Nyt uutta: kokkausvideot kotitalousopetuksen apuna

Iki-ihanat mokkapalat

Ruoanlaittoon ja leivontaan liittyvät videot ovat tällä hetkellä muotia. Varsinkin englanninkielisiä, useimmiten Amerikassa tuotettuja ruokavideoita on löydettävissä sosiaalisessa mediassa. Huomasimme Kotitalousopettajien liiton ja Myllyn Parhaan kanssa, että kotimaisia ruoanlaiton ja leivonnan perusteisiin liittyviä kotimaisia kotitalousopetukseen sopivia opetusvideoita ei ole liikaa tarjolla.

Pikapullat nopeasti

Pikapullat nopeasti -resepti 
Pikapullat nopeasti -video

Koska haluamme arvostaa suomalaista kotitalousopetusta, lähdimme tekemään 10 opetusvideon sarjaa. Lähdin suunnittelemaan 10 uutta eritoten peruskoulun kotitalousopetukseen soveltuvaa sisältöä. Mukana projektissa ovat lisäkseni olleet Myllyn Parhaan markkinointi, Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, Kotitalousopettajien liiton puheenjohtajat 2017–2018 Anneli Rantamäki ja 2018 Minna Vanhala, joka ehti mukaan loppuvaiheessa syksyllä 2018. Lisäksi projektiin ison työn, videoiden kuvauksen käsittelyineen hoiti Anni-Sofia Savela.

Starttipalaveri kotitalousopettajien liiton kanssa

Opetukseen tehdyt kokkausvideot on tarkoitettu kotitalousopetuksen avuksi. Videoita katsoessaan oppilas oppii seuraamaan ja tarkkailemaan videoreseptejä ruoanlaitosta ja leivonnasta. Tavoitteena on, että oppilas osaa löytää videolta työvaiheet, jotka toistamalla hän onnistuu itse kokkaamisessa. Video-opetuksen tarkoituksena on, että oppilas osaa tulevaisuudessa itse kokata löydettyään mieluisia ruokaohjeita verkkosivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

Kinkku-salamipizza

Kinkku-salamipizza-resepti
Kinkku-salamipizza-video

Sisällöt valittiin tukemaan oppilaiden ruoanvalmistus- ja leivontataitojen kehittymistä huomioiden kotitalousopetuksen sisältö. Päädyimme tekemään 10 uutta kiinnostavaa ruonvalmistus- ja leivontaohjetta videolle. Lisäksi näille kaikille suunniteltiin ideoita ja muunteluehdotuksia. Näillä on tarkoitus kannustaa oppilaista luovuuteen ja löytämään ratkaisu, jos jokin raaka-aine puuttuu.

Kuohkeat amerikkalaiset pannukakut

Kuohkeat amerikkalaiset pannukakut -resepti
Kuohkeat amerikkalaiset pannukakut -video

Kokkausvideoiden kautta päätimme tukea opetusta ja tuoda esille useita ruoanvalmistuksen ja leivonnan työmenetelmiä. Videoilta on helppoa katsoa, miten jokin tietty työvaihe kannattaa suorittaa. Aloitettaessa kotitalousopetusta (esim. 7 lk) on opetettava ensin työmenetelmät.  Videoiden avulla kokatessa voi kerrata työtapoja, käytäntöjä ja menetelmiä. Videoilla tulee esille vaihtoehtoisia menetelmiä ja sanastoa. Oppilaiden on hyvä oppia, että ruoanvalmistus ei ole kapea-alaista, vaan eri menetelmillä ja eri raaka-ainevaihtoehdoilla voidaan päästä herkulliseen lopputulokseen.

Juustosalaatti-tuorejuusto

Juustosalaatti-tuorepiirakka-resepti
Juustosalaatti-tuorepiirakka-video

Video-opetuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on opettaa oppilasta kriittiseksi verkkosisällön suhteen. Hyvä kotitalousopettaja osaa kertoa oppilaille kriteerejä, joiden avulla oppilaat pystyvät tarkastelemaan kriittisesti verkossa pyörivien ruoka- ja leivontavideoiden sisältöä. Samalla opetuksessa on hyvä ottaa esille lähdekritiikkiä. Sitä tarvitaan, koska verkossa ruokasisältö on hyvin kirjavaa. Ruokatrendit muuttuvat nykyään todella tiheään. Myös lähdekritiikkiä on hyvä opettaa.

Myslipatukat, myslipallot ja myslikeksit

Myslipatukat, myslipallot ja myslikeksit -resepti
Myslipatukat, myslipallot ja myslikeksit -video

Videoiden lisäksi opetuksen tueksi suunniteltiin opettajille jaettavaa aineistoa, johon kuuluvat mm. opettajan arviointilomake, oppilaan itsearviointilomake ja ruokakuvaajan oppitaulu.

Ne ovat saatavissa kotitalousopettajien liiton verkkosivulta tai Myllyn Parhaalta.

Arviointilomakkeet

Parhaimmillaan kotitalousopetus on eri oppiaineita yhdistävää. Ruoan kuvaamista ja videoiden tekemistä ruoasta voidaan suunnitella yhdessä koulun tietotekniikan ja / tai kuvaamataidon opettajan kanssa. Näin saadaan houkuteltua oppilaita luomaan itse lyhyitä kokkaus- tai leivontavideoita.  Tekemällä itse aineistoa, oppii taatusti itse asian perusteellisesti.

