Nokkonen, mainio ekologinen raaka-aine ruoanlaittoon ja leivontaan

kerää nokkosenlehdet pieninä

Arja nokkosneitonaArja nokkosneitona

Arktiset Aromit ry valitsi nokkosen vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Eikä turhaan, sillä nokkosessa on vitamiineja, kivennäisaineita ja fenoleja runsaasti. Niinpä nokkonen sopii ruoansulatuselimistön, suoliston ja reumaattisten vaivojen hoitoon. Lisäksi nokkonen sisältää folaattia, joka on yksi tärkeistä B-vitamiineista. Juuri folaattien riittävä saanti pitää aivot kunnossa ja ehkäisee jopa aivojen rappeutumista. Nokkonen sisältää rautaa 4,4 mg /100 g, joka on seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin mitä pinaatti sisältää. Lisäksi nokkonen sisältää enemmän kalsiumia (594 mg/100 g) kuin maito ja kolme kertaa enemmän C-vitamiinia (175 mg/ 100 g) kuin appelsiini. Verenohennuslääkkeen käyttäjän on hyvä huomioida nokkosen suuri K-vitamiinipitoisuus. Tällöin nokkosta voi nauttia vain pienen määrän kerrallaan ja mieluiten osana muuta ruokaa, kuten keitoissa tai piirakoissa. Kerrottakoon vielä tämä erikoisuus: nokkosen kerrotaan auttavan jopa heinänuhaan.

Kerää nokkosenlehdet pieninäKerää nokkosenlehdet pieninä

Tätä kirjoittaessani haaveilen ilmojen lämpenemisestä ja siitä, että saan vetää hansikkaat käteen ja mennä poimimaan nokkosia. Ja näin pääsee onneksi tekemään heti, kun vihreää alkaa pilkottaa. Varsinkin nokkosia kannattaa alkaa poimia nimenomaan nuorina keväällä. Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan ennen kuin nokkoset alkavat kukkia. Tosin myöhemmin kesällä saat helpolla nuoria nokkosen lehtiä niittämällä nokkoset välillä mataliksi. Parhaan sesongin aikana kannattaa nokkosia ryöpätä pakastimeen tai kuivattaa.

Nokkosten ryöppäys poistaa polttavuudenNokkosten ryöppäys poistaa polttavuuden

Nokkosen poiminnassa tulee muistaa yleiset kaikkia luonnonyrttien poimintaa koskevat neuvot. Poimi nokkoset kaukana tien laidasta puhtaalta paikalta. Kerää mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan tai juuri ennen ruuaksi valmistusta. Lisäksi on hyvä muistaa, että nokkonen kerää itseensä typpeä. Siksi keräyspaikan tulisi olla sellainen, jossa ei ole käytetty keinolannoitusta ja joka ei ole koirien pissatusreitin varrella.

Keväiset nuoret nokkosetKeväiset nuoret nokkoset

Nokkosresepteistä suosituin ja usein kevään ensimmäinen luonnonruoka on nokkosletut. Niitä varten huuhdo ja kiehauta puhtaat pienet nokkosen lehdet, jolloin poltinkarvat eivät enää pistele käsiä. Nokkosen poltinkarvat sisältävät muun muassa histamiinia, muurahaishappoa, serotoniinia, asetyylikoliinia ja rasvahappoja. Ryöppäys vähentää myös nokkosten nitraattipitoisuutta, mutta toki myös vähentää hieman vesiliukoisten vitamiinien pitoisuuksia.

Jäähdytä nokkoset ja leikkaa terävällä veitsellä silpuksi. Nokkosletut voi valmistaa maitoon tai laktoosittomaan maitojuomaan tai trendikkäämmin kauramaitoon. 1½ litrasta nuoria silputtuja nokkosen lehtiä tulee noin 1,5 dl ryöpättyä silppua, joka on sopiva määrä puolen litran lettutaikinaan. Jauhoiksi lettutaikinaan sopivat hyvin valkoisia vehnäjauhoja tummemmat jauhot, kuten hiivaleipä- tai sämpyläjauhot. Näin saat letuista ruokaisampia.

Katso Nokkosletut -resepti tästä.

NokkosletutNokkosletut

Trendikkäämpi tapa valmistaa nokkoslettujen tyyppistä tarjottavaa on tehdä Nokkoscrepesejä ja kääriä niistä nyyttejä. Tästä reseptistäni löytyy myös mainio idea tehdä crepes-taikina kesäretkeä tai tapahtumia varten valmiiksi isoon vichypulloon / pulloihin. Koska reseptissä on kyse nyyteistä, crepeseille valmistetaan täyte. Mikäli crepesit retkelle, tee myös täyte valmiiksi ja ota se mukaan kylmälaukussa.

