Pastaa ja viiniä, kestävät Italian trendit

MyllynParas_pasta_carbonara

Italia on yksi kulinaristien ihannemaista, ei siis ihme, että ruokamatkailu Italiaan on suosittua. Itse olen ollut tutustumassa Italian ruokakulttuuriin useita kertoja. Aiemmin työskennellessäni Myllyn Parhaalla pääsin tutustumaan Italiassa pastatehtaisiin. Myös monilla messumatkoilla Euroopassa olen päässyt hakemaan ideoita pastamarkkinoille ja keskustelemaan pastantuottajien kanssa. Olen ollut myös Euroopan mylly-yhdistyksen näyttävissä keskiaikaisissa linnajuhlissa kauniissa kukkulamaisemissa ja toisaalta jo nuorena kotitalousopettajaopiskelijana olin ystävien kanssa interraililla Italiassa. Näissä kaikissa olen saanut nähdä, miten tärkeitä pasta ja viini ovat italialaisille.

Agriturismo La Rondanina, perhetila Parman lähelläAgriturismo La Rondanina, perhetila Parman lähellä

 

Sittemmin yrittäjänä olemme matkustelleet Italiassa mieheni kanssa, pääkohteena ovat olleet viinitilat. Hyvä viini tarvitsee kylkeensä maistuvan ruoan. Pitkän ja pastaisan työurani takia en osaa olla seuraamatta edelleen pastatrendejä. Viime syksyn Chiantin matkalla pääsin jälleen perehtymään kiinnostavaan Italian pastamaailmaan.

Vierailuni Ruffinon viinitilalla (v. 1877 asti)Vierailuni Ruffinon viinitilalla (v.1877 asti)

 

Niin pastan tuottajia kuin viinitiloja on todella runsaasti Italiassa. Useimmat niistä ovat perhetiloja, jonka asioita hoitaa useampi sukupolvi. Perhetilojen vanhapari on usein se, joka päättää tilan tuotannosta, esimerkiksi siitä, minkälaista pastaa tai viiniä tila tekee. Suvun pitkiä perinteitä vaalitaan. Niinpä uutuuksia on tullut melko harvakseltaan historiassa. Omasta laadusta ei ole haluttu tinkiä.

Ruffinon tila ja muita viinitiloja Toscanassa Ruffinon tila ja muita viinitiloja Toscanassa

 

Chiantin alueella Firenzen eteläpuolella on lukuisia viinintuottajia, jotka valmistavat perhetiloillaan viiniä perinteisistä Sangiovese-rypäleistä tai ainakin niin, että tämä rypäle on viinissä pääroolissa. Rypäle ei ole niitä helpoimpia kasvattaa eikä sato ole edes se tuottoisin, mutta silti perinteet jatkuvat, koska maku ja laatu ovat niin tärkeitä. Chiantin alueella tuotetun viinipullon kaulassa on laadukkaimmissa viineissä mustan kukko/ Gallo nero -leima, joka tarkoittaa, että viinintuottaja kuuluu Chianti Classicon alueen osuuskuntaan ja sen valmistuksessa on 70 % Sangiovesea ja se on kypsynyt ainakin 38 kk.

 

Chianti classiko-punaviineissä on kukkoleimaChianti classiko- punaviineissä on kukkoleima

 

Nyt muutamana viime vuotena matkustaessa Italiaan, olen saanut huomata, että tilanne on vähän muuttunut. Varsinkaan pasta ei ole enää aina välttämättä pelkästään keltaista durumvehnäpastaa tai durumvehnä-munapastaa, vaan pastaan voidaan käyttää erilaisia raaka-aineita kuten eri viljoja ja vihanneksia. Pastaa voidaan värjätä porkkanalla, pinaatilla, punajuurella tai mustekalan musteella.

Erivärisiä pastojaErivärisiä pastoja

 

Pastaan voidaan nykyisin Italiassa lisätä makuaineita, esimerkiksi sitruunaa, valkosipulia, yrttejä, pinaattia ja sieniä. Sienistä suurinta herkkua Italiassa ovat herkkusienet sekä tryffelit. Varsinkin jälkimmäinen on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista ja trendikkäimmistä mauista pastalle.

