Puolukkarahkapullia korvapuusteista I love me -messuilla muutama vuosi sitten.

Puolukkarahkapullat korvapuusteista

Puolukka käy maustamaan makeaa rukiista leipätaikinaa tai sämpylätaikinaa. Tässä paljastan saaristolaisleipäni ohjeen. Leipä sisältää paljon tummia jauhoja, puolukkaa ja kaljamaltaita. Leivän leivonta ei ole niin vaikeaa kuin voisi ajatella. Leivo leipä pitkulaiseen vuokaan tai isoihin muffinivuokiin. Taikinan voi jättää aika löysäksi, koska se kaadetaan paistoastioihin. Reseptistä paljastuu uutena ideana leipoa saaristolaisleipää muffinisämpylöiksi. Kurkkaa resepti Puolukkaiset saaristolaissämpylät.

Puolukkaiset saaristolaissämpylät

Leivän leivontaa nopeampaa on rieskojen teko. Tässä on ohje käteville rieskasille, joiden maussa yhdistyvät mukavasti hapan ja makea - puolukka ja taateli. Rieskasten ohje on hiivaton. Katso tästä nopeasti valmistuvien Puolukka-taatelirieskasten maistuva ohje.

Puolukka-taatelirieskaset

Maistuva jälkiruoka, omenapaistos on monien mieleen. Siihen saa vaihtelua lisäämällä marjoja ja varsinkin puolukka tuo potkua ruokaan. Tässä Kauramurohyveessä yhdistyy kauramurotaikinan makeus ja puolukoiden kirpeys. Lopputulos on raikas ja herkullinen. Katso video ohjeen alta, kuinka tämä kauramurohyve valmistetaan.

 

Puolukoita myydään myös kuivattuina, jolloin puolukoista sukeltaa esille makeampi, mutta kivan kirpeä makumaailma. Pussillinen kuivattuja puolukoita (esim. Biokia 50 g) vastaa noin 3½ dl tuoreita marjoja. Kauniin punaiset pakastepuolukat yllättävät jouluna pipareissa. Kokeile ihmeessä Puolukkapiparit

Karpalo- tai Puolukkapiparit

Kokeile puolukkaa, se yllättää monipuolisuudellaan!

Punaposkiset puolukat

 

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.