Tällä idealla nokkoscrepesit paistetaan vasta tapahtumassa paikan päällä. Täyte laitetaan kauniisti nyytin sisään. Mikäli se tuntuu liian haastavalta, voit tehdä nyyttien sijaan myös täytettyjä crepesrullia. Täältä ohjeesta paljastuu, miten Nokkoscrepesnyytit valmistetaan, minkälaisen täytteen olen niille valinnut ja miten kauniisti crepesit voi kietoa nyyteiksi.

NokkoscrepesnyytitNokkoscrepesnyytit

Suosittu ja helppo nokkosruoka on nokkoskeitto. Voit valmistaa sen helpolla pinaattikeiton ohjeella, sillä nokkonen toimii monissa ohjeissa mainiosti pinaatin tilalla. Litralle maitoa tai kauramaitoa tarvitset 200 g ryöpättyä nokkosta eli noin 2 litraa tuoreita pieniä nokkosen lehtiä. Aidolta maistuvan nokkossopan mausteet ovat yksinkertaiset; hiven suolaa, sokeria ja hienonnettua valkopippuria riittävät. Kylkiäiseksi sopivat mainiosti keitetyt kanamunan puolikkaat. Tee nokkoskeitto tällä ohjeella.

PinaattikeittoPinaattikeitto

Keiton kanssa maistuvat herkulliset itseleivotut nokkossämpylät. On lähes syntiä jättää keväällä sämpylätaikinasta nokkoset pois. Tee sämpylätaikina vaihteeksi muodikkaalla juurimenetelmällä, jolloin valmistat ensin löysän taikinan ja annat sen käydä, jolloin saat taikinaan enemmän aromikkuutta. Vielä tuplasti aromikkuutta saat, kun leivot sämpylätaikinan jogurttiin tai piimään, kuten itse teen usein mielelläni. Muista, että itse leivotut sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreena. Laita ylimääräiset sämpylät heti sämpylöiden jäähdyttyä pakastimeen. Tässä mainio Nokkossämpylät-resepti.

Nokkossämpylät juuritaikinaanNokkossämpylät juuritaikinaan

Toinen mainio idea on valmistaa ensin vihersmoothieta, johon nokkonen sopii hyvin ja leipoa smoothiesta sämpylöitä. Valmista siis iso annos vihersmoothieta ja säästä siitä puolet sämpylätaikinaan. Tämä vegaaninen smoothie syntyy nokkosesta ja halutessa muista kevään syötävistä vihreistä raaka-aineista mikserillä. Tässä Nokkos-vihersmoothie -resepti.

Kun valmistat vihersmoothieta niin, että aiot leipoa siitä sämpylöitä, käytä sämpylätaikinaan nesteeksi mieluiten makeutettua mantelimaitoa. Hiivataikina toimii parhaiten hieman makeassa smoothiepohjassa. Erota smoothiesta 3 dl erikseen sämpylätaikinaa varten ja nauti loppu smoothie sellaisenaan. Löydät täältä Vihersämpylät, kaurasämpylät vihersmoothieseen

VihersämpylätVihersämpylät

Viikon pari myöhemmin keväällä voit yhdistää vihersmoothieeseen pieniä pyöreitä voikukanlehtiä. Pyöreälehtiset voikukan lehdet eivät ole keskimäärin niin karvaita, kuin sahalaitareunaiset voikukan lehdet. Tähän smoothieen leseet sekä rahka antavat trendikästä proteiinia. Leseeksi sopii pehmeämpi Kauralese tai hyvin runsaskuituinen Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos, joka valmistetaan sekoittamalla kaura-, ruis- ja vehnäleseet yhteen. Nokkos-voikukkasmoothie -reseptin löydät tästä.

Nokkos-voikukkasmoothieNokkos-voikukkasmoothie

Mökkiruokien aatelia, lähes gourmeeta on Nokkos-pekonipasta. Tähän reseptiin, jonka tein 2019 seinäkalenteria varten, käytin Myllyn Paras Täysjyvä Fusilli Makaronia. Se on tummaa kierremakaronia, valmistetaan täysjyvävehnäjauhosta ja vedestä. Reseptiin sopisi mainiosti myös uusi Myllyn Paras Tagliatelle tai Rigatoni Moniviljapasta. Löydät seinäkalenterin kesäkuun ohjeen myös tästä.