Tryffeli-nauhapastaTryffeli-nauhapasta

 

Pasta on Suomessa useimmiten pääruokaa, mutta Italiassa pasta voi olla pääruoka tai alkupalan jälkeen tarjottava väliruoka. Useimmiten pasta perinteisessä italialaisessa menussa on Primo 1 / Primi Piatti 1, Primi 2 /Primo Piatti 2 tai Secondi / Secondi Piatti 2. Tällöin pääruoka on jotain muuta kuin pastaa, usein lihaa tai kanaa. Toki myös kalaa ja äyriäisiä on tarjolla, varsinkin rannikoilla. Jonkun verran alkaa näkyä myös vegaanisia vaihtoehtoja, mutta reilusti vähemmän kuin meillä Suomessa.

Perinteinen italialainen menu Toscanassa, La RondaninaPerinteinen italialainen menu Toscanassa, La Rondanina

 

Pastan muotoja on tullut jonkin verran lisää, mutta pintansa pitävät edelleen nauhapastat, tuorepastat ja täytetyt raviolit eli pastatyynyt. Jälkimmäiset kuuluvat varsinkin Pohjois-Italian keittiöön.

Perinteisiä väliruokapastatyynyjäPerinteisiä väliruokapastatyynyjä

 

Vinkki: Valmista itse Juustoraviolit alusta alkaen eli tee itse pastataikina Myllyn Paras Durumjauhoista

JuustoraviolitMyllyn Paras Juustoraviolit

 

Nauhapastoja löytyy niin kuivattuina kuin tuorepastoina ja molempia on saatavilla useilla eri leveyksillä. Leveä pastanauha on suosittua ruokaisien lihakastikkeiden pariksi. Nauhojen leveydellä ja pyöreydellä on merkitystä sille, miten pasta sitoo itseensä kastiketta. Italiassa perinteinen ja hyvin yleinen jauhelihakastike Ragù di carne on tuhtia ruokaa ja täten se on oiva Pappardellen pari.

Ragu PappardelleRagu Pappardelle

 

Perinteet ovat Italiassa trendikästä. Perinteisiä italialaisia nauhapastoja on valmistettu todella kauan ja niiden valmistaminen on hyvin yleistä edelleen tänä päivänä.

 • Spaghetti (Suomessa kirjoitetaan spagetti): pitkulaista, ohutta ja pyöreää pastanauhaa

Spaghetti CarbonaraSpaghetti Carbonara

Vinkki: löydät Paras pasta carbonara- reseptin tästä linkistä

 

Pasta CarbonaraMyllyn Paras Pasta carbonara

 

 • Fedelini: erittäin ohutta pyöreää pastanauhaa
 • Tagliatelle: usein munapastasta tehtyä litteää pastanauhaa

TagliatelleTagliatelle

Vinkki: löydät Myllyn Paras Tagliatellesta valmistetun Pinaattipastan- reseptin tästä linkistä

 

PinaattipastaMyllyn Paras Pinaattipasta

 

 • Taglierini: pitkää, tagliatellea ohuempaa litteää pastanauhaa
 • Pappardelle: Tagliatellen kaltaista, jopa 20 mm leveää litteää pastanauhaa.

Simpukkanauhapastaa ja appelsiiniaSimpukkanauhapastaa ja appelsiinia

 

Vinkki: Voit valmistaa simpukkapastan myös itse tällä helpolla ohjeella, halutessasi voit lisätä joukkoon hyvin pestyä appelsiininkuorta.

