Pääsiäisruoissa maistuu kevät

Narsissit

Omissa muistoissani pääsiäisen viettoon on aina liittynyt keväinen fiilis, johon kuuluvat raikkaat värit ruokapöydässä ja ulkona keväinen auringonpaiste. Tänä vuonna pääsiäinen ajoittuu lähelle vappua, joten varsinkin nyt pääsiäisruokien trendi on raikkaan keväinen.

PashakakkuPashakakku

Pääsiäisen ajankohta lasketaan kevätpäiväntasauksen jälkeisestä täysikuusta. Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen ja tänä vuonna se on niin keväässä kuin voi olla. Pääsiäisenä päästään eroon pitkästä paastonajasta ja niinpä pääsisäiseen liittyy paljon ruokaperinteitä. Tämän kevään pääsiäispöytään on trendikästä kattaa maistuvien ruokien lisäksi ripsitulppaaneja. Näillä ihastuttavilla, hennoilla tulppaanien kukilla on ripset.

RipsitulppaanikimppuRipsitulppaanikimppu

Pääsiäisen pyhinä on mukava istua ajan kanssa ruokapöytään yhdessä perheen, sukulaisten tai ystävien kanssa. Päätin valita tämän kevään pääsisäispöytään ruokia niin, että niitä voi tarjoilla buffet-tyyliin. Ruokia voi valmistella osittain etukäteen tai jokainen voi tuoda mukanaan jonkin ruoan, jälkiruokia ja herkkuja unohtamatta. Koska monilla on intressejä erilaisiin ruokavalioihin, syntyy tällä tavalla monipuolinen pääsisäisbuffet, josta jokainen voi valita mieleistään syötävää.

Ennen pääsiäistä on mukava muistaa huolehtia kodin kevään väreistä: laittaa rairuoho kasvamaan, hakea oksia sisään kasvattamaan vihreitä silmuja ja kaivaa pääsiäiskoristeet esiin luomaan tunnelmaa. Ideoimistani ruoista osan voi valmistaa etukäteen.

PääsiäisasetelmaPääsiäisasetelma

Valmista pääsiäisen buffetpöytään muutama liha- ja kasvisruoka. Lampaanviulu tai muut kokoliharuoat ovat perinteisiä ruokia, mutta useimmille Lammasvartaat ja fetatäytteiset lihapullat riittävät hyvin tai ne voivat olla ainakin vaihtoehtona. Tässä ohje lammasvartaille.

Lihamureke ja lammasvartaatLammasvartaat

Kaiken ei tarvitse olla lammasta. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että karitsa on lammasta miedompaa. Mikäli karitsan jauheliha maistuu sekin liian voimakkaalle, käytä sika-nauta jauhelihaa, joka on miedompaa kuin karitsa. Ja jos olet viitseliäs, voit valmistaa erilaisia vartaita ja lihapullia; osa voi olla tehty karitsan jauhelihaan, osa sika-nauta jauhelihaan. Voit myös tehdä lihattomia pyöryköitä nyhtökauraan tai härkikseen. Katso tästä uusin pääsiäisen reseptini: Fetatäytteiset lihapullat ja basmatirisotto.

Fetatäytteiset lihapullat ja basmatirisottoFetatäytteiset lihapullat ja basmatirisotto

Vaihtoehtona uudessa ohjeessa on raikas keväinen risotto, jonka voi tehdä aromaattisen fenkolin lisäksi myös vihreän tuoreen parsan kanssa. Risotto on valmistettu basmatiriisiin, joka antaa sekin kivan aromaattisen säväyksen pääsisäisen risotolle.