Nokkos-pekonipastaNokkos-pekonipasta

Toinen seinäkalenteriin päässyt nokkosresepti kautta aikojen on ollut suosittu Nokkos-ricottapiirakka. Maistuvat nokkoset "mätsäävät” pehmeän ricotta-juuston kanssa täydellisesti Piirakan leipominen on helppoa, kun pohjan taputtelee Myllyn Paras Pyöreästä Ruis-Kaura Piirakkataikinasta. Myös maultaan miedompi suolainen Pyöreä Piirakkataikinaa sopii pohjaksi. Mikäli ricotta on sinusta liian mietoa, voit leipoa piirakan vahvemman makuiseen fetajuustoon. Ohje tässä.

Nokkos-ricottapiirakkaNokkos-ricottapiirakka

Mikäli haluat ruokaisamman piirakan, leivo tämä italialaistyyppinen Nokkospiirakka Ricotta-Parmankinkkutäytteellä. Piirakka sopii mainiosti italialaistyyppisiin illanistujaisiin raikkaan salaatin ja valkoviinin, esim. italialaisen Prosecco-kuohuviinin kera. Herkullinen ohje paljastuu täältä.

Nokkospiirakka ricotta-parmankinkkutäytteelläNokkospiirakka ricotta-parmankinkkutäytteellä

Nokkossipsit ovat helppoja ja suosittuja valmistaa. Laita nuoret nokkosen lehdet kuumaan rasvaan, mieluiten rypsiöljyyn, mausta kevyesti ja paahda pannulla. Tai tee sama uunissa: nokkosen lehdet vain pellille, öljyä ja mausteita päälle ja näin nokkossipsit syntyvät hetkessä uunissa. Huolta nokkosen polttavuudesta ei ole, sillä poltinkarvat tuhoutuvat hetkessä kuumassa uunissa, siis ilman ryöppäystä vedessä.

Nokkoset

Kuivatuista nokkosen lehdistä voi valmistaa teetä. Kuivattua nokkosjauhetta voi ripotella kuivattuna ruokiin ja käyttää leivonnassa tai smoothiessa. Kuivattu nokkonen maistuu niin sämpylöissä, letuissa kuin vaikka perunamuusin tai pastan mausteena. Myös nokkosmunakas on super terveellistä.

Nokkosten ja sen kasvinosien keräilyä

Kun nokkoset alkavat kukkia, ne eivät ole käyttökelvottomia, vaan voit käyttää nokkosen kukkia ruokien koristeluun.

Ravitsevat nokkosen siemenet ovat myös käyttökelpoisia. Ne sopivat sellaisenaan tai kuivatettuina esimerkiksi sämpylätaikinaan ja sämpylöiden päälle. Saat siemeniä helpoiten, kun kuivaat nokkoset hyttysverkon päällä ja ravistelet siitä siemenet talteen.

Nokkosen siemenetNokkosen siemenet

Vaikka tässä olen pääosin käyttänyt ohjeissani käsiteltyjä nokkosia, välttämättä nokkoselle ei tarvitse tehdä mitään. Voit käyttää nuoria nokkosen lehtiä myös sellaisenaan ”raakana” ja ottaa terveysvaikutteista parhaat hyödyt talteen. Raaka nokkonen sopii vaikkapa smoothieen, tuoremehuun, salaatinkastikkeeksi tai simaan.

Nokkoset sopivat myös pizzan päälle, niin lehdet kuin kukinnat tai siemenet. Voit käyttää tähän pizzaan muitakin luonnonyrttejä, mutta pelkällä nokkosella pääset jo pitkälle. Katso mainio Nokkospizzan / Hortapizzan ohje tästä.

HortapizzaHortapizza

Suolaiseen muffinitaikinaan voi keväällä ja kesällä upottaa helpolla nokkosta. Esimerkiksi tässä ohjeessa ruohosipulin voi korvata nokkosella.

Ruohosipuli-pekonimuffinitRuohosipuli-pekonimuffinit

Yksi mainio oma suosikkini tekee vielä mieli paljastaa. Tee ekologista nokkospestoa, johon käytät huokeita aineita: nokkosta ja kauralesettä. Ohje löytyy täältä, korvaa luonnonyrtit nokkosella.

Chapati hortapestollaHortapesto

 

Mielenkiintoisia nokkoskokkailuja kaikille!

Resepti-ideat ja jutun on tehnyt Arja Elina Laine Myllyn Paras Oy:lle, Arja Elina on käynyt eri luonnonyrttikouluttajien kursseja viime vuosina, kursseilta saatuja tietoja on käytetty lähteenä tähän blogiin.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.