 

SimpukkapastaMyllyn Paras Simpukkapasta

 

 • Vermicelli: erittäin ohutta poikkileikkaukseltaan pyöreää pastanauhaa
 • Mafalde: leveää aaltoreunaista litteää pastanauhaa
 • Margherite: kapeaa, tasaista pastanauhaa, jonka reunat ovat hieman poimuttuneet
 • Fettuccine: usein munapastasta valmistettua litteää pastanauhaa

FettuccineFettuccine

 

 • Bavette: ohutta, litteää pastanauhaa – bavettinet ovat kapeampia
 • Pizzoccheri: tagliatellea muistuttavaa tattaripastanauhaa

NauhapastojaNauhapastoja

 

Pasta Italiassa on usein trendikästä tuorepastaa. Aidoimmillaan tuorepasta on maatilalla itse vaivattu käsin oman pellon sadosta ja oman tilan kana munista. Yleensä italialaiset ravintolat valmistavat itse tuorepastansa omassa keittiössään. Näin tuorepastaan saadaan yksilöllisiä muotoja ja halutessa niihin voidaan valmistaa maistuvia täytteitä. Monella tilalla on tuorepastasta oma klassikkonsa. Esimerkiksi raviolien täytteenä voi olla oma juusto (ricotta, burrata, parmesan, pecorino), prociutto, kesäkurpitsa, artisokka, tryffeli, herkkusieni ja muut mainiot italialaiset maut.

Käsintehtyjä pinaatti-ricotta-täytteisiä tuorepastojaKäsintehtyjä pinaatti-ricotta-täytteisiä tuorepastoja

 

Nykypäivänä Italiassa tuorepastaa voi ostaa myös tuoretiskiltä pastakaupasta. Valikoimat tuntuvat ihmeellisiltä, kun on tottunut näkemään Suomessa suppeita tuorepastavalikoimia marketeissa muoviin pakattuina. Suomessa tällainen myymälä tuntuisi taatusti trendikkäältä, jos tuorepasta olisi valintatiskillä kuin leivokset konsanaan.

Tuorepastaa 2018 ToscanaTuorepastaa 2018 Toscana

 

Uusimpia pastamuotoja, jota en ole vielä käyttänyt on trofie. Pastalla on erikoinen kiertynyt muoto. Se sitoo hyvin maistuvaa kastiketta itseensä. Trofie (tai trofiette) on yksi tyypillisistä Ligurian ruoista. Perinteisimmillään trofie-pasta on valmistettu käsityönä, jolloin pavun kokoiset taikinapallot on vaivattu kämmenten välissä suikaleiksi, jolloin suikaleiden päät ovat jääneet keskiosia kapeaimmiksi.

Trofie-pastaa rapujen kanssaTrofie-pastaa rapujen kanssa

 

Muodikkaita pastoja tällä hetkellä ovat gnocchit ja spätzlet. Molempien perinteet ovat käsintehdyssä pastataikinassa. Gnocchi on tehty perunoista ja jauhoista ja itse gnocchi-nimi tarkoittaa kokkaretta. Usein gnochhiin on painettu syvennys, jotta kastikkeelle olisi enemmän tarttumapintaa.

GnocchitGnocchit

 

Spätzle valmistetaan pastataikinasta, jossa on reilusti munaa joukossa. Spätzle-taikina on tavallista pastataikinaa löysempää ja siitä tehdyt nauhat ovat yksilöllisen ja mielestäni hieman epämääräisen näköisiä. Spätzlen tekniikka on mielenkiintoista, löysästä taikinasta tiputetaan veitsellä leikaten nauhoja kiehuvaan veteen. Spätzle on oikeastaan enemmänkin saksalaisten ruokaa, mutta se on nyt myös Italiassa trendikästä.

SpätzletSpätzlet

 

Vinkki: saat maukasta pastaa uudesta Myllyn Paras Rigatoni Moniviljapastasta, valmista siitä rapu- tai savulohipastaa

 

Savulohipasta Rigatoni MoniviljapastastaMyllyn Paras Savulohipasta Rigatoni Moniviljapastasta

 

Trendikästä matkustamista Italiassa on käydä tastingeissä agriturismoissa. Maistamaan voi mennä viiniä, oliiviöljyä, hedelmiä, juustoja, kinkkuja ja muita maatilojen tuotteita. Agriturismoista löytyy omat sovellukset älypuhelimiin, joten paikkojen löytyminen on helppoa. Kannattaa siis tutustua ennen italian matkaa www.agriturismo.it –sivustolla agriturismoihin.