Myllyn Paras BasmatiriisiMyllyn Paras Basmatiriisi

Broileri ja kana kuuluvat itselläni aina pääsiäiseen. Hedelmäinen broileripasta on keväinen ja houkutteleva tarjottava. Tässä pastan hedelmäksi on valittu papaijaa. Mikäli et löydä sitä sopivan kypsänä, voit käyttää ruokaan muita hedelmiä, esim. ananasta tai mangoa. Katso resepti: Papaija-Broileripasta

Papaija-broileripastaPapaija-Broileripasta

Mikäli mieluummin haluat tarjoilla hedelmäistä broileria riisiin kuin pastan kanssa, on helppo valinta uuniruoka. Siinä ei tarvitse kuin laittaa maistuvaa Irtonaista Riisi+ohraa tai Esikypsytettyjä Ohrasuurimoita broileripalojen, hedelmäpalojen ja maustavien aineiden sekä hedelmäisen nesteen kanssa uuniin ja aromikas ruoka valmistuu lähes itsestään. Resepti löytyy täältä: Hedelmäinen Broilerivuoka

Hedelmäinen broilerivuokaHedelmäinen broilerivuoka

Vegaanisena vaihtoehtona maistuva tarjoiltava on Hedelmäistä Ohrapilahvi. Ohra on trendikästä ja ilmastoystävällistä Suomessa tuotettua ruokaa riisiin verrattuna, niinpä ohraa kannattaa suosia. Ohra on myös ravitsevaa ja se sisältää runsaasti kuitua, josta suurin osa on liukoista ravintokuitua, beetaglukaania. Esikypsytetyt Kokonaiset Ohrasuurimot kypsyvät noin puolessa tunnissa. Katso herkullinen vegeresepti, jossa mukana on myös parsakaalia, kuivattua viikunaa ja taatelia: Hedelmäinen ohrapilahvi

Hedelmäinen ohrapilahviHedelmäinen ohrapilahvi

Keitetyt kanamunat kuuluvat pääsiäiseen. Munia on värjätty perinteisesti keittämällä niitä suolavedessä, jossa on joukossa väriä antavaa ainetta, esimerkiksi sipulinkuoria. Samalla tyylillä valmistin täksi pääsiäiseksi Marmoroidut munat. Jotta marmorikuvio syntyy, rikoin munien kuoret välissä. Löydät idean tästä kuvasarjasta:

1. Keitin mustaa vahvaa savuteetä kattilassa niin, että siihen mahtui tiiviisti vieri viereen 6 kananmunaa. Teehen käytin savuteen lehtiä, maustoin teeveden suolalla. Keitin munia kiehuvassa teessä 4 minuuttia.

Marmorimunien keittoMarmorimunat keittymässä

2. Nostin ruokalusikalla munat pois teestä leikkuulaudalle ja pyöritin munia kädellä painaen niin, että munat menivät marmoriselle särölle. Painelussa piti olla tarkkana, että ei tullut liian isoja säröjä ja toisaalta, että sormet eivät palaneet - paperinpala apuna oli hyvä.

MarmorimunatMarmorimunat

3. Tämän jälkeen nostin munat heti takaisin kiehumaan teehen vielä 3 minuutiksi kysymään, jonka jälkeen munat saivat jäähtyä savuteessä ulkona (viileässä) muutaman tunnin, jopa 5 tuntia, jonka jälkeen kaadoin keitinveden pois. Munien varovainen kuoriminen paljasti onneksi kauniisti marmoroituneet munat.

MarmorimunatValmiit marmorimunat

Pääsiäisen suolapalat, pekoni-lammaskierteet valmistuvat nopeasti buffetpöytään, kun käytät niihin valmiiksi kypsää nyhtölammasta. Toki kierteisiin voi vaihtoehtoisesti tähteeksi jäänyttä itse maustettua lampaanlihaa. Voit valmistaa samalla ohjeella kätevästi suolapaloja Nyhtökaurasta, käytä tällöin torttu- tai lehtitaikinalevyjä ja vegaanista pestoa. Kun käytät nyhtökauraa täytteenä, paista se pannulla ensin rapeaksi öljyssä. Katso resepti: Pekoni-lammaskierteet

Pekoni-lammaskierteetPekoni-lammaskierteet

Veneilykauden odotuksen voi aloittaa tänä vuonna jo pääsisäispöydässä. Taannoin Huomenna Suomessa valmistimme Salaattiveneitä. Kyytiin veneeseen laitetaan salaattiseosta kauniisti salaatinlehden keskelle. Salaatin tulee olla mahdollisimman kiinteää, hyvä venepohja on esimerkiksi salaattisikuri eli endiivi. Laita veneet näyttävästi esille laakealle tarjoiluastialle pääsiäispöytään.