Rieskawrappi kasvis-hedelmä- tai broileri-hedelmätäytteellä

Rieskawrappi kasvis-hedelmä- tai broileri-hedelmätäyte -resepti
Rieskawrappi kasvis-hedelmä- tai broileri-hedelmätäyte -video

Itse kuvatuissa kokkausvideoissa voi käyttää some-teemana hästägiä #kuvattuköksässä. Tällä hästägillä oppilaat löytävät muiden tekemiä ruokavideoita ja saavat mainioita ideoita omiin tuotoksiin. Mielestäni helpointa on ensin tehdä video, joka on jo toteutettu tähän 10 videosarjan perusaineistoon. Näin voi katsoa mallia toteutukseen olemassa olevasta videosta.

Broileripastavuoka juustokastikkeella

Broileripastavuoka juustokastikkeella -resepti
Broileripastavuoka juustokastikkeella -video

Toinen tapa aloittaa #kuvattuköksässä videoiden tekeminen on kuvata videolle ensin hyvin helppoja asioita. Kun nämä alkavat sujua, voi toteuttaa haastavampia sisältöjä.

Esimerkiksi alussa voidaan tuottaa lyhyt video, jossa kuvataan vain jokin yksittäinen opittava kokkausvaihe: esim. hedelmän pilkkominen, kakkuvuoan voitelu, pastan keittäminen, taikinan alustaminen, kerman vaahdotus, taikinan kohotus, kakun koristelu jne. Tällaisen videon voi tuottaa helpoimmillaan ilman tekstiä tai ääntä. Muista, että mikäli videolle valitaan taustamusiikkia, sen tulee olla Teosto-vapaata tai itse soitettua.

Punainen smoothie

Punainen smoothie -resepti
Punainen smoothie -video

Tässä lopuksi vielä kertauksena 10 kohtaa kokkausvideon tekoon itse, kotitaloustunnilla tai kotona. Jos jaat omia kotitaloustunnin kokkausvideoita, muista merkitä ne #kuvattuköksässä. Katso, että videolla ei näy kasvoja ilman lupaa julkaisuun.

 1. Valitkaa tai suunnitelkaa ruoka tai leivonnainen, jonka valmistatte.
 2. Tehkää ostoslista ja hankkikaa raaka-aineet.
 3. Etsikää koulusta tai kotoa pöytä, joka on mieluiten ikkunan läheisyydessä niin, että kokkaajan sivusta tai vastapäätä tulee luonnonvaloa runsaasti. Paras pöydän pinta on vaalea, eikä se ole kovin kirjava.
 4. Mitatkaa tarkasti kaikki raaka-aineet valmiiksi mittoihin ja kulhoihin, muistakaa siisteys pöydällä ja etsikää kaikki ruoanvalmistusvälineet valmiiksi pöydän viereen / apupöydälle.
 5. Valitkaa kumpi kuvaa ja kumpi tekee ruoan / leivonnaisen.
 6. Kuvatkaa resepti aina yksi vaihe kerrallaan, kuvaukseen sopii videokamera tai kännykkäkamera. Voitte kuvata kokkausta suoraan ylhäältä päin tai kokeilla muitakin kuvakulmia.
 7. Kuvatkaa valmis tuotos kauniisti aseteltuna erikseen still-kuvana.
 8. Leikatkaa video mahdollisimman lyhyeksi, kuitenkin niin, että ohjeen juoni säilyy. Moniin älypuhelimiin voi ladata leikkaus-sovelluksen, jolla videon leikkaus onnistuu helpoiten. Videokameralla kuvattuun materiaaliin voi käyttää esimerkiksi Applen tietokoneilta löytyvää iMovie-ohjelmaa.
 9. Halutessanne lisätkää teksti videolle kohta kohdalta, halutessa videolla voi myös puhua selvästi ohjeet.
 10. Anna videolle selkeä nimi ja kertokaa tekijät ja reseptin lähde.

Iki-ihanat mokkapalat

Iki-ihanat mokkapalat

Iki-ihanat mokkapalat

Iki-ihanat mokkapalat -resepti
Iki-ihanat mokkapalat -video

Kun saimme tämän videotuotannon kuntoon, pidimme päätöspalaverin. Siinä päätimme jakaa kokkausvideot kotitalousopetuksen käyttöön kotitalousopettajienliiton kautta. Lisäksi videot löytyvät YouTubesta ja ovat näin jokaisen käytettävissä. Tiedän ihmisiä, jotka haikailevat kotitalousopetuksen tasoista opetusta kotiin sen jälkeen, kun koulun köksäntunnit ovat loppuneet. Toivottavasti näistä videoista on iloa myös heille ja kaikille, jotka kaipaavat perusteellisia neuvoja ruoanlaittoon ja leivontaan.

Hedelmä-kauramurupiirakka

Hedelmä-kauramurupiirakka-resepti
Hedelmä-kauramurupiirakka-video

Loistava juttu. Toimii varmasti varsinkin maahanmuuttajalasten opetuksessa

Plain text

 • Et voi lisätä HTML-tageja.
 • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
 • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.