Trendikästä matkustamista Italiassa on käydä tastingeissä Agriturismo paikoissaTrendikästä matkustamista Italiassa on käydä tastingeissä Agriturismo-paikoissa

 

Itse tastingit ovat usein maatiloille markkinointia, josta aiheutuvat kustannukset hyvitetään, kun ostaa tilalta maisteltua tuotetta mukaansa. Agriturismoissa voi usein myös majoittua, sillä omistajat ovat varanneet osan tilansa huoneista vieraille. Isoimmat tilat ovat suorastaan rakentaneet turisteille uusia tiloja majoitusta varten. Agritusrimo on antaa siis lisäansioita tilalliselle Italiassa.

Agriturismo La Rondanina aamiainenAgriturismo La Rondanina aamiainen

 

Itselläni on oikein hyvä kuva agriturismojen laajasta tarjonnasta ja niinpä olemme suosineet niitä Toscanan alueella. Paikkoja löytyy moneen makuun ihan kuin on hotellejakin, on paikkoja täysihoidolla, aamiaisella tai vain pelkällä yöpymisellä. Maatilojen aamiaiset ovat olleet todella monipuolisia, niihin on raaka-aineina käytetty tilojen omia tuotteita. Mielestäni kunnon aamiainen agriturismossa on vähintä, mitä voi aina odottaa vesi kielellä aina Italian matkalta. Kannattaa siis valita agriturismo, jossa on vähintään aamiaisravintola.

Aamupala Agriturismo Poggio al Tufo, ToscanaAamupala Agriturismo Poggio al Tufo, Toscana

 

Viinitrendeihin pääsee parhaiten maistelemalla ja vertailemalla viinejä, jolloin voi löytää ne itseä miellyttävimmät viinit. Kun jonkin alueen viiniin perehtyy, siihen syntyy kiinnostus. Ja mitä useammin pääsee mukaan tastingiin, alkavat omat viinisuosikit muodostua. Juuri tähän perustuu usein italialaisten viinien suosio: parasta on se lähellä tuotettu ja tuttu ja turvallinen viinin maku. Sitä eivät ole trendit juurikaan muuttaneet perinteisessä Italiassa. Italialainen ei tunne naapurimaakunnan, saati sitten muun maailman viinejä, sillä hän nauttii aina oman alueen viiniä.

Paikallisen pientilan viinejä ChiantissaPaikallisen pientilan viinejä Chiantissa

 

Kun agriturismojen viinitiloilla vierailee, kannattaa ostaa muutama pullo maisteltavaksi tai tuliaiseksi kotiin. Niin pääsee itse yhdistämään viinejä ja pastoja. Tilavierailulta itse ostettu viini tuntuu itsestäni paljon mielenkiintoisemmalta tuliaiselta kuin lentokentältä ostettu. Kun viet Suomessa ystävällesi tuliaiseksi itse tilalla testatun viinin, saat varmasti tuntea olevasi trendikäs.

Laadukkaat viinit ovat mainio tuliainenLaadukkaat viinit ovat mainio tuliainen

 

Pasta on Italiassa niin arvostettua, että myös se on tyylikäs tuliainen. Pasta voi olla pakattu valmiiksi astiaan tai se voidaan myydä valmiiden ruoka-aineiden kera, jolloin lahjan saaja voi itse loihtia lahjakokonaisuuden avulla pasta-aterian. Hyötylahja siis. Näitä voisi olla myynnissä Suomessakin, sillä upeat pastalahjapakkaukset olisivat oiva tuliainen perheelle, joka pitää pastasta.

Simpukkapastaa ja kupit lahjaksiSimpukkapastaa ja kupit lahjaksi

Lahja pasta-aineksetLahja pasta-ainekset

Sesonki:

Plain text

 • Et voi lisätä HTML-tageja.
 • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
 • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.