Katso resepti ja valmistusvideo, jossa esiintyvät Arja Elina Laine ja Huomenta Suomen Jesse Kamras.

SalaattiveneetSalaattiveneet

Rapeita keväisiä herkkuja buffetpöytään ovat suositut spring rollsit eli kevätkääryleet (kesärullat). Valmista täytteet keväisistä raikkaista aineista ja kääri ne kostutetun riisipaperin sisään nyyteiksi. Ohjeeni on mukaelma alun perin Vietnamissa käymältäni kokkikurssilta. Vietnamissa rullat uppopaistetaan yleisimmin kuumassa auringonkukkaöljyssä paistokasarissa. Suomessa voi käyttää hyvin pannulla rypsiöljyä, uppopaistoa isossa padassa ei tarvita. Toki tänä vuonna voit paistaa vaikka jo vappumunkit etukäteen, kun padan kaivaa esiin.

Tässä reseptissäni on vinkkinä vaihtoehto niille, joita kuumassa öljyssä paistaminen ei innosta: valmista fuusioruokaa: tee kesärullatäyte ja laita se ohuen lehtitaikinan sisään ja paista uunissa kesärulla-pasteijoiksi. Poimi Kevätkääryleiden ohje vinkkeineen täältä.

KesärullatKesärullat

Vihreä parsa tuo kevään ruokapöytään, joten sitä ei kannata unohtaa tästä keväisestä buffetpöydästä. Sitä voi tarjoilla buffetpöydässä sellaisenaan juuri keitettynä hollandaisekastikkeen ja marmorimunien kanssa. Vihreä parsa sopii hyvin salaattiin ja tässä sille on tehty ajanhenkeen sopiva ekologinen syötävä siemennäkkärikulho. Näkkärikulho voi olla ison piirakkavuoan kokoinen tai kulhoja voi olla useampia eli pienempiä annoskulhoja. Poimi mainio keväisen salaatin resepti: Parsasalaatti syötävässä siemennäkkärikulhossa

Parsasalaatti syötävässä siemennäkkärikulhossaParsasalaatti syötävässä siemennäkkärikulhossa

Toinen vaihtoehto siemennäkkärille ja parsalle on tarjota Siemennäkkäri-parsamousseleivokset, jotka ovat maistuvia pikkupaloja buffetpöytään. Pohjana on supersuosittua siemennäkkäriä, jota voit leipoa etukäteen Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseoksesta. Päälle valmistetaan reseptini mukaan parsamousse. Se kannattaa levittää näkkäripaloille vasta vähän ennen tarjoilua, jotta pohjat säilyvät rapeina, sillä paras yhdistelmä syntyy rapeasta näkkärikeksistä ja pehmeästä moussesta. Katso ohje tästä.

Siemennäkkäri-parsamousseleivoksetSiemennäkkäri-parsamousseleivokset

Siemennäkkäristä kannattaa muistaa viimekeväinen keksintöni Mämminäkkäri Siemennäkkäriseoksesta. Mämmistä saat valmistettua makoisaa, täyteläiselle mallaslimpulle maistuvaa näkkileipää. Kun teet tätä, muista että mämmin paksuus vaikuttaa näkkileipätaikinan paksuuteen. Jos arvelet mämmin olevan hyvin löysää, käytä alussa vain puolet vedestä ja lisää vettä lopuksi tarvittaessa. Löydät reseptin täältä

MämminäkkäriMämminäkkäri

Pienet suolapalat, Juustopiiraat brunssille ovat varma valinta pääsiäisen vieraille. Voit valmistaa herkullisia juustopiiraita tällä ohjeella. Mikäli arvelet, että vieraat eivät ole kookoksen ystäviä, voit valmistaa piiraat tavallisella kermalla.

Juustopiiraat brunssilleJuustopiiraat

Pääsiäisen jälkiruoista se perinteisin on varmasti supisuomalainen mämmi. Toiset nauttivat sen sellaisenaan, mutta useimmat pehmentävät makua kermalla ja sokerilla. Ennen kuin jälkiruokabuffettiin siirrytään, kannattaa välissä ulkoilla keväisessä luonnossa, jotta herkut maistuvat.

MämmiäMämmi

Itse tarjoan mämmiä mieluiten jalostetuissa muodoissa pääsisäisen jälkiruokabuffetissa. Näyttävän version mämmistä saa valmistamalla siitä Mämmitriffleä. Sen voi rakentaa näyttävästi jälkiruokamaljoihin tai viinilaseihin, joihin laitetaan kerroksittain itse valmistettua Hunajapaahdettu kauracrunchya, mämmivaahtoa, tuorejuustovaahtoa ja lakkoja, mango- tai persikkakuutioita. Katso kauniiden annosten kuvat ja ohje täältä

MämmitriffleMämmitiffle

Toinen emännälle aikataulua helpottavampi vaihtoehto on valmistaa ajoissa pakastimeen Jäädykeleivokset mämmistä ja lakritsista. Eritoten lakritsien ystävien kannattaa kokeilla mainiota mämmin ja lakritsin makujen yhdistämistä.

Jäädykeleivokset mämmistä ja lakritsistaJäädykeleivokset mämmistä ja lakritsista

Moni kaipaa kahvin kanssa pääsisäisenä pullaa. Itselleni ainoa oikea pääsisäispulla on pullataikinaan tehty rahkapiirakka. Lapsuudessani piirakassa oli yleensä itse valmistetun rahkan lisäksi rusinoita ja pieneksi kuutioitua persikkasäilykettä. Tässä kerron tuosta piirakasta nykypäivään tekemäni version: Persikka-mangorahkapiirakka Pullataikinasta.Tämänkin tarjottavan voit valmistaa etukäteen pakastimeen.

Persikka-mangorahkatorttu pullataikinastaPersikka-mangorahkatorttu pullataikinasta

Toisille ainoita oikeita pääsiäispullia ovat Babat, jotka kuuluvat varsinkin ortodoksiseen ja itäsuomalaiseen ruokaperinteeseen. Babat ovat pullia, joissa on täyteläinen vehnästaikina ja jotka on tehty korkeisiin muotteihin. Yleensä baboja kostutetaan rommilla ja leivonnaiset koristellaan sokerivesikuorrutuksella. Katso ohje tästä.

BabatBabat

Näyttäviä ja makoisia tarjottavia kevään juhlissa ovat Hedelmä-suklaaleivokset. Leivo suklaiset pohjat kätevästi kauramurotaikinasta, jonka sulatat ja johon sekoitat joukkoon tummaa kaakaojauhetta ja rouhittua tummaa suklaata käsin puristelemalla. Painele taikina leivosvuokiin ja paista ne sellaisenaan. Levitä kypsien piiraspohjien päälle hedelmäsosetta ja sen päälle kerma-rahkaa. Koristele kauniisti persimoni-, mango-, luumu- tai satsumaviipaleilla ja viinirypäleillä. Katso ohje tarkemmin tästä.

Hedelmä-suklaaleivoksetHedelmä-suklaaleivokset

Muista myös Pasha tai juhlava Pashakakku, jonka kuva oli heti tämän kirjoituksen alussa.

Itse tehyn pashan resepti löytyy tästä

Pasha

 

Maistuvaa ja rentouttavaa Pääsiäistä kaikille!

Narsissit

